Als je je geheugen scherp wilt houden, moet je zorgen dat je deze lekkere dingen binnenkrijgt.
- Chocola Altijd fijn als lekker ook gezond is. Chocola bevat de stof phenylethylamine (PEA) en dat vergroot je concentratievermogen.
- Eieren Ooit in het verdomhoekje, maar weer helemaal terug. Een ei is een bron van choline, een stofje dat essentieel is voor de aanmaak van het concentratiehormoon acetylcholine. Maar dat is niet alles: een ei levert ook nog eens een kwart van de dagelijkse hoeveelheid vitamine B12, dat geheugenverlies op latere leeftijd tegengaat. Vitamine B12 zit ook in vis, mager vlees, zuivelproducten en lever.
- Blauwe bessen Een beter kortetermijngeheugen maakt dat blauwe bessen de ideale studievruchten zijn. Bovendien zitten ze boordevol antioxidanten die het verouderingsproces vertragen.
- Boterhammen Jodium beïnvloedt het IQ van kinderen en is belangrijk voor de werking van het zenuwstelsel. Alle broodvervangers ten spijt: een ontbijt met boterhammen is het allerbeste.
- Vette vis Zalm en makreel vormen een bron van vitamine B6. En dat zorgt ervoor dat je geheugen beter werkt. Zo scoorden ouderen met een vitamine B6-tekort tijdens een geheugentest aanzienlijk slechter dan leeftijdgenoten met een hoog vitamine B6-gehalte. En dan zit er in vette vis natuurlijk ook nog Omega-3 dat een positief effect schrijnt te hebben op depressies.
- Koolhydraten Alle koolhydraatarme diëten ten spijt: een ontbijt met brood, muesli, pap of banaan doet wonderen voor het geheugen. Koolhydraten verhogen namelijk de bloedsuikerspiegel en dat versterkt het reactievermogen en het geheugen.
- Koffie Cafeïne verbetert de werking van het centrale zenuwstelsel. En dit verbetert weer je concentratievermogen.
- Orgaanvlees Foliumzuur (vitamine B11) voorkomt aderverkalking en zit van nature in orgaanvlees als leverworst, paté (maar gelukkig ook in groene bladgroente zoals spinazie en sla).
- Olijfolie, wonderolie Enkelvoudig onverzadigde vetzuren zorgen ervoor dat je op latere leeftijd minder kans hebt op geheugenverlies.
- Rund en lamsvlees Een belangrijke bron van ijzer. En dat is een belangrijke speler als het gaat om de toevoer van zuurstof naar de hersenen en de aanmaak van neurotransmitters. IJzer zit overigens ook in volkorenbrood, sperziebonen en broccoli. En vitamine C zorgt ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen door ons lichaam.