Filmrecensent Kathleen: ‘Perfect Days is een juweel’ (5 sterren)

-

PERFECT DAYS (RELEASE 14 DECEMBER)

In de nieuwe speelfilm van Wim Wenders volgen we precies twee weken het bescheiden leven van de man Hirayama. Elke dag, uitgezonderd zondag, gaat hij met zijn schoonmaakspullen de openbare toiletten van Tokio schoonmaken. Hij doet dat met veel liefde. Hij geniet van zijn eenvoudige leven met steeds terugkerende routines. Voor Hirayama zit het leven hem in de kleine dingen. In zijn lunchpauze eet hij een boterham in het park en ondertussen geniet hij van de natuur en kijkt hij naar de mensen. Ogenschijnlijk gebeurt er niet veel, maar gaandeweg leren we hem door het ovserveren van zijn dagelijkse beslommeringen steeds beter kennen. Een nichtje komt logeren, een jonge collega wordt verliefd, en elke week leest hij een boek. In zijn busje draait hij cassettebandjes met bekende liedjes uit de jaren zeventig en tachtig, waaronder Lou Reed en Patti Smith en zingt hij zachtjes met de hitjes mee. Hij praat heel weinig, maar als hij wat zegt is het eerlijk en emotioneel.

Het is onmogelijk om niet van onze Hirayama te gaan houden. Hij heeft prachtige kop en zijn glimlach is onweerstaanbaar. Als je nu denkt: er gebeurt dus niet zo veel, is het dan niet een hele lange saaie film? Nee, Perfect Days is een juweeltje van een film.

Het is ook heel grappig om te weten dat Wim Wenders direct na de Covid-lockdown werd uitgenodigd om in Tokio een kunstproject te initiëren rondom vijftien bescheiden bouwwerken, namelijk openbare toiletten, die door meesterarchitecten ontworpen zijn. Wenders vertrok onmiddellijk naar Tokio, waar hij samen met de Japanse steracteur Kôji Yakusho in de rol van Hirayama in twee volle weken Perfect Days draaide.

Ga enorm genieten van de schitterende filmbeelden van Tokio bij dag en nacht en sluit de ontwapenende Hirayama in je hart!

Aantal sterren: ★★★★★

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN