Fietsen: Hoe voorkom je blessures als je veel fietst?

-

Fietsen is een populaire sport in Nederland. Logisch! Je kan er gemakkelijk mee beginnen. Een abonnement afsluiten is niet nodig en je kan beginnen op elk niveau. Hoe makkelijker het fietsen je afgaat, hoe meer je je eigen grenzen gaat verleggen. Zo kan je steeds langere afstanden gaan fietsen of juist een sneller tempo aan willen houden. Hierdoor neemt de kans op het oplopen van een sportblessure, toe. Een pijnlijk zitvlak is hierbij de minst erge variant en gaat vaak snel weer over. Er zijn verschillende blessures die je op kan lopen tijdens het fietsen, die niet binnen een dag overgaan. Met deze blessures kan je zelfs een streep moeten zetten door je fietsavontuur.

In dit artikel lees je meer over de meest voorkomende blessures door fietsen en hoe je blessures door fietsen kan voorkomen.

Blessures door fietsen in cijfers

Elk jaar raken er gemiddeld 3,5 miljoen sporters geblesseerd. Van de 3,5 miljoen, moeten er 1,4 miljoen zich door een arts of specialist laten behandelen. Fietsers hebben hier gelukkig een klein aandeel aan. Wel is het vaak zo dat als je als fietser een ongeluk hebt, de lichamelijke schade vaak ernstig is. De meeste schade bij fietsers is aan armen, bijvoorbeeld het sleutelbeen of de schouder. Ook letsel aan het hoofd komt veel voor bij fietsers. Gemiddeld stappen er per jaar zo’n 1,5 miljoen Nederlands op een race- of tourfiets. Gedrag, training en uitrusting zorgen voor langdurig plezier op je fiets.

Sporten is grenzen opzoeken en verleggen. Natuurlijk wel op een gezonde en realistische manier. Snelheid, risico nemen of een verminderde concentratie kan vaak zorgen voor de meest ernstige fietsongelukken. Naast vanzelfsprekende gedragsregels als alert rijden, goed de verkeersregels in acht nemen, zorgen voor verlichting op je fiets en voldoende afstand houden, is bescherming onmisbaar. Zeker als je hogere snelheden wilt behalen.

Tips om blessures door fietsen te voorkomen

Bouw je fietsschema op je eigen tempo op

Wil je blessures voorkomen? Het is dan belangrijk dat je je fietsschema rustig opbouwt. Dit is overigens belangrijk bij elke sport waarmee je wilt beginnen. Door je intensiteit rustig aan op te bouwen, voorkom je lichaamsklachten aan bijvoorbeeld je rug en knie. Zeker voor beginners is het belangrijk rustig te beginnen.

Begin met een warming-up en eindig met een cooling-down

Deze tip is vooral bij koude weersomstandigheden in de winter erg belangrijk. Net als de motor van bijvoorbeeld je motor, is het belangrijk dat je je eigen motor laat wennen aan inspanning. Je spieren, pezen en bloedsomloop moeten worden getriggerd en voorbereid zijn op jouw beweging. Tijdens een warming-up kan je bijvoorbeeld rustig fietsen en langzaamaan je versnellingen steeds zwaarder zetten. Let op dat een goede warming-up vaak 15 tot 20 minuten duurt. Dit is afhankelijk van je eigen lichaam, maar ook van de weersomstandigheden en de intensiteit van je geplande training. Je bent met een warming-up veel minder gevoelig voor een blessure. Ook zul je minder snel verzuren. Vooral in je benen.

Ben je klaar met je fietstocht? Dan staat er een cooling down op de planning. Deze cooling down zorgt ervoor dat alle afvalstoffen beter worden afgevoerd en je lichaamstemperatuur afkoelt. Advies is om altijd een jasje, shirt met lange mouwen of vest mee te nemen voor je cooling down. Doe je de cooling down goed? Dan merk je dat je spieren sneller herstellen en je bijvoorbeeld ook minder last zal hebben van spierpijn. Gemiddeld duurt een cooling down ongeveer 10 minuten. Ga bijvoorbeeld langzamer fietsen in een versnelling lager. Bouw je intensiteit zo steeds verder af. Doe na afloop nog een aantal rek – en strekoefeningen om je spieren te verlengen.

Vallen altijd voorkomen

De meeste blessures tijdens het fietsen, worden veroorzaakt door een ongelukkige val. Een ongeluk kan je altijd overkomen. Wel kan je zelf ervoor zorgen dat je zo min mogelijk lichamelijke gevolgen ervaart. Vooral het voorkomen van hoofdletsel is hierbij belangrijk. Zeker als je op een aardig tempo fietst, kan je hoofdletsel ernstig zijn bij een ongeluk. Tips om letsel bij een val te voorkomen:

  • Onnodige risico’s vermijden. Twijfel je of je kan inhalen bij bijvoorbeeld een onoverzichtelijke bocht? Doe het niet!;
  • Kijk goed om je heen. Neem de omgeving in je op en weet wie er naast en achter je rijden. Zo voorkom je een botsing;
  • Gebruik een voorspelbare techniek bij het insturen en remmen. Doe dit niet abrupt, zodat mensen achter je de tijd hebben om op je actie te reageren;
  • Ontstaat er voor jou een ongeluk of een valpartij? Probeer niet om te kijken of afgeleid te raken. Misschien veroorzaak je hierdoor wel een tweede valpartij

Welke helm wordt er aangeraden?

Abus Pedelec 2.0

Ben je op zoek naar een stevige en goedgekeurde helm? De Abus Pedelec 2.0  biedt het hoofd een betere bescherming, dankzij de stevige binnen- en buitenschaal. Deze helm beschikt over een LED-verlichting, waardoor je goed zichtbaar bent in het donker. Let op: deze helm is verkrijgbaar in de maten M en L. Je kan de Abus Pedelec kopen in de kleuren donkerblauw, geel, grijs, zwart en zwart met blauw.

Met deze helm weet je zeker dat eventueel hoofdletsel wordt voorkomen. Weet je van jezelf dat je vaak op een hoog tempo fietst? Dan is een helm zeker aan te raden. Fiets je op een speed pedelec? Dit is een elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot wel 45 kilometer per uur. Bij deze snelle variant van de e-bike, is een helm dragen verplicht. Deze helm is ook goedgekeurd om te dragen bij een speed pedelec.

 

 

 

 

gifgif

RECENTE ARTIKELEN