Gaat Máxima (52) naar de serie over haar jonge jaren kijken?

-

Iedereen die bijna 53 jaar is, heeft vermoedelijk genoeg meegemaakt om een serie over te maken. Gebroken harten, hoogtepunten, teleurstellingen, successen, blunders, verlies, liefdes – het zou raar zijn als de teller op nul stond.

In het geval van Máxima krijgt de levensloop echter toch net even wat meer glans. Opgegroeid bij ambitieuze, zij het niet heel welvarende ouders. Naast haar studie altijd gewerkt, na haar studie gretig naar New York omdat het dáár gebeurde.

(c) Videoland

Op een last minute tripje naar Sevilla een man tegen het lijf gelopen die niet kon dansen, maar haar wel op handen droeg. Verkering met deze kroonprins van een land dat ze even moest googelen. En die het wel érg vaak over zijn moeder had.

Toestanden over haar vader waar ze veel van hield, wennen aan de spotlights, misschien toch ook wel een beetje twijfel of ze al haar zelfstandigheid en onafhankelijkheid wel wilde inleveren voor een leven als kroonprinses.

Máxima, de serie

(c) Videoland

Geef toe, er zijn series gemaakt met een magerder plot. Zaterdag is ie te streamen, de Videoland serie Máxima, over haar jonge jaren, gebaseerd op de biografie Máxima Zorreguieta – Moederland van Marcia Luyten. Ongezien al verkocht aan half Europa, nu al een vervolg op besteld, wat wel iets zegt over de populariteit en fascinatie met koningin Máxima.

Mooi, rijk portret

(c) Videoland

Wat kun je verwachten? Een mooi, rijk portret van Máxima’s persoonlijke geschiedenis, geloofwaardig gespeeld door Delfina Chaves. Ook de verliefdheid op Willem-Alexander, neergezet door Martijn Lakemeier spat van het scherm, vast een handje geholpen door het feit dat Delfina en Martijn inmiddels ook zelf een relatie hebben.

(c) Videoland

Het is natuurlijk geen documentaire, maar het voelt toch ‘echt’, ook omdat iedereen die romance wel op een of andere manier heeft meegekregen. “Het is heel belangrijk dat je dat zuiver houdt. Het gaat grotendeels over mensen die er nog zijn”, zegt Saskia Diesing, die samen met Joosje Duk en Iván López Núñez de regie voor de serie deed, tegen het ANP.

(c) Videoland | De Limburger

Naar de details deed Luyten voor haar boek uitgebreid research. Ze sprak met familie, vrienden en collega’s van Máxima. Voor de serie deden de makers nog aanvullend onderzoek, vertelt de regisseur. Naar precieze details van bijvoorbeeld gesprekken, is het desondanks gissen. “Dat is de verbeeldingskracht van de schrijvers”, lacht Diesing.

Romantische scène

Dat voorstellingsvermogen van de makers is goed te zien tijdens een van de scènes in de eerste aflevering. Máxima en Willem-Alexander belanden dan na een gezellige avond in New York met elkaar in bed. “We hebben geprobeerd dat respectvol en consciëntieus in beeld te brengen, en vooral niet op de sensatie te gaan zitten”, zegt Diesing. “Het is een romantische scène geworden. Je ziet: dit is de eerste keer, superspannend ook voor ze.”

Waar de hoofdpersonen soms net als gewone mensen zijn, is het toch dat koninklijke randje dat het verhaal van Máxima zo geschikt maakt voor een serie, denkt Diesing. “Het blijft dat sprookje, die fairytale over een jonge vrouw die niks met royalty te maken had, maar iemand trouwt aan een oud Europees hof.”

Door Máxima’s ogen

Máxima’s perspectief maakt het extra boeiend, meent Diesing. “Er is in de aanloop naar haar huwelijk zó veel over haar gezegd en geschreven, en ze kon maar mondjesmaat reageren. Dat moet ze als heftig hebben ervaren. Doordat we zo in haar perspectief zijn gekropen, denk je vaak: wat moet dat een emotionele rollercoaster zijn geweest.”

Zit koningin Máxima zaterdag in Huis ten Bosch voor de buis? Eerder liet ze chic weten dat ze hoopte dat de serie een succes ging worden, maar dat ze die niet zelf ging kijken. Adorable en begrijpelijk als reactie, maar dát is dan weer helemaal niet geloofwaardig. Als er zo’n schitterende serie over je leven wordt gemaakt, wil je die natuurlijk zelf ook zien, zeker als je van nature nieuwsgierig bent zoals zij.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Videoland (@videolandonline)

Chaves snapt de reactie overigens wel. “Ik kan echt begrijpen dat als ze een serie over mijn leven maken, dat ik me ongemakkelijk zou voelen. Het zou raar zijn, denk ik”, aldus de 28-jarige Chaves. Maar Martijn en zij denken ook dat WA en Máxima wel degelijk de afstandsbediening zullen pakken. “Als ze een serie over jou zouden maken, dan zou je dat ongemakkelijk vinden, maar je zou wel kijken”, zegt de 30-jarige Lakemeier tegen Chaves. “Elke avond, ik zou elke avond op de hoogte zijn”, antwoordt Chaves. “Maar publiekelijk zou ik zeggen: natuurlijk ga ik er niet naar kijken.”

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN