Filmrecensent Kathleen: ‘Deze film is een intrigerende nachtmerrie in een suikerzoete droom’

-

The Virgin Suicides is het debuut van Sofia Coppola, waarmee zij in 1999 doorbrak als regisseur. Het psychologische drama is gebaseerd op de roman van Jeffrey Eugenides en probeert het leven van vijf ongrijpbare zusjes te doorgronden. De klassieker keert terug in de bioscoop in een gerestaureerde 4K (hoge beeldresolutie) versie.

Release: 28 december

Het zwaar katholieke gezin Lisbon woont midden jaren zeventig  in een rustige nette buitenwijk in Michigan. Vader Lisbon is een gedreven wiskundeleraar op de middelbare school, waar ook zijn vijf dochters naar toe gaan. Hun strenge zeer gelovige moeder is huisvrouw en zij schermt haar kinderen af van de boze buitenwereld door ze zeer kort te houden. Als reactie daarop doet de jongste dochter Cecilia een poging tot zelfmoord. In eerste instantie wordt ze gered, maar bij een tweede poging springt ze uit het raam en sterft.  Op aanraden van hun huisarts ( mooie kleine bijrol van Danny DeVito) besluiten de ouders hun overige vier dochters wat meer vrijheid te geven.

Op een verjaardagfeestje maken de meisjes kennis met een vijftal jongens. Er ontstaan vriendschappen en ook stelletjes, maar wanneer de veertienjarige Lux een nacht niet thuis komt, keert als straf het strenge regime weer terug met alle gevolgen van dien.

Ik vind The Virgin Suicides een dromerige, haast surrealistische sfeer hebben, wat natuurlijk in schril contrast staat met het grote drama dat plaatsvindt. Deze film van Coppola heeft weinig dialoog. Ze schetst een bij vlagen een ironisch beeld van de jongerencultuur uit de jaren zeventig, met veel herkenbare popmuziek. Het is een intrigerende nachtmerrie in een suikerzoete droom.

★★★ (3 sterren)

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN