Geweldig idee: huis verkopen & cashen

-

Als de pubers van Martine de Vente het huis uitgaan, verkoopt ze haar huis en gaat ze van de overwaarde hele leuke dingen doen. “Ik ga echt niet wachten tot mijn pensioen. Hell no.”

Wij hebben tweehonderdduizend euro. Niet omdat we de lotto hebben gewonnen of een erfenis kregen. Het is de overwaarde op ons huis. Toen mijn man het formulier zag met het bedrag waarvoor de makelaar het heeft getaxeerd, kreeg hij eurotekens in zijn ogen. En spontaan verhuisneigingen. Want als we de stad uitgaan en een stulpje kopen van drie ton, hoeven we minder hard te werken om de maandlasten op te hoesten. En kunnen we de helft van het jaar op reis en ook nog een tweede huis kopen, ergens op een berg in Frankrijk.

Mijn man is van de afdeling gouden bergen, ik ben wat behoudender en mijn kroost is regelrecht conservatief. Mijn dochter verklaarde depressief te worden van de gedachte het huis waar ze is geboren te verlaten en mijn zoon wist arrogant uit te brengen dat hij nog niet dood gevonden wil worden in Swifterbant of Ede. Nee, zelfs niet in Maastricht of Amsterdam-Noord. We hebben het kroost verteld dat het voor nu oké is, maar dat we na het eindexamen wel beginnen met ze de deur uit te kijken. Want zo’n groot, duur huis, waar heb je dat nog voor nodig als het bankhangende, koelkast leegvretende, honderd vrienden meenemende nageslacht inclusief zweetsokken en Ikea-slaapbank is vertrokken naar een ranzig studentenhuis?

Dat was precies de gedachte van mijn collega Christel (56) en haar man toen ze hun stadswoning van 250 vierkante meter in het centrum van Nijmegen te koop zetten. Met pubers een geweldige plek: vlakbij school en café en dus een zoete inval voor zoon, dochter en vriendenclub. Elk weekend het huis vol en allemaal mee-eten en blijven slapen. In een van de vijf slaapkamers was altijd wel plek. Of anders in Christels inloopkast, waar ze op een zondagochtend op zoek naar een leuke zomerjurk op een vrijend stelletje stuitte. “Ze schrokken nog meer dan ik. Ik moest er vooral om lachen.” Maar toen de jongste op kamers ging, vonden Christel en Frank het huis toch wel aan de grote kant. En stil, zo zonder kinderen. “We hadden op dat moment nog geen plan, behalve de hoop het voor een goede prijs te verkopen en er nog wat geld aan over te houden voor ons pensioen.”

Het is volgens zelfstandig financieel planner Leontien van Roosmalen (48) een herkenbaar moment. De kinderen zijn uitgevlogen, dus waarom dat grote huis nog aanhouden? Ze merkt onder haar klanten dat het dan vooral bij de vrouwen gaat kriebelen. Je hebt tijd over, omdat je taak als kok, afwasser, dingen-achter-hun-kont-opruimer en proviand-bijvuller er wel zo’n beetje op zit. En in potentie is er geld. “Maar dat zit dus in die stenen”, aldus Van Roosmalen.

Een huis huren en een wereldreis maken, het kan allemaal. Volgens Van Roosmalen is het echter niet meteen de voordeligste keuze. Ze gaat ervan uit dat een huurwoning al snel duizend euro in de maand kost. “Stel dat je twee ton hebt: dat lijkt veel, maar dan is je geld in zestien jaar al op. Wie op zijn vijftigste begint, is dan nog niet eens met pensioen.”

Iets verder vooruitkijken is handiger. Downsizen– een kleiner huis kopen – is een betere optie. Je tweehonderd vierkante meter verkopen voor zes ton en voor de helft honderd vierkante meter terugkopen, scheelt behoorlijk in de maandlasten. Het is alleen de vraag: wat doe je met die overwaarde? Stop je die terug in het huis of ga je er iets leuks mee doen? Wie zijn huis verkoopt met winst, moet daarvan zijn nieuwe onderkomen bekostigen. Anders krijg je daar geen hypotheekrenteaftrek meer over. Maar moet je daar wakker van liggen?

Nee hoor, zegt lifeplanner Hubriën Meijaard. De rente is op het moment zo laag dat die aftrek eigenlijk een lachertje is. Een rente van twee procent op de ton overwaarde die je buiten je huis laat, levert op zijn hoogst extra woonlasten op van € 66 tot € 83 per maand, afhankelijk van je inkomen. Wie evengoed gehecht is aan zijn hypotheekrenteaftrek en de overwaarde dus wel in het huis stopt, bespaart aan de andere kant weer op woonlasten. Een andere misvatting is volgens Meijaard dat je op oudere leeftijd geen hypotheek kunt krijgen. “De bank kijkt naar twee dingen: is het inkomen toereikend om de rente iedere maand te betalen, en is het onderpand voldoende waard?” Voor dat inkomen kijkt de bank naar de komende tien jaar. Een mid-vijftiger met een baan, kan dus nog prima een hypotheek krijgen. De bank krijgt naar wat je verdient.

Van het geld dat het huis oplevert, kun je het beste gewoon gaan genieten, vindt Leontien van Roosmalen. “Je leven is geen generale repetitie.” Dus waarom wachten met een wereldreis, tweede carrière of een tijdje minder werken? Hubriën Meijaard merkt dat zijn cliënten, zelfs als ze boven de vijftig zijn, te veel geld bewaren voor later, terwijl later natuurlijk allang is begonnen. Over de erfenis maken vijftigers zich tegenwoordig wel een stuk minder druk. “Heel soms hoor ik nog dat iemand geld wil nalaten aan de kinderen, maar de voorkeur gaat er vaker naar uit de kinderen in het hier en nu te helpen.”

Voor Christels kinderen zit dat er voorlopig niet in. Het geld uit het huis ging uiteindelijk op aan een woonboot buiten de stad. De nakomelingen stonden niet te juichen, vooral Christels dochter niet. Die had graag gezien dat de woning, of liever gezegd, haar kamer nog intact zou blijven voor het geval – zeg een keer per maand – ze thuis zou komen uit Amsterdam.

Ook voor de studerende kinderen van Anja Keesmaat (53) is er geen plek waar ze kunnen neerploffen met de was, de ijskast leegroven om op zondagavond weer de trein te pakken naar de studentenstad. Anja past met haar man op een resort in Portugal dat te koop staat, in afwachting van het geld dat loskomt na de verkoop van hun huis in Suriname, waar het gezin jaren woonde. Anja en haar man doen in het resort klusjes en leiden potentiële kopers rond. Haar man zorgt als freelance-vertaler voor inkomen, ze wonen gratis en lunchen iedere dag in het zonnetje.  Als er iets met de kinderen is, is wel vervelend niet in hetzelfde land. “Toen we nog in Suriname zaten, waren we als gezin echt op elkaar aangewezen, we zijn daardoor heel hecht. Maar nu moeten we skypen in geval van liefdesverdriet, ontslag of andere sores.” Het is wennen dat er niet meer zomaar even bijgekletst kan worden met een kop koffie erbij.

Christel en haar man zijn helemaal content met hun woonboot. “Frank vond hem wel wat klein, dus er moest een opbouw op.” Die verbouwingskosten plus het feit dat een hypotheek op een woonboot best stevig is, zorgen ervoor dat ze er financieel niet echt op vooruit gegaan zijn. “Maar ik ben iedere ochtend weer blij als ik uit het raam kijk.” De kinderen hebben zich er inmiddels bij neergelegd. “We hadden afgelopen jaar onze eerste zomer hier. Het hele stel kwam hier borrelen en eten. Als het dan te warm werd, namen ze een duik.” Blijven slapen is ook geen probleem. Een kind met aanhang kan in de logeerkamer, het andere op de slaapbank. “Ik hoor ze nooit meer over het oude huis.” Over hoe het straks moet als Frank of Christel bejaard zijn, hebben ze nog geen moment nagedacht. “Met een rollator over de loopplank, dat gaat niet.” Maar dat zien ze tegen die tijd wel weer.
Anja Keesmaat kijkt al helemaal niet vooruit. Ze wacht tot ze kan gaan cashen op het huis dat ze onlangs in de verkoop heeft gezet. “We denken erover een boot te kopen, daar op te gaan wonen en ermee te gaan varen. Na Suriname blijven een soort nomaden; een thuis is er niet meer. Niet voor ons en dus ook niet voor de kinderen.”

Als je kinderen de deur uitgaan, moet je je dus absoluut niet op levensloopbestendige, gelijkvloerse seniorenwoningen gaan oriënteren. Juist dan moet je op zoek naar je droomhuis, met een loopplank of zo, en in ieder geval plek voor een hangmat. Het moment dat mijn kinderen zijn opgelazerd, ik krijg er al helemaal zin in. Meteen verkopen en cashen.

TEKST Martine de Vente

MARTINTE schrijft voor kranten en bladen en is co-founder van de site tishiergeenhotel.nl, voor ouders van pubers. Ze woont met man en kinderen van 13 en 11 in Amsterdam. 

Lees ook:  30 geldverslinders die je banksaldo rücksichtslos laten verdampen

gifgif

RECENTE ARTIKELEN