Elektrische fiets: Wat zijn de regels en welke soorten trapondersteuning zijn er voor een elektrische fiets?

-

Als je fietst op een e-bike – ook wel elektrische fiets genoemd-, wordt je eigen spierkracht gecombineerd met de kracht van een elektrische motor. Zodra je begint te trappen wordt de motor geactiveerd. De motor die het fietsen lichter maakt voor je, wordt ook wel trapondersteuning genoemd.

In dit artikel lees je welke regels er gelden voor een fiets met trapondersteuning en welke soorten trapondersteuning er zijn.

Welke regels zijn er voor een fiets met trapondersteuning?

Als je het hebt over een elektrische fiets, is er altijd een motor aanwezig die zorgt voor de trapondersteuning. Als de trapondersteuning tot de 25 kilometer per uur gaat, gelden er dezelfde regels in het verkeer als voor een normale fiets zonder trapondersteuning:

· Je hebt geen rijbewijs nodig om een elektrische fiets te mogen besturen;

· Het is niet verplicht om je e-bike WA te verzekeren;

· Een elektrische fiets hoeft niet over een kenteken te beschikken;

· Met de elektrische fiets fiets je op het verplichte fietspad of het fiets/bromfietspad;

· Een helm is niet verplicht. Natuurlijk is het wel extra veilig als je wel een helm opzet. Ben je op zoek naar een helm? De Abus Pedelec 1.1 is geschikt voor zowel de speed pedelec (gaat toch wel 45 kilometer per uur), elektrische fietsen en gewone fietsen.

Welke soorten trapondersteuning heeft een elektrische fiets?

Vanaf het moment dat jij op je elektrische fiets stapt en begint te fietsen, wordt de trapondersteuning bepaald. Dit wordt bepaald door middel van sensoren:

  • Rotatiesensor: deze sensor gereageerd alleen als je rondgaat met je trappers;
  • Trapkrachtsensor: fietsen die beschikken over deze sensor hebben meer rijcomfort. Dit komt omdat deze sensor beter kan anticiperen op je rijgedrag en zich daarop aanpast.

 

Rotatiesensor: Wat is het en hoe werkt het?

De rotatiesensor zit bij de trapas meet of de pedalen van de fiets aan het draaien zijn en hoeveel tijd het kost voor jou om de pedalen rond te draaien. De rotatiesensor kan op deze manier de trapfrequentie berekenen en vergelijken.

Met de rotatiesensor is het dus belangrijk om te weten dat je niet direct trapondersteuning krijgt zodra jij op je fiets stapt. Je krijgt pas de trapondersteuning op het moment dat je wielen – en dus je pedalen- beginnen te draaien.

Moet je onderweg stoppen of remmen? Dan word de trapondersteuning tijdelijk kort onderbroken. Met deze sensoren krijg je altijd de maximale trapondersteuning, ondanks de kracht die je zelf levert.

Trapkrachtsensor: Wat is het en hoe werkt het?

De elektrische fietsen die beschikken over de trapkrachtsensor, werkt zo goed als hetzelfde als een normale fiets zoals wij deze kennen. Bij de trapkrachtsensor geldt namelijk: hoe meer kracht jij zelf zet op je pedalen, hoe harder je gaat fietsen.

De sensor heeft het vermogen om te registreren hoe hard jij je pedalen aantrapt om te kunnen fietsen en vooruit te komen. Op basis van deze informatie word je trapondersteuning aangepast naar juist meer of minder ondersteuning.

E-bikes met rotatiesensor en/of trapkrachtsensor

Gazelle Ultimate C8 Plus HMB 2021

De Gazelle Ultimate C8 Plus HMB 2021 beschikt over zowel de rotatiesensor als de trapkrachtsensor. Deze e-bike is uitstekend voor dagelijks gebruik, maar ook voor een lange tocht in verschillende landschappen.

Kalkhoff Image 3.B Move BLX 2022 

 

De Kalkhoff Image 3.B Move BLX 2022 is een e-bike, ideaal voor recreatief gebruik. Deze elektrische fiets van Kalkhoff beschikt net als de Gazelle Ultimate C8 Plus over zowel een rotatiesensor, als de trapkrachtsensor.

Ben je benieuwd naar de trapondersteuning die een elektrische fiets kan bieden? Maak dan eens geheel vrijblijvend een afspraak voor een proefrit bij één van de winkels van Fietsvoordeelshop.nl bij jou in de buurt!

Het maken van een proefrit is geheel vrijblijvend en kosteloos. Wij raden je aan vooraf een afspraak te maken, zodat je zeker weet dat jouw favoriete elektrische fiets aanwezig is.

gifgif

RECENTE ARTIKELEN