Goede redenen om naar cosy en troostrijk Call The Midwife te kijken

-

Toen was geluk nog heel gewoon.

Je bent zo oud dat je de rekwisieten in de serie nog herkent van thuis. Het petroleumstel van ooit, de draaitafel, de kunststof pindabakjes, de radio op batterijen. De telefoon die op een vaste plek staat en gewoon ’tringgg’ zegt. Kaas won het bij de lunch van avocado, fietsen deed iedereen op eigen kracht en de huisarts had nog tijd voor je – Call The Midwife is een prettig soort tijdmachine om je even in te verliezen.

Het leven in Poplar

(c) BBC

Misschien dat je baby’s baren in een arme wijk in Londen niet onmiddellijk associeert met woorden als gezellig en troostrijk, maar dat is toch het geheim van de serie. Na een uurtje met de redelijk aardse Anglicaanse nonnen en de vroedvrouwen voelt een koekje bij de thee als feest en heb je het ’toen was geluk heel gewoon’ gevoel te pakken. Zonder het te willen romantiseren: mensen hadden minder en genoten meer van wat er was. En Nurse Crane, de no nonsense midlifer die de jonkies ziet oprukken met hun nieuwerwetse ideeën, dat zijn we als Saartjes allemaal een beetje.

Seizoen 13

De serie begon in 1957 en is inmiddels in 1968 beland. Enoch Powells beruchte ‘Rivers of Blood’-toespraak zorgt voor grote spanningen in Poplar, vooral wanneer een groep havenarbeiders een mars houdt om hun steun aan Powell te betuigen. De vroedvrouwen verwelkomen een nieuwe non, Sister Veronica, die meteen geliefd is bij iedereen, behalve bij zuster Crane.

Ondertussen wordt Trixie’s relatie met Matthew steeds sterker, terwijl zuster Crane Nancy helpt met haar financiële problemen. Sister Julienne helpt graag in het district, Shelagh en Dr Turner verdelen hun tijd tussen de drukke kraamafdeling en hun energieke jonge gezin en Reggie blijft het leven van Violet en Fred opfleuren.

Haak je in?

Zaterdagavond is op BBC First (kanaal 22 bij Ziggo, kanaal 25 bij KPN) om 21:00 de eerste aflevering van het 13de seizoen te zien. Zuster Julienne zorgt voor een aanstaande moeder met hersenverlamming. Nonnatus House start een nieuwe vroedvrouwenopleiding en ontvangt vier nieuwe leerling midwifes. De aflevering wordt in de dagen erna een paar keer herhaald.

Puck van de Heuvel
Puck van de Heuvel
Puck (52) is copywriter en journalist, woont samen met haar man en drie pubers en is nog nooit een smeuïg verhaal tegengekomen waarvan ze niet onmiddellijk het fijne wil weten.

RECENTE ARTIKELEN