Fietsen is gezond! Maar hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

-

Fietsen is gezond. Beweging ruimt je geest op en zorgt ervoor dat je een goede conditie opbouwt. Bovendien verbrand je calorieën met fietsen. Maar hoeveel precies? En verbrand je ook calorieën met de elektrische fiets?

De fiets is namelijk niet alleen een vervoermiddel. Het is ook een geweldige manier om je lichaam te trainen op een heel veilige manier. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat fietsen, in vergelijking met andere sporten, veel minder ongelukken oplevert. Zeker als je een fietshelm draagt, is fietsen één van de veiligste sporten en dus ook heel erg geschikt om calorieën te verbranden op de fiets.

Waarom is fietsen zo geschikt om calorieën te verbranden? En op welke manier kan je zo comfortabel en effectief mogelijk wat doen aan je overtollige pondjes en lovehandles? Het antwoord: dat is makkelijker dan je denkt. Een fiets is niet alleen gezond omdat je daarmee calorieën verbrandt, maar ook voor je hersenen en voor je lichamelijke conditie is fietsen erg heilzaam. Aldus onder meer de Fietsersbond, ondersteund door behoorlijk veel wetenschappelijk onderzoek. Hieronder geven we enkele tips om de fiets een vast deel van je leven te maken én je lichamelijke conditie veel beter te maken.

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Een calorie is eigenlijk een wat verouderde eenheid voor energie. Het is de energie die nodig is om één gram water één graad Celsius op te warmen. Wat in voedingswaardetabellen calorie wordt genoemd, is in feite geen calorie, maar een kilocalorie. Met andere woorden; de energie die nodig is om een liter water een graad op te warmen.

In de wetenschap worden de SI-eenheden joule en kilojoule gebruikt in plaats van calorie. Een kilocalorie is 4,2 kJ. We gebruiken hier kilocalorie, omdat iedereen gewend is in kilocalorieën te denken. Maar eigenlijk zou je dus niet moeten vragen: hoeveel calorieën verbrand je met fietsen? Maar juist; hoeveel kilojoule verbruik je met fietsen?

Welke spiergroepen oefen je, als je fietst?

Het zal je waarschijnlijk niet verrassen dat je de twee grootste spieren van je lichaam, de gluteus maximus of bilspieren, uitgebreid gebruikt als je fietst. Maar er zijn nog meer spieren die je flink traint met een fietstocht. Bijvoorbeeld de hamstrings, quadriceps, kuitspieren en scheenbeenspieren. Dus je kan een fietstocht zien als een complete body workout van je onderlichaam. En ook enigszins de spieren van je armen en romp, al train je die natuurlijk minder.

Het aantal calorieën dat je verbrandt met fietsen

hoeveel calorieen verbrand je met fietsen
Fietsen zonder hulpmotoren, zoals deze comfortabele Gazelle Chamonix met een heerlijke Nexus 8 versnelling, zijn nog altijd de beste keus om af te vallen.

Het antwoord op de vraag hoeveel calorieën je lichaam precies verbrandt tijdens het fietsen, hangt onder meer af van je gewicht en welke fietsstijl je volgt. Maar toch kunnen we hier gemiddelde waarden aan geven. In principe is het energiegebruik, zoals een natuurkundige zou zeggen, lineair afhankelijk van je massa. Dus ben je 105 kg, dat is 1,5 x 70, dan gebruik je anderhalf maal zoveel energie voor dezelfde activiteit, dan iemand van 70 kg. Ben je lichter en geeft je weegschaal maar 46 kg aan? Dan gebruik je maar tweederde maal zoveel energie. 

Gaan we uit van een gemiddeld gewicht van 70 kg, dan gebruik je 280 kilocalorieën als je een uurtje fietst. Natuurlijk verbrand je meer calorieën als tegen de wind in fietst, dan als je de wind in de rug hebt. Verhoog je je fietstempo naar 18 à 20 km/h, dan verbrand je ongeveer 500 kcal per uur.

Fiets je in een rustig tempo? Per uur verbrand je ongeveer evenveel energie als je wandelt, als dat je fietst. Maar als je harder fietst dan schiet het energiegebruik omhoog. En anders dan bij het hardlopen, waardoor er veel blessures ontstaan, is de kans op sportblessures bij fietsen een stuk kleiner.

Wil je afvallen? Dan moet je per kilo die je kwijt wil ongeveer 7000 kcal verbruiken. Dit hou je in principe al, als je de drie keer per week hard gaat fietsen. Als je af wilt vallen is de matige inspanning het belangrijkste. Werk je jezelf flink in het zweet tijdens het fietsen? Dan werk je aan je conditie, wat natuurlijk ook heel goed is. Maar zo een tempo kan je meestal niet al te lang volhouden.

 

Foto Model Afstand Type Prijs
woon werk fiets Pegasus Salerno 7 NL 2021 Tot 5 km Stadsfiets
woon werk fiets Kalkhoff Image 5B Belt BLX 2021 5-20 km Elektrische fiets
beste woon werk speed pedelec Stromer ST1 Sport 2021 10-40 km Speed pedelec
woon werkverkeer fiets Stromer ST2 Limited Edition 10-40 km Speed pedelec
Cube Compact Hybrid Sport 2021 OV Vouwfiets

Vervang de auto door de fiets, waar je maar kan

De auto is een goed vervoermiddel voor langere afstanden, maar in de stad is de auto eigenlijk onnodig. Met de fiets ben je in de meeste gevallen sneller dan met de auto, zeker als je je bedenkt, hoe lang het duurt om een goede parkeerplaats te vinden. En mocht je een parkeerplaats vinden, dan is deze bovendien ook vaak erg duur.

De fiets kost je niets, behalve vetrollen

Dus kiezen voor de fiets, in plaats van de auto, is niet alleen erg goed voor je lijn, maar ook voor je portemonnee. Want je auto ergens parkeren kost over het algemeen veel geld. Op sommige plaatsen zelfs € 7,50 per uur. Zo wordt een gezellig middagje of avondje uit natuurlijk wel heel erg duur. Met de fiets parkeren is vrijwel altijd gratis. Maak je je ongerust of je fiets misschien gestolen wordt, dan kun je in principe met een oud, afgeleefd fietsje en een stevig kettingslot heel wat klein leed voorkomen.

Red de aarde door te fietsen

En dat is nog niet alles. De fiets nemen in plaats van de auto scheelt ook benzine, slijtage aan de motor en de remmen van de auto. Daarbij natuurlijk ook een veel kleinere kans op beschadiging van je auto. En, natuurlijk, ook niet onbelangrijk, stoot je op de fiets bijna helemaal geen schadelijke stoffen als stikstofoxiden, roetdeeltjes en kooldioxide uit. Alleen de kooldioxide in je adem natuurlijk, maar de kooldioxide die vrijkomt is veel minder dan een in de veelgeplaagde stedelijke atmosfeer weg kolkende tank benzine.

Gebruik de motor van een elektrische fiets alleen, als het niet anders kan

Een elektrische fiets is geweldig geschikt om de auto te vervangen, maar als je fietst, en dat fietsen bevalt goed, dan is het verstandiger om daarmee door te gaan. Met een goede fiets met zeven of acht versnellingen kom je in principe ook een heel eind. Maar toch kan het soms zo zijn dat je niet de kracht hebt om bepaalde steile hellingen op te fietsen, of tegen een harde wind in te fietsen. In dat geval is het beter om de motor van een elektrische fiets wel te gebruiken.

Elektrische fiets is wel handig om lange afstanden te kunnen fietsen

calorieen verbranden fietsen
Elektrische fietsen, zoals deze Gazelle elektrische fiets, brengen grotere afstanden binnen bereik. Maar uiteraard is het calorieën verbranden fietsen minder als je het motortje aanschakelt.

Het alternatief is namelijk dat je dan de auto gaat pakken. En dat is natuurlijk helemaal een slecht idee. Dus een elektrische fiets is prima, maar zoals voor veel dingen geldt: alles met mate. Als je calorieën wil verbranden en af wil vallen, gebruik dan de hulpmotor zo min mogelijk. Bonus daarvan is ook dat je die fiets niet vaak hoeft op te laden.

Als je op minder dan 30 km van je werk woont, is dit op de fiets wat lastiger te doen zonder dat je veel tijd kwijt bent. Met een elektrische fiets komen deze afstanden wel weer binnen bereik. Ook kun je je reistijd dankzij de elektrische fiets flink verkorten.

Afstanden tot 50 km komen binnen bereik met de speed pedelec

hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?
Met een speed pedelec zoals deze Stromer ST5 kan je tot 49 km/h rijden, en ook calorieën verbranden fietsen. Bron Stromer

Wil je echt flink tijd besparen? Dan kan je overwegen om een speed pedelec te kopen. Deze redelijk sportieve vervanger van de bromfiets kan maar liefst 45 km/h rijden. Sommige speed pedelecs halen zelfs de 49 km/h. Voor de speed pedelec heb je wel een bromfietsrijbewijs nodig én een helm. Een overzicht van goede speed pedelecs, vind je bij de voordelige Fietsvoordeelshop. Een jaartje de speed pedelec gebruiken in plaats van de auto, spaart alleen al aan benzine vele honderden euro’s.

Word met de velomobiel een echte snelheidsduivel

velomobiel is erg snel en bijna een vervanger auto
Een velomobiel komt op spierkracht en een klein motortje op doorgaande wegen in de buurt van de 50 km per uur, of er zelfs overheen. En, je blijft droog, ook als het regent. Wel is dit erg duur. Bron: WAW

Wil je nog sneller dan de speed pedelec? Dan kan je misschien nadenken over de velomobiel. Zelfs zonder hulpmotor behaal je in dit  vervoermiddel al snelheden tot 35 km/h. Ben je een getrainde atleet? Dan kan je zelfs snelheden tot boven de 60 km/h halen. Uit onderzoek van wetenschappers blijkt dat de velomobiel, zelfs met een hulpmotortje, maar 2% van de hoeveelheid energie gebruikt van een auto. Nederland zou dus in een klap voldoen aan de CO2 normen, als iedereen in Nederland in plaats van de auto, de velomobiel zal gebruiken. Maar helaas zijn velomobielen nog steeds vreselijk duur. Je moet dan al gauw denken aan rond de € 10.000 of meer. Dat komt omdat velomobielen met de hand worden gemaakt voor het handjevol liefhebbers.

Regelmatig fietsen is het effectiefste om calorieën te verbranden

Voordeel van vaste gewoontes is, dat je jezelf er op een gegeven moment niet meer toe hoeft te zetten om deze uit te voeren. Als je elke dag op een vaste tijd fietst, bijvoorbeeld door op de fiets naar je werk te gaan, dan ben je er op een gegeven moment helemaal aan gewend. Dan heb je een goede en gezonde gewoonte in je leven geïntegreerd. En wat dat betreft, ook een geld- en milieusparende gewoonte. Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen? Wat, als je dit geregeld doet, als onderdeel van je leven?

Er zijn ook veel mensen, zoals een oud-collega van me, die met een auto naar de sportschool gaan. Uiteraard ligt ook hier het advies voor de hand: pak de fiets. Dan begint je sportsessie al zodra je de deur uitgaat.

In principe kan je op de fiets verrassend veel. Er zijn mensen die op de fiets helemaal vol hier naar Shanghai zijn gefietst. Dat is bijna aan de andere kant van de wereld. Dus dan is er toch geen excuus meer om je boodschappen, of je bezoekje, niet op de fiets doen, in plaats van met de auto?

Let vooral op je voeding om af te vallen

“Ieder pondje gaat door het mondje.” Het is een stuk makkelijker om een koekje gewoon niet te eten, dan een half uur te fietsen om het koekje eraf te fietsen. Maak daarom ook een goede dieetplanning. Verban alle snacks en zoetigheid uit je huis én zorg in plaats daarvan dat er dingen als komkommers, snoeptomaatjes en dergelijke klaarliggen. Plan ook vaste tijden voor de maaltijden en tussendoortjes in. Zo kan je extra snel afvallen.

Fiets samen met je vriendinnen en vrienden

Vaak ontmoeten we andere mensen thuis of in een restaurant. Maar we kunnen natuurlijk ook samen wandelen en fietsen. Dan heb je even goede gesprekken en bovendien val je nog af ook. Dus echt een win-winsituatie. Als je onderweg bent, kun je ook een gezellig gesprek voeren en gebruik je tegelijkertijd energie. En er gebeuren onderweg vaak veel dingen, waardoor je altijd iets hebt om over te praten. Ben je eenmaal van huis, dan ben je ook weer van allerlei verleidingen die je dik maken. Onderweg is de verleiding een stuk minder om koekjes, gebakjes of andere dikmakers te eten of te drinken. Over voldoende drinken gesproken: neem natuurlijk  wel voldoende water of een andere calorieloze drank mee in een thermosfles, om te voorkomen dat jullie uitgedroogd raken tijdens de fietstocht.      

Zorg dat je plezier houdt in fietsen

Zorg ervoor dat je fietsen leuk blijft vinden. Bedenk leuke dingen om op de fiets te doen. Maak een fietstocht naar een plek waar je nog nooit geweest bent, maar die je wel graag wilt zien. Blaas je relatie weer nieuw leven in door samen een spannende fietstocht te  maken. Of heb je nog geen relatie? Plan een fietsdate met iemand die je leuk vindt. Zo leer je elkaar meteen een stuk beter kennen én kom je tegelijkertijd ook aan je beweging.

gifgif

RECENTE ARTIKELEN