Een ‘overgangsfeestje’ met paar vriendinnen: we zouden het allemaal moeten doen

-

Sterke, inspirerende vrouwen, vertellen over hun ervaring en visie op de overgang. Samen met Vichy maken wij een serie interviews om de overgang bespreekbaar te maken. Deze keer: HR-manager Angela (54) die vier jaar geleden een overgangsfeestje voor haar vriendinnen gaf. Met succes. ‘Sommige vriendinnen spraken er pas voor het eerst met anderen over.’ 

Een overgangsfeestje, wat moeten we ons daar bij voorstellen?
‘Ik vond de overgang eigenlijk heel abstract. Het is er, maar je hebt geen idee wat het precies is. Alle vrouwen hebben ermee te maken, maar niemand heeft het er eigenlijk over. Ik had zelf milde klachten, nachtzweten, hoofdpijn, maar een vriendin aan wie ik het vroeg of zij daar ook last van had, biechtte op dat ze af en toe het gevoel had dat ze doodging. Dat verbaasde me, waarom had ze me dat niet eerder verteld? En waarom had ik het niet gezien? Dat was het moment dat ik mijn vriendinnen bij elkaar heb geroepen voor een overgangsfeestje.’

Was daar meteen animo voor?
‘Nee. Vrouwen zijn niet gewend om erover te praten, laat staan dat ze dat op een feestje doen met andere vrouwen. Het is toch al snel: stel je niet aan, of: we hebben er allemaal last van. Ik had zes vriendinnen uitgenodigd en ik heb ze alle zes moeten geruststellen dat het niet alleen goed was dat we dit gingen doen, maar dat het ook nodig was. Want als je van elkaar weet hoe een ander de overgang ervaart, dan kun je elkaar ook helpen. De enigen die er uiteindelijk lacherig over deden waren onze partners. Nee, dat vond ik niet erg. Ik begrijp het wel, ook zij zijn niet gewend om erover te praten. Op het feestje zei een van mijn vriendinnen dat haar man geen idee heeft dat ze in de overgang is. En ze zijn al ruim twintig jaar samen. Ik vond dat schokkend.’

Hoe is de overgang voor jou?
‘Ik slaap minder goed, heb last van nachtzweten en vaak hoofdpijn. Dat laatste vind ik lastig omdat het me in mijn werk belemmert. Ik kan gelukkig flexibel werken, dus als ik mijn hoofdpijn voel opkomen, kan ik gewoon naar huis. Emotioneel vind ik het best heftig. Voor mijn gevoel benadrukt die overgang het ouder worden heel erg. Ik heb niet zo zeer een probleem met mijn leeftijd, maar sinds de overgang denk ik wel: dit is het dan, je bent over de helft. Ik voel me nog jong, zie er relatief jong uit en dat matcht gewoon niet met mijn leeftijd en het feit dat ik in de overgang ben.’

Zit er ook niet iets moois in, dat je een nieuwe levensfase in gaat?
‘Nu heb ik me daarin berust en kan ik ook inzien dat het zo goed is. Als je ouder bent, heb je ook meer levenservaring en minder bewijsdrang. Dat is heel fijn. Maar het heeft wel even geduurd voordat ik die omslag kon maken. Vier jaar geleden dacht ik vooral: wat wil ik nog allemaal doen, want als ik nog iets wil, dan moet het nú.’

Is jouw lichaam veranderd?
‘Ik ben vijf kilo aangekomen, mijn overgangskilo’s noem ik die. Want ik ben niet meer gaan eten, of minder bewegen. Die waren er gewoon ineens. Ook is mijn huid droger, maar daar zijn gelukkig allerlei heerlijke huidoliën voor.’

Waarom is het zo belangrijk om over de overgang te praten?
‘Omdat het ons allemaal aangaat. In de eerste plaats vrouwen natuurlijk, maar ook partners, kinderen, werkgevers, artsen. Als we het maar onder het tapijt blijven schuiven, dan weet niemand hoe het voor vrouwen is. Menstrueren is lang taboe geweest, maar daar wordt nu ook heel normaal over gegaan. Mannen halen tampons voor hun vriendinnen, vaders voor hun dochters. Het is misschien niet het meest gangbare gespreksonderwerp op een feestje, maar als je zegt: ‘Ik wil vanavond vroeg naar huis, want ik ben ongesteld’, kijkt niemand vreemd op. Zo zouden we eigenlijk ook over de overgang moeten praten.’

Terug naar het overgangsfeestje, hoe was het?
‘Het was een heel leuke avond. Waarin we gewoon in een kring zijn gaan zitten en we aan elkaar hebben verteld hoe het met ons gaat. Waar hebben we last van, waar lopen we tegenaan, wat betekent het voor ons? We hebben ontzettend veel gelachen. En ja, ook gehuild. Sommige vrouwen spraken er voor het eerst met anderen over, dat was een enorme opluchting. Het klinkt misschien heel zweverig allemaal, maar dat was het allerminst. Het was gewoon een leuke avond met lieve vrienden die champagne dronken – het was tenslotte een feestje, en het over de overgang hadden.’

Meer echte en herkenbare verhalen over de overgang lezen van inspirerende vrouwen? Ga naar vichy.nl/overgang. Je vindt hier niet alleen interviews, maar ook advies, informatie en tips over de overgang.

We schreven dit artikel in samenwerking Met Vichy, maar de inhoud is 100% van ons.

RECENTE ARTIKELEN