Eén glas wijn per dag, dat is toch niet te doen

-

Yolan is dol op wijn en vindt het belachelijk dat we slechts één glas mogen drinken. Dat advies moet haast wel van geheelonthouders komen. 

Bij mijn moeder las ik in een oude Margriet een column van Anita Witzier. Die vertelde dat ze elke dag keurig twee glazen rode wijn dronk en soms zelfs meer. Daar moest ik hard om lachen.

Inmiddels is het advies voor vrouwen om twee glazen alcohol per dag te drinken bruut gehalveerd tot slechts één glas per dag. Alleen bij die hoeveelheid heeft de alcohol nog een gunstig effect en komen we daarboven, dan loopt het slecht met ons af. Maar één glas wijn per dag, dat vind ik niet te doen. Want wijn en ik, wij zijn de beste vrienden. En als ik de media mag geloven, geldt dat niet alleen voor mij. De vijftigplusser is er dol op, blijkt uit allerlei onderzoek.

Als ik diezelfde media mag geloven, is het bijna een wonder dat ik nog leef en dat geldt voor al mijn vrienden en vriendinnen en trouwens ook voor mijn moeder. Want er gaat bij ons zelden een dag en zeker geen week voorbij dat we geen glas wijn (of meer) drinken. We mogen dat glas graag een beetje bagatelliseren met een koosnaampje en nemen er nog eentje. En we geloven er niets van dat wijn net zo slecht is als whisky, wat de wetenschappers ook mogen beweren.

Eén glas alcohol per dag, dat advies moet wel van een niet-drinker zijn. Wie zich kan beperken tot één glas wijn per dag, kan het net zo goed laten. Wie niet vindt dat het eerste glas naar het volgende glas smaakt, is geen liefhebber. Eén glas wijn drinken is als een vriend die op bezoek komt, maar alweer vertrekt voordat hij is gaan zitten. Of aan een handgemaakte bonbon ruiken en hem  weer wegleggen. Als ik vind dat het moet, kan ik best een hele avond niet drinken; met een pak tomatensap of een six pack crodino red ik het best. Maar één glas wijn per dag – ik kan het niet.

Gelukkig heb ik nog een hele batterij andere ongezonde gewoontes waarmee ik eerst nog kan breken. Ik doe twee scheppen suiker in de koffie en thee, ik pak liever de auto dan de fiets, ik eet de hele dag matig maar val om tien uur aan op de Franse kaas (bij de wijn) en ik ga veel te laat naar bed.

Wat de wijn betreft, houd ik het voorlopig op minimaal twee glazen rood per dag. Bij zonnig weer mag er wat bij, omdat middagzon nu eenmaal om witte wijn vraagt. Oude adviezen zijn niet per definitie achterhaald, vind ik in dit geval, en bovendien: moeten we al die onderzoeken niet eens met een flinke korrel zout nemen? Zijn die proefpersonen tijdens het onderzoek naar hun drinkgedrag dag en nacht gevolgd? Zo ja, dan snap ik dat ze zich even gedeisd hebben gehouden. Zo nee, dan hebben ze vragenlijsten moeten invullen. En zeg nou zelf: wie is op zo’n moment eerlijk? Wie van ons liegt nooit tegen de huisarts? Laten we ervan uitgaan: niemand. Dus laten we gemakshalve ook even aannemen dat al die mensen de hoeveelheden in hun antwoorden gehalveerd hebben. Dan betekent dat, dat we minstens twee keer zoveel glazen mogen als wordt geadviseerd.

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

 

RECENTE ARTIKELEN