Een fietstocht maken met je e-bike gebeurt vaker en verder

In Nederland is het aantal elektrische fietsen toegenomen tot 4,9 miljoen stuks. Samen hebben deze e-bikes een marktwaarde van 9,5 miljard euro.  Gemiddeld hebben een op de drie Nederlanders de beschikking over een e-bike, zo blijkt uit onderzoek van Multiscope. Het gebruik neemt nog steeds toe. Ook blijkt uit onderzoek dat er een duidelijke doelgroep is voor de fiets met trapondersteuning: vaak ouder dan 50 jaar oud, hebben een modaal tot twee keer modaal inkomen.

Lees in deze blog meer over de resultaten uit het onderzoek van het RIVM en onze top 3 favoriete elektrische fietsen.

Gebruik elektrische fiets

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu – ook wel RIVM genoemd – heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop elektrische fietsen worden gebruikt. In dit onderzoek zijn ruim 6900 mensen ondervraagd. Van deze 6900 mensen, gebruikt ongeveer 23% alleen nog maar de elektrische fiets. 6% wisselt de e-bike af met een fiets, zonder trapondersteuning.

Makkelijker verplaatsen dankzij de e-bike

Steeds vaker wordt de elektrische fiets gebruikt voor de langere afstanden: gemiddeld tussen de 5 tot 20 kilometer. Een kortere afstand? Dan wordt vooral gebruik gemaakt van de ‘normale’ fiets, zonder trapondersteuning.

Uit hetzelfde onderzoek van het RIVM is gebleken dat 70% gebruik maakt van de elektrische fiets omdat het makkelijker fietst. Ook langere afstanden fietsen (47%) en vaker (29%) of sneller fietsen  (18%), worden vaak genoemd als reden om de elektrische fiets te pakken.

Redenen waarom een e-bike gezonder is dan een ‘gewone’ fiets

Fietsen op een normale fiets, zonder trapondersteuning, is gezond. Een elektrische fiets brengt ook gezondheidsvoordelen met zich mee! Wij hebben de belangrijkste voordelen van een elektrische fiets, voor je op een rij gezet:

Verdere afstanden

In beweging blijven op een (elektrische) fiets is goed voor je fysieke gezondheid, weerstand en mentale gezondheid. Zeker gedurende de wintermanden is het goed om meer beweging toe te voegen aan je gedrag, om zo je weerstand op peil te houden. Op een fiets zonder trapondersteuning, moet je meer moeite doen om vooruit te komen. Als je in het bezit bent van een e-bike, zul je hier meer gebruik van maken door het gemak waarmee je van A naar B kunt komen.

Weerstand verbeteren

Als je lichaam in beweging is, word je lichaam sterker. Dit heeft een aantal voordelen. Zo word je immuunsysteem bijvoorbeeld beter en voorkom je hart- en vaatziekten. Wist je dat je bloedsuikerspiegel daalt als je een paar dagen in de week de fiets pakt? Spring dus vaak op je fiets voor een mooie fietstocht en verbeter je weerstand!

Mentale gezondheid

Een fietstocht van en naar bijvoorbeeld je werk, zorgt ervoor dat je minder stress ervaart. Ook komen je hersenen tot rust, wat goed is voor je mentale gezondheid. Heb je na een lange (werk)dag geen zin meer om de fiets te pakken? Gebruik dan je e-bike voor woon-werkverkeer.

Elektrische fiets aanschaffen: top 3

Stoer, stijlvol en robuust: dat zijn de transportfietsen met trapondersteuning. Beschik je nog niet over een elektrische fiets? Bekijk dan eens het aanbod op Fietsvoordeelshop.nl.

Onze favoriete elektrische transportfietsen, worden hieronder toegelicht:

1. Gazelle HeavyDutyNL C7 HMB 2023

De absolute nummer 1 is de Gazelle HeavyDutyNL. Deze elektrische fiets is ideaal als je boodschappen wilt gaan doen of naar de sportclub wilt gaan. Dankzij de voordrager en stevige bagagedrager, neem je altijd jouw bagage eenvoudig mee tijdens je fietstocht.

De HeavyDuty van Gazelle bekijken? Klik hier.

2. Gazelle Miss Grace C7 HMB 2022

De nummer 2 is de Gazelle Miss Grace C7 HMB 2022. Ideaal als je de elektrische fiets het liefst gebruikt voor de fietstochten naar en van je werk of voor dagelijks gebruik. Met 7 versnellingen en de Bosch Active middenmotor, ontvang je natuurlijke trapondersteuning.

Benieuwd naar deze nummer 2 van onze top 3 favorieten elektrische fietsen? Bekijk hier deze Miss Grace C7 van Gazelle.

3. Cortina E-U4 Transport N7 2023

Afstanden van 30 tot 60 kilometer afleggen, zonder tussendoor de accu van je elektrische fiets op te hoeven laden? Dan is de nummer 3 – de Cortina E-U4 Transport N7 2023 – de ideale e-bike voor jou! Dankzij de rollerbrakes remmen, is het onderhoud aan je elektrische fiets, minimaal.

Bekijk hier deze E-4 Transport van het merk Cortina.

Wil je één van bovenstaande elektrische fietsen – of een ander natuurlijk – uitproberen? Vraag dan gratis en makkelijk via deze link, je proefrit aan.