Filmtip: “Ali & Ava is een liefdesverhaal rond een ongewoon stel, dat belangrijke, actuele thema’s aanstipt”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Ali & Ava. 

Ali & Ava

Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje. Maar als je de moed en het lef hebt om open te staan voor een onconventionele relatie, dan kan je je toch een kwartje gaan voelen!

Ali & Ava is een feelgood liefdesverhaal over twee mensen van in de veertig, die allebei al een behoorlijk gehavend leven achter de rug hebben. Ali is een in het Engelse, armoedige Bradford geboren Pakistaan en Ava komt uit diezelfde grauwe fabrieksstad en heeft een Iers-katholieke achtergrond. 

Ze ontmoeten elkaar wanneer Ali de dochter van vrienden op school afzet, waar Ava werkt als onderwijsassistent. Hun relatie begint als een vriendschap, waarin hij met al zijn energie haar een andere kijk op het leven schenkt. Ava op haar beurt toont Ali wat de schoonheid is van het attent, vrolijk en behulpzaam zijn.

Ze zijn allebei beschadigd door gebeurtenissen in hun persoonlijk verleden. Ali is afkomstig uit een streng moslimgezin en is getrouwd met Runa, die verliefd is op een ander. Ali had heel graag met Runa een gezin willen stichten, omdat hij gek is op kinderen. Helaas mocht dat niet zo zijn. Ze zijn in het geheim uit elkaar gegaan, want vanwege de schande mogen zowel zijn als haar familie dat niet weten.

Ava heeft een verleden met een echtgenoot, die haar alle hoeken van de kamer liet zien en ook haar dochter Michelle mishandelde.

Tussen Ali & Ava groeit langzaam meer, maar dat gaat niet gelijk over rozen. Ava’s zoon Callum heeft één jaar geleden zijn vader verloren, die hij aanbad en hij accepteert geen nieuwe liefde voor zijn moeder. Hij trekt alles uit de kast om Ali het leven zuur te maken.

De familie van Ali vindt het ook maar niks dat hij vriendschap sluit met een veel oudere, witte vrouw. 

Dankzij de aanhoudende energie van Ali en hun humor en beider liefde voor zeer uiteenlopende muziekvoorkeuren groeien ze steeds meer naar elkaar toe. 

Wat ik heel bijzonder vind aan deze film, is dat het niet alleen een liefdesverhaal is tussen een ongewoon stel, maar dat het ook op een subtiele wijze thema’s aanstipt rond ras, religie, racisme en liefde op latere leeftijd. Dit alles tegen een achtergrond van de fabrieksstad Bradford, waar verlaten fabrieken, kleine huizen, grauwe luchten, armoede en uitzichtloosheid niet het ideale decor vormen voor een feelgood film. En toch heeft deze prachtige BBC film Ali & Ava mij dat goede gevoel gegeven!

Aantal sterren: ★★★★

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN