Eric Corton (55) bloedeerlijk over steeds slechter horen

-

Begin mei plaatste acteur, muzikant en presentator Eric Corton (55) een eerlijke post op Instagram, over zijn haperende gehoor.

“Om maar met de deur in huis te vallen: mijn gehoor is een behoorlijk beetje stuk. Na meer dan dertig jaar werken in live muziek, diverse soorten radio en andere herrie-beroepen ben ik op het punt aangekomen dat ik steeds vaker ‘hè, wat?’ moet zeggen of door me enorm te concentreren nog enigszins genoeg meekrijg van een conversatie.

De tv moet steeds een beetje harder en mijn iPhone waarschuwt vier keer per week voor het volume van mijn EarPods. Maar het ergste is dat ik geen hoofd en bijgeluiden meer kan onderscheiden in rumoerige omstandigheden. GEZELLIG rumoerige omstandigheden als een etentje of een feestje. En dat is niet alleen FUCKING irritant maar ook nog eens doodvermoeiend.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eric Corton (@ericcorton)

Ik weet dat ik in mijn leven niet zorgvuldig met mijn oren ben omgesprongen en dat eigenlijk nog steeds niet echt doe. (ook omdat ik steeds minder last heb van geluid doordat ik minder hoor) Met mijn bandjes repeteerden we altijd in een ruimte van 5 bij 5 op VOL vermogen. Minimaal 110 dB en dan uren achter elkaar.

Op het podium stond mijn monitoring op doof, dover, doofst en na afloop deed de lokale dj er nog een schepje bovenop terwijl ik mijn spullen opruimde. Daarnaast meer dan 15 jaar met een koptelefoon op je harses radio maken op standje bloed uit je oor. Zelfs op radio 1 stond dat ding te hard. Concerten en festivals zonder gehoorbescherming…..Tel dat alles maar eens bij mekaar op. Dat ik er nooit tinnitus aan over heb gehouden en überhaupt nog wat hoor mag een godswonder heten.”

Corton deed een gehoortest waaruit bleek dat hij aan beide kanten 40dB verval heeft, met “een aantal serieuze ‘dips’. En dat is in principe genoeg om eens aan ondersteuning te gaan denken.” Hij vond dat echter nogal een stap (‘Gelukkig heb ik al mijn eigen tanden nog’) en vroeg zijn volgers om raad.

De gêne voorbij

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eric Corton (@ericcorton)

Inmiddels is hij om: “Sinds afgelopen dinsdag heb ik twee kleine maar o zo fijne en bizar geavanceerde apparaatjes in mijn oren. Om uit te proberen. Ik had er voor mezelf eigenlijk geen verwachtingen bij gemaakt. Bang dat het allemaal wat tegen zou vallen. Dat het niet zou werken… Maar wat er gebeurde toen ik ze na uitvoerig afstellen en inregelen in deed had ik ook niet durven voorspellen. Ik schoot vol en de tranen stonden in m’n ogen…

Als je al zo lang een deel van je geluid mist wen je daar natuurlijk aan. Dat gaat geleidelijk. Als dat verdwenen geluid opeens weer voor een groot deel terug is weet je pas wat je gemist hebt. En dat maakte me blij en ontroerde me tegelijkertijd heftig. Volgens mijn audicien was ik niet de enige en hij wees subtiel op een doos Kleenex in de vensterbank. Niet normaal wat deze twee miniapparaatjes aan mijn gehoor toevoegen. Volkomen natuurlijk en helder.

En nu ben ik, samen met mijn liefste (en mijn twee apparaatjes) in Bretagne. In de natuur. Ik hoor de zee. De wind. Het ruisen door de bladeren. En gisteren heb ik bijna een uur met mijn ogen dicht genoten van een overweldigend concert van een verzameling over-ijverige zangvogels die de avondzon bezongen…..Prachtig. En weer 🥺

Mocht je twijfelen aan je gehoor (of meestal doet iemand in je omgeving dat wel voor je… tv op 10, harder praten), trek dan de stoute schoenen aan en laat het eens checken. Kost niks. Kan geen kwaad. En mocht het nodig blijken om er iets aan te doen dan weet ik inmiddels dat je iets bijzonders gaat beleven. Ik ben in ieder geval nu al zielsgelukkig met ‘mijn’ twee apparaatjes.”

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN