Elektrische fietsen: De beste e-bikes voor in de stad!

-

Het aantal elektrische fietsen neemt in rap tempo toe. Vooral onder de 50-plussers is de elektrische fiets een goede uitvinding. Logisch! Een elektrische fiets neemt namelijk vele voordelen met zich mee. Zo kom je makkelijker en sneller vooruit, krijg je genoeg beweging, is deze manier van transport milieuvriendelijk en zijn er weinig onderhoudskosten als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de auto.

Veruit de meeste Nederlandse e-bikes op de markt, vallen onder de categorie elektrische stadsfietsen. Ben je zelf ook op zoek naar een e-bike voor in de stad? In dit artikel lees je meer over de keuze van een motor, de accu en onze favoriete e-bike stadsfiets! Zo wordt het kopen van een e-bike stadsfiets nog eenvoudiger!

Welke motor is handig bij een e-bike stadsfiets?

Een elektrische fiets kan drie verschillende motoren hebben: een voorwielmotor, middenmotor en achterwielmotoren. Elk type motor brengt zijn eigen voordelen en nadelen met zich mee:

  • Een e-bike met een voorwielmotor werkt altijd op een zogenoemde rotatiesensor. Deze ondersteuning kan als minder natuurlijk worden ervaren. Fietsers geven aan soms het gevoel te hebben mee te worden getrokken, in plaats van trapondersteuning op een natuurlijke manier te voelen. Wel fiets je met deze motor het makkelijkst weg als je uit stilstand in beweging wilt komen. Ook is deze motor betaalbaarder dan een middenmotor;
  • De middenmotor kan werken op zowel de rotatie- als krachtsensor. Met de krachtsensor voelt je motor precies aan hoeveel trapondersteuning jij op welk moment nodig hebt. Ook de gewichtsverdeling is beter bij een middenmotor, dan bij een voorwielmotor. Nadeel is dat deze voorwielmotor vaak ook hoger oploopt in de kosten;
  • De achterwielmotor zorgt voor een betere verdeling van het gewicht en daarnaast ook een lager gewicht. Het grootste nadeel van een achterwielmotor is dat er vaak geen sprake is van een dichte kettingkast. De motor zit namelijk hier in de weg. Een open kettingkast zorgt voor meer vuil en daarnaast ook meer onderhoud.

Kortom, als jij bij het kopen van een elektrische stadsfiets vooral stabiliteit en beweging belangrijk vindt, kan je het beste kiezen voor een middenmotor met een krachtsensor. Heb je liever een elektrische stadsfiets waarbij je zelf zo min mogelijk moet bewegen en de motor het grootste werk doet? Dan kan je het beste kiezen voor een voorwielmotor!

Welke accu is geschikt bij een elektrische stadsfiets?

Op het gebied van accu’s, zijn er twee keuzes die je moet maken: welke plek wil ik dat de accu heeft en welke accucapaciteit heb ik nodig.

Plek van de accu

De accu kan op twee plekken zitten: achterop bij de bagagedrager of midden op het frame van je fiets. Is dit het geval, dan voelt het gewicht van je e-bike stadsfiets beter verdeeld en stabieler. Ook qua design heeft het voordelen om je accu op het midden van het frame te hebben. Het frame kan namelijk volledig je geïntegreerde accu wegwerken. Het nadeel van een accu midden op het frame is vooral het kostenplaatje wat het met zich meebrengt.

Accucapaciteit

Als je een e-bike stadsfiets wilt kopen, is het belangrijk om jezelf af te vragen: hoeveel afstand wil ik af gaan leggen? Gaat het vooral om de wat kleinere ritjes naar de supermarkt of ga je je stadsfiets gebruiken om naar je werk te gaan of de natuur in te duiken?

Het is bij veel elektrische stadsfietsen mogelijk om zelf de accucapaciteit te bepalen. Hoe meer Wh een accu heeft, hoe meer kilometer je kan afleggen met een volle accu. Dit wordt ook wel de actieradius genoemd. Hoe meer je gebruik maakt van de trapondersteuning, hoe minder je actieradius wordt. Ook wind, kou, gewicht en de kwaliteit van je banden hebben invloed op de actieradius. Belangrijk om te weten is dat je accu capaciteit altijd afneemt in de loop van de jaren.

Cortina E-U4 Transport Solid M N7 2022

Onze favoriete elektrische stadsfiets, is die van Cortina. De Cortina E-U4 Transport Solid M N7 2022 is uitgerust met een krachtige Bosch active middenmotor. De actieradius van deze stadsfiets is 40 tot 90 kilometer. Daarnaast is het mogelijk om je accu te upgraden om je actieradius te verhogen! Deze ideale transportfiets is geschikt voor in de stad, maar ook voor de wat verdere afstanden!

Ben je benieuwd naar de Cortina E-U4 en wil je zelf ervaren hoe deze elektrische stadsfiets rijdt? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak voor een proefrit bij één van de fysieke winkels van Fietsvoordeelshop.nl!

RECENTE ARTIKELEN