Geloof, hoop en bodycrème: 3 x smeren tegen de overgang

-

Ook als je aan de slag gaat met bio-identieke hormonen kun je het beste even overleggen met je huisarts of overgangsconsultent. 

De tijd dat de overgang taboe was is godzijdank voorbij. En als gevolg daarvan is er veel meer aandacht en onderzoek voor de bestrijding van de vaak vervelende symptomen. Je weet wel, opvliegers, moordlust, doodmoe, himmelhoch jauchzend zum tode betrübt, dat werk.

Op farmaceutisch gebied is er van alles mogelijk. Hormoontherapie via de huisarts kan je leven weer wat draaglijker maken en wordt zorgvuldig begeleid. Ook op alternatief gebied gebeurt er van alles. Het blijft een beetje ‘geloof, hoop en smeren’, maar wie weet heb je er iets aan.

Tummy Butter

Deze nieuwe supplementcrème van Glow Botanica, een label gespecialiseerd in de natuurgeneeskunde, belooft verlichting te bieden bij PMS- en menopauze-ongemakken. De formule absorbeert snel, verlicht krampen, een opgeblazen gevoel, opvliegers en stemmingswisselingen. Goed om te weten: het is een aanvulling op een eventuele behandeling die je al krijgt, vrij van oestrogeen, progesteron en hormoon-ontregelende chemicaliën. Je smeert ‘m op je buik en/of de binnenkant van je dijen. Erin zitten wild yam als natuurlijk alternatief voor oestrogeentherapie, heemstwortel voor het verminderen van een opgeblazen gevoel en waterretentie, en vitex om de balans tussen oestrogeen en progesteron te ondersteunen: dit trio werkt volgens Glow samen om hormonale balans te bevorderen.

Progesterine

Progesterine™ Menopauzale crème is een parfumvrije crème die 20 milligram (mg) plantaardige, natuurlijke progesteron per ¼ theelepel crème bevat. Het werkt met lipsomen, waarbij de ingrediënten verpakt zitten in een membraan en door het smeren intact door de huid worden opgenomen. De ingrediënten worden zo in het onderliggende vetweefsel opgeslagen en vervolgens afgegeven aan de bloedstroom. Als je ook klassieke hormoontherapie krijgt voor gebruik altijd overleggen met je huisarts of overgangsconsulent.

Estriol-Care

Estriol is een vorm van natuurlijk oestrogeen dat je lichaam zelf aanmaakt, deze Biovea crème bevat een bio-identieke variant. Twee keer per dag aanbrengen zou symptomen als slecht slapen, een droge doos, weinig zin in seks en een droge huid verminderen.

Goed om te weten

  • Voor deze en de andere genoemde producten geldt dat je hebt een paar dagen/weken moet gebruiken voor je merkt of het werkt.
  • Als je al sinds puber een rommelige hormoonhuishouding hebt, kun je voor regulering beter naar je huisarts of overgangsconsulent gaan.
  • Hou je aan de dosering, teveel smeren kan de klachten verergeren in plaats van verminderen.

 

Puck van de Heuvel
Puck van de Heuvel
Puck (52) is copywriter en journalist, woont samen met haar man en drie pubers en is nog nooit een smeuïg verhaal tegengekomen waarvan ze niet onmiddellijk het fijne wil weten.

RECENTE ARTIKELEN