Zo’n opblaaspop met een pijpmondje, dat is toch geen gezicht?

-

Els weet best dat ze kipfilets en hamsterwangen heeft. So what. Ze heeft echt wel interessantere dingen om zich druk over te maken.

Om haar kersverse echtgenoot te behagen heeft Franciska haar vagina laten verjongen en de chirurg heeft in een ruk door haar schaamstreek en schaamlippen gepimpt. Desirée eet geen koolhydraten. Freddy laat haar hele lichaam waxen, inclusief anus, want o wee als haar minnaar op een haartje stuit. De wereld zou vergaan. Margot laat botox in haar gezicht spuiten. Haar tanden zijn gebleekt, haar oogleden opgetrokken, haar wenkbrauwen gelift, haar lippen opgespoten. Denk: een smiley die verbijsterd de wereld inkijkt. Opblaaspop met pijpmondje. Máxima over vijf jaar.

Zo gefascineerd ik Franciska, Desiree, Freddy en Margot bestudeer, zo bezorgd kijken zij naar mij. Kiest Els nou echt definitief voor grijs haar? Wat doet die rimpel op haar voorhoofd? En waarom heeft ze geen facings? Margot vraagt: “Weet je dat je hamsterwangen hebt? En je bovenarmen net zo fladderen als die van een enthousiast wuivende koningin Juliana op de trappen van Soestdijk?”

Uiteraard ben ik me bewust van hamsterwangen en kipfilets, maar ik pieker niet over botox, facings en schaamlipamputaties. Mijn vriendinnen moeten doen wat ze niet laten kunnen, maar ik begrijp niet dat slimme vrouwen zo geobsedeerd zijn door hun uiterlijk. Syrische vluchtelingen bivakkeren in de modder maar Lonneke doet vijfhonderd crunches per dag en Johanna beult zich af op de sportschool. Ze voeren saaie gesprekken over cardio en bilvergrotingen. Niemand heeft het over een boek, een artikel in de krant, Rutte en Erdogan. Een onderkincorrectie is stukken interessanter dan de klimaatdiscussie.

Uiteraard ben ik jaloers op vrouwen die de discipline opbrengen hun lijf in topconditie te houden. Tegelijkertijd dank ik de heer op mijn knieën dat ik alleen in de spiegel kijk als ik mijn tanden poets en mascara aanbreng. Mijn vriendinnen verzuchten: “Els heeft de strijd opgegeven.” En spreken me bestraffend toe: “Dan moet je het zelf maar weten.” Ik lach en versier mijn boterham met roomboter en kaas. Laat niemand mij vertellen dat ik rimpels en smulrollen aan moet pakken. Ik heb andere dingen op de agenda staan.

Deze column verscheen eerder in het herfstnummer van ons tijdschrift Saar. 

Lees ook: Els wil best afval scheiden maar faalt jammerlijk op dag 1


gifgif
Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN