Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Les Olympiades.
Les Olympiades
Emilie: “Eerst neuken en daarna zien we wel verder”. Een bitterzoete zedenschets in Parijs in de arme wijk Les Olympiades.
Les Olympiades is een zwierige, uiterst realistische film over seks en liefde in onzekere tijden. De romantische zedenschets voert vier millennials op in Olympiades, een Parijse wijk met grote anonieme flats die lijken op onze, in de jaren 70 gebouwde, Bijlmerflats.
Studente Emilie woont in een van de flats in een appartement dat haar oma aan haar heeft overgedragen, toen ze in een bejaardenhuis werd opgenomen. Om de huur te kunnen betalen zet Emilie een advertentie voor een huisgenoot. Ene Camille reageert daarop, maar Emilie raakt in verwarring als blijkt dat Camille geen vrouw is, maar een mannelijke, knappe jonge docent.
Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken en al snel delen ze het bed. Niet zozeer uit liefde, maar meer uit geiligheid. Zoals Emilie het zo duidelijk verwoordt: “Eerst neuken en daarna zien we wel verder”. Camille trekt bij haar in, maar na een tijdje neemt hij vriendin Nora mee naar de flat, die bij hem blijft slapen. En daar is de vrijgevochten Emilie toch verdrietig over.
Online ontmoet Emilie het vierde personage van deze film, studente Amber. Zij wordt door haar medestudenten verward met een op camgirl op een sekssite die op haar lijkt en daardoor wordt haar leven onmogelijk.
Het mooie van deze prachtig gedraaide zwart-wit film, is dat het bijna een documentaire lijkt. Het is zo levensecht, zonder moralistisch te zijn. In tijden van datingapps en instant ontmoetingen is het razend moeilijk om de “ware” liefde te durven (h)erkennen. Alle personages proberen zichzelf te beschermen voor teleurstelling en mogelijk verdriet en bouwen daardoor een muurtje om zich heen. Dat hun relaties een wankel bestaan hebben is begrijpelijk, want alles, ook studie, werk en inkomen, hangt van onzekerheden aan elkaar.
Uiteindelijk krijgt de film toch nog een romantisch einde, wat ik een beetje traditioneel vind en niet passend in deze onconventionele, realistische film over seks en liefde in chaotische tijden.
Aantal sterren: ★★★