Fietsen: Wat is de beste fietshouding?

Fietsen is een leuke, gezonde en duurzame manier om je te verplaatsen van bestemming A naar bestemming B. Een verkeerde houding op je fiets, kan verschillende lichamelijke klachten veroorzaken. Voorbeelden van lichamelijke klachten zijn pijn in je knie, gevoelloze handen, nekpijn, rugpijn en zadelpijn. 

Om prettig (lange) afstanden te maken met je fiets, is het belangrijk om de juiste zitpositie- en houding aan te nemen. Vooral belangrijk hierbij is de juiste positie van je zadel en het stuur. 

In dit artikel lees je hoe je precies je je zadel en stuur af kan stellen, om lichamelijke klachten te voorkomen.

Zadel juist afstellen

Om een juiste zithouding te hebben op je fiets, is het belangrijk dat je zadel op de goede manier is afgesteld. Je zadel staat juist afgesteld als je met een gestrekt been met je tenen de grond kan aanraken. Staat je voet plat op de grond? Dan staat je zadel nog te laag. Hoe je weet dat je zadel te hoog staat? Dan voel je je bekken van links naar rechts schuiven op je zadel.

 

Ben je op zoek naar een goed zadel? Bekijk dan eens het zadel van Selle Royal Manhattan. Dit zadel is voorzien van royal vacuum light procede. Met dit innovatieve materiaal zijn de zadels zo’n 20% lichter en wachterdicht. Ideaal voor extra comfort!

Hoe je je zadel goed afstelt? Lees het stappenplan hieronder:
Stap 1: Zet je pedalen in verticale positie

Stap 2: Ga op je zadel zitten en strek je been uit

Stap 3: Zet nu je voet met je hak op het pedaal. Het is belangrijk dat je dit doet bij het pedaal wat het dichtst bij de grond staat

Stap 4: Verplaats nu je voet naar achteren. Je voetballen moet hierbij op de pedaalas staan. Met deze houding heb je de juiste zadelhoogte te pakken bij het fietsen. Bij de ideale houding is je knie licht gebogen.

Stap 5: Zet nu je pedalen horizontaal. Het pedaal dat wijst naar je voorwiel zou nu recht boven de pedaalas moeten zitten. Is dit niet zo? Verstel dan je zadel naar achter als je knie zich voor het pedaalas bevindt. Stel je zadel naar voren wanneer je knie zich juist achter het pedaalas bevindt.

Juiste positie van het stuur

Een juiste positie van het stuur is net zo belangrijk als een juiste positie van een zadel. De breedte van je stuur moet minimaal op schouderbreedte zijn. Heb je een breder stuur? Dan heb je meer controle, maar ook meer kracht nodig om goed te sturen.

Het stuur juist positioneren? Lees hoe je dit doet in de stappen hieronder:
Stap 1: Ga zitten op je zadel en plaats je bovenlichaam in je gewenste fietshouding. Dit kan rechtop zijn of (licht) voorovergebogen

Stap 2: Beweeg vervolgens je armen naar voren. Als je je armen voor je lichaam hebt, moeten je handen je handvatten van je stuur aan kunnen raken.

Stap 3: Stel het stuur aan de hand van jou favoriete fietshouding. Zit je graag rechtop? Dan moet je stuur wat hoger worden afgesteld en ook dichter bij je zadel. Liever (licht) voorovergebogen? Hoe meer je naar voren zit, hoe lager en verder je stuur moet worden afgesteld.

Welke fietshoudingen zijn er?

Er zijn verschillende fietshoudingen: rechtop, sportief of een zogenoemde diepe race houding. Welke fietshouding het meest comfortabel is, hangt af van jouw voorkeur.

Rechtop fietsen

Als je rechtop fietst, is dit comfortabel voor je bovenlichaam. Daarnaast kan je goed om je heen kijken en behoud je dus goed overzicht. Zeker als je met z’n tweeën een fietstocht wilt maken, is dit de meest ‘gezellige’ positie. Je kan elkaar namelijk goed verstaan.

Een nadeel van deze fietshouding is dat al je gewicht op je zadel rust. Zo is het lastiger om bij een hobbel licht van je zadel los te komen.

Sportieve houding

Je spreekt over een sportieve fietshouding als je stuur net zo hoog is als je zadel of net iets lager is dan je zadel. Voordeel van deze sportieve houding is dat je minder last hebt van luchtweerstand en er minder gewicht zit op je zadel dan wanneer je rechtop fietst. Je komt met deze houding ook makkelijker los bij een hobbel.

Nadeel van deze fietshouding is dat het zwaarder is voor je bovenlichaam. Hoe vaker je de sportieve houding aanneemt tijdens het fietsen, hoe gemakkelijker dit voor je bovenlichaam wordt.

Racehouding

Een racehouding is in feite een diepe zit. Je stuur staat met deze houding duidelijk lager dan je zadel. Met deze houding heb je minder luchtweerstand waardoor je vaak gemakkelijker snelheid kan maken. Daarnaast is er minder gewicht op je zadel.

Deze racehouding is zwaar voor je bovenlichaam. Ook hier geldt: hoe vaker je de racehouding aanneemt tijdens het fietsen, hoe gemakkelijker het gaat.

gifgif