Twee kuren immuuntherapie voorafgaand aan de operatie blijken een groot verschil te kunnen maken.
Elk jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen darmkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken, nog voordat mensen klachten hebben. Vanaf je 55ste tot je 75ste krijg je een oproep en een thuiskit opgestuurd. Hoe spannend het ook is, doe mee – hoe eerder narigheid wordt ontdekt, hoe beter je kansen zijn.
Immuuntherapie
Is het mis, dan is het goed om te weten dat de behandelmethoden steeds beter worden. Zo blijkt voor mensen met een bepaalde vorm van darmkanker kortdurende immuuntherapie zeer effectief. Een behandeling van vier weken voorafgaand aan een operatie sloeg bij bijna alle patiënten goed aan. Dat meldt het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam, dat de behandeling heeft uitgevoerd bij patiënten met een zogenoemde MSI-tumor.
Baanbrekend
Bij twee derde van de patiënten bleek de tumor zelfs volledig verdwenen te zijn ten tijde van de operatie. De kankercellen waren door het eigen afweersysteem opgeruimd. De resultaten zijn gepubliceerd in het New England Journal of Medicine en worden baanbrekend genoemd.
De patiënten kregen in de maand voor de operatie twee kuren immuuntherapie. Bij 95 procent van de patiënten waren er nog maar 10 procent of minder kankercellen aanwezig op het moment van de operatie. Bij 68 procent waren er geen levende kankercellen meer te vinden. Bovendien is bij geen van de patiënten de kanker teruggekeerd in de gemiddeld ruim twee jaar dat ze zijn gevolgd, meldt het ziekenhuis.
Veelbelovend
De bevindingen komen voort uit een studie die een aantal jaren geleden is gestart door internist-oncoloog Myriam Chalabi. Er werd al snel succes geboekt, zegt Chalabi. “We wilden onderzoeken wat immuuntherapie kan betekenen voor mensen met niet-uitgezaaide darmkanker. Wij hebben toen iets meegemaakt wat vrijwel nooit gebeurt, namelijk dat álle patiënten in een studiegroep goed reageren op een nieuwe behandeling.”
Goede resultaten
De resultaten van dit onderzoek werden vier jaar geleden gepubliceerd. Na het succes werd de studie uitgebreid naar een grote groep patiënten om te onderzoeken of immuuntherapie ook op langere termijn uitzaaiingen kan voorkomen. De resultaten zijn dus opnieuw veelbelovend: de 111 patiënten met microsatelliet-instabiele (MSI) darmkanker die zijn behandeld, reageren nagenoeg allemaal erg goed op deze zeer korte voorbehandeling met immuuntherapie.
Nieuwe therapie
In Nederland is de onderzochte behandeling momenteel nog niet beschikbaar voor patiënten. “Deze studie is bedoeld om de behandeling beschikbaar te kunnen maken voor alle patiënten met dit type darmkanker”, zegt Chalabi. “Eind van dit jaar hebben we de patiënten drie jaar gevolgd. Als dan het grootste deel van de patiënten nog ziektevrij is kan de nieuwe therapie als standaardbehandeling overwogen worden.”
Bron: Antoni van Leeuwenhoek
Lees ook: Hoopvolle behandeling voor mensen met melanoom
Nooit meer iets missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!