Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Ich bin dein Mensch.
Ich bin dein Mensch
Deep down kennen we allemaal het verlangen naar een perfecte partner, toch? Maar wat als die partner een robot blijkt te zijn? Breng je hem dan terug naar de fabriek of ga je er nog een tijdje van genieten?
In de film Ich bin dein Mensch volgen we wetenschapper Alma. Ze werkt bij het vooraanstaande Pergamonmuseum in Berlijn. Om in aanmerking te komen voor extra onderzoeksbudget wordt ze overgehaald om deel te nemen aan een bijzonder onderzoek. Ze moet drie weken samenleven met een levensechte robot die volledig op haar persoonlijke behoeftes en karakter is afgesteld. En zo ontmoet ze Tom, het mechanische equivalent van haar perfecte levenspartner, die tot het uiterste zal gaan om Alma gelukkig te maken.
Na een eerste ingewikkelde ontmoeting op de dansvloer, proberen Alma en Tom zo goed en kwaad als het gaat om elkaar beter te leren kennen. Als Tom romantisch de kaarsjes wil aansteken, reageert Alma met de opmerking dat ze kaarsjes valse romantiek vindt. Door Alma’s reacties verzamelt robot Tom steeds meer algoritmen, die ervoor zorgen dat hij gaandeweg beter gaat voldoen aan Alma’s verlangens en wensen.
Als wetenschapper weet Alma natuurlijk heel goed dat ze meedoet aan een experiment en dat Tom geen man van vlees en bloed is óf zal worden. Toch krijgt ze gevoelens voor hem en bereikt ze zelfs een orgasme tijdens hun eerste vrijpartij. Doordat Tom vraagt hoe een orgasme voelt, realiseert ze zich meteen weer hoe onmenselijk Tom is. Ze is verdrietig en boos en maakt een eind aan wat zij noemt: ‘onze mallotige theaterrelatie’.
Na de recent verschenen film After Yang is Ich ben dein Mensch ook weer een speelse, tragische en komische film over de relatie tussen mens en robot. De vragen over liefde, verlangen en intimiteit komen steeds weer terug, evenals de belangrijkste vraag: wat maakt een mens een mens? Ik denk dat het feit dat een robot niet kan worden geprogrammeerd op vooruitzien en fantaseren het grootste gemis in vergelijking met een relatie met een mens van vlees en bloed.
Ik geef de film drie sterren, omdat het mij wel enorm heeft aangezet om bij mijzelf te rade gaan hoe het zou zijn om met een perfecte partner samen te zijn. Ik denk op den duur saai, maar voor een tijdje lijkt het mij stiekem ook wel erg lekker!
Aantal sterren: ★★★