Voor deze kansen is het na je 50e te laat… (en dat geeft niks)

-

Op een gegeven moment kom je op een leeftijd waarop je beseft dat het voor sommige kansen echt te laat is. Voor Nanda is dat moment nu aangebroken. “Een wenkbrauwpiercing, dat kan niet meer. Het metaal zou meteen voor mijn ogen hangen.” 

In mijn tienerjaren nam ik het leven totaal niet serieus. Ik dacht nergens over na, en over mijn toekomst al helemaal niet. Het kwam toch altijd wel goed. Tot mijn verbazing begon het vanaf mijn veertigste moeilijker te worden. Ik wilde nog van alles, maar ineens stapten er geen chefs of bazen meer tevoorschijn die mij zomaar de kans gaven omdat ik ‘het wel mocht proberen’. (Meer reden was er vroeger niet nodig.)

Maar na je veertigste, tsja, begin je toch echt bij de oude garde te horen. Ineens telt het superzwaar of je iets wel of niet eerder hebt gedaan. En ja, mevrouwtje, heb je wel de juiste diploma’s…? Het wordt pijnlijk duidelijk dat sommige (lees: veel) deuren zich voor je sluiten… Deze kansen zullen nooit meer voorbijkomen nu ik eindelijk de vijftig heb aangetikt. Ik zet er tien op een rij.

Deze kansen heb ik gemist (en dat geeft niks):

  1. Met stip op 1: seksbom worden. Wie wil dat nog? Door de documentaire ‘Framing Britney Spears’ weet ik dat mij hierdoor veel ellende bespaard is gebleven.
  2. De onderste helft van mijn haar knalroze verven. Ohh, was die optie er maar in mijn tienertijd! Er zijn wel daredevil-granny’s die er gewoon voor gaan, maar ik helaas niet, het zal mij echt totaal niet staan…
  3. Zingen met het koor op het nieuwe Kinderen voor Kinderen-album. Gaat niet gebeuren. Niet als koorlid maar óók niet als gastvrouw. Helaas, ook bij de omroep vinden ze mij allang een ‘oma’.
  4. Nieuw, aanstormend comedytalent zijn. Terwijl ik toch echt mijn best doe! Ik kijk jaloers naar Engeland, waar Caitlin Moran met wijd gespreide armen wordt ontvangen wanneer ze supergrappig over haar vrouw-zijn schrijft.
  5. Een turnkampioen worden. Het zal altijd blijven bij de provinciale kampioenschappen van de vorige eeuw. Geen salto’s meer voor mij, het is al een prestatie als ik überhaupt op de balk kan klimmen – en dan nog te blijven staan.
  6. Een piercing in mijn wenkbrauw zetten. Zo leuk! Was ik van een andere generatie, had ik dat zeker gedaan! Maar het is te laat, het metaal zou voor mijn ogen hangen…
  7. Eindelijk eens sexy kunnen dansen. Heb ik nooit geleerd, gaat ook niet meer gebeuren. Wat ben ik jaloers, altijd geweest, op iedereen die zonder problemen de dansvloer opstuift. Het hoogst haalbare is een ‘80’s disco bezoeken en dan vooral alles meezingen. Ja, ik heb het bij mijn partner al aangekaart.
  8. Zo’n geweldig strakke jurk aantrekken met een wirwar aan touwtjes als rugdecolleté. Geen goed idee, je weet wel. In mijn geval is het nooit een optie geweest, dus spreek je dan eigenlijk nog van een gemiste kans?
  9. Vooraanstaand feministe zijn. Met plezier volg ik Stella Bergsma in haar queeste, en ik ‘like’ haar waar ik maar kan. Maar zelf heb ik me destijds teruggetrokken (zie 1.) in plaats van luidkeels het seksistische systeem te kraken. Een gemiste kans… Elke poging die ik nu alsnog doe, wordt niet eens opgemerkt.
  10. Met mijn zelfgeschreven liedjes optreden, in zilverkleurige hotpants, live in een cool radioprogramma. Denk: Jerney Kaagman à la Earth & Fire. Dat heeft ze toch maar gedaan. Dat pak! Helaas ben ik zelfs te oud (lees: wijs) om er spijtig over te zijn, ik wéét inmiddels dat het niet bij me past. No hard feelings.

Dus ja. Hoe erg is het eigenlijk? Ach, ik heb mijn portie uitspattingen gehad en ik ben supertrots op alles wat ik – als wijze, grijzende dame – nog mag doen. So what als het blijft bij (sexy, althans in mijn hoofd) zingen onder de douche? Als mijn gezin me betrapt, liggen ze in een deuk – en zo blijk ik toch nog dat comedytalent te zijn!

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

Nanda Roep
Nanda Roephttp://www.nandaroep.nl
Nanda Roep (1971) is schrijfster en uitgeefster in een boekenwereld die onder druk staat. Haar partner is cabaretier Silvester Zwaneveld, bekend van het vroegere duo 'Arie en Silvester'. Hun 25 jaar durende relatie zou je als 'bruut eerlijk' kunnen omschrijven, met vaak de slappe lach. Dochter Lisa-Renee (20) vindt er het hare van, en zoon Tijmen (17) maakt liever zijn eigen grapjes. Alles bij elkaar is het een gezellige boel.

RECENTE ARTIKELEN