Een leven zonder wijn is… eigenlijk veel leuker!

-

Als Noor aan oude bekenden vertelt, dat ze bijna nooit meer drinkt, kijken ze haar verbijsterd aan. Jij???! Maar eigenlijk mist ze de drank geen moment.

Een wijntje hoorde er altijd bij. Niet alleen tijdens een etentje of uitgaan, maar ook ’s avonds op de bank. Het gezelligste moment van de week was zondag 16.00 uur. Tijd om lekker te relaxen met een portje in de winter of een rosétje in de zomer. Gezelligheid, daar hoorde een borrel bij. Ik goot op één avond makkelijk een fles naar binnen. Of meer.

Drank om verdriet te verdrinken

Tot mijn Pieter niet meer alleen dronk voor de gezelligheid, maar om zijn verdriet te verdrinken. Dronken worden gebeurde niet sporadisch op een feestje, maar kwam vaker voor. Ook op in zijn eentje op een doordeweekse dag.

Gestopt met drinken: van de een op andere dag

Op een gegeven moment was Pieter er helemaal klaar mee. Hij stopte met drinken. Zonder gezeur, zonder terugslag. Gewoon klaar, over en uit. En ik vind dat zo superknap van hem, dat ik met hem mee doe. Niet dat Pieter er moeite mee heeft. In één klap is hij de drank helemaal beu. Heel soms drinken we nog een glaasje als we uit eten gaan of als we op een terrasje zitten. Maar ook dan heeft hij aan één glas genoeg. En ik dus ook.

Minder leuk leven zonder wijn

Wordt het leven zo minder gezellig? Welnee. Dronken worden vond ik toch al vreselijk. Avonden dat je je ’s morgens amper nog herinnert hoe je de avond ervoor thuis bent gekomen, wat je gezegd hebt, wie je gezien hebt… vreselijk. Ik hoef me nooit meer zorgen te maken dat ik iets raars heb gezegd, teveel heb geflirt of teveel geheimen heb verklapt. Geen ‘zwarte gaten’ meer, maar alle details nog helder.

Katers zijn verleden tijd en daar ben ik vooral héél dankbaar voor. Geen hoofdpijn, niet urenlang boven de wc hangen, niet het gevoel dat je doodgaat zodra je je grote teen beweegt. Waarom deed ik dat mezelf eigenlijk aan?

‘Drink jij niet meer? Wat ongezellig’

Vaak krijg ik reacties als ‘drink jij niet meer? Wat ongezellig’. Maar het leven is er zeker niet ongezelliger op geworden. Een avondje uit kan net zo leuk zijn als je een colaatje drinkt. Uitgaan doen we toch al stukken minder dan vroeger. Lekker op de bank samen een filmpje kijken met een kop thee en een warm hondje naast ons vinden we veel fijner. Op een zomers terras zit ik net zo happy met een spa-roodje mensen te kijken.

Drankgebruik van anderen: wat irritant

Enige nadeel? Het drankgebruik van anderen valt me veel meer op. Kennissen die regelmatig stomdronken over straat rollen vind ik niet meer hilarisch, maar vervelend. ‘Jij bent zó ongezellig’ hikken ze dan. Ik vind het best. Schenk nog een sinasje in. Proost.

Heb jij het goede voornemen om nu echt wat aan je lijf en gezondheid te doen? Doe dan onze nieuwe cursus! In de Snelcursus Slimmer eten na je 50e nemen Barbara van Erp en Femke Sterken je in zeven dagen mee langs alle nieuwe trends door middel van heerlijke recepten en een fijne podcastserie, zodat jij ook een methode kan samenstellen waarmee je gezond oud kunt worden. Het is een lekkere compacte cursus geworden, met een even compacte prijs. Normaal kost-ie  €22.50, maar je krijgt ‘m nu met 30% early bird korting voor: €15,75. Gebruik de code: SLIMMERETEN30 bij het afrekenen.

Noor Zuidema
Noor Zuidema
Noor Zuidema (52) woont samen met Pieter, heeft drie volwassen kinderen, een fulltime baan en een teckel die de macht heeft overgenomen in huis.

RECENTE ARTIKELEN