Ed werd slachtoffer van een inbraak: ‘Het huis was een grote ravage’

-

Ed Regeer (64) had nooit gedacht dat hij slachtoffer zou worden van een inbraak. “Zelfs het melktandje van mijn zoon hebben ze meegenomen.”

SAAR in samenwerking met Interpolis 

“Het is een raadsel hoe de inbrekers bij ons binnen zijn gekomen. We weten dat ze over de schutting zijn geklommen en de schuifpui hebben opengebroken. Iets wat volgens de fabrikant onmogelijk is. Het glas stukslaan is met een dubbele ruit zeker geen optie. Bovendien zat de schuifpui op slot. Toch is het ze gelukt om binnen te komen.

De inbraak gebeurde op een zomeravond, het was dus nog volop licht. Waarschijnlijk hebben de inbrekers aan de voorkant alles rustig in hun auto geladen. Door zo normaal mogelijk te doen, heeft niemand in de buurt iets verdachts opgemerkt. Toen mijn vrouw en ik thuiskwamen was het huis overhoop getrokken. De kledingkast was leeggetrokken, de koelkast geplunderd en er waren flessen whisky  weg. De inbrekers hebben de tv en mijn hifi-installatie meegesjouwd, maar ook sieraden en geld. Alleen mijn speakerboxen stonden er nog, die wegen 70 kilo per stuk en waren waarschijnlijk te zwaar om te tillen. Toch was de totale schade groot, zo’n twintig duizend euro. Zoiets vergeet je niet meer.

Naar mijn idee was ons huis goed genoeg beveiligd: de voor- en achterdeur zaten op slot en we hadden pensloten. Buren hebben helemaal niks gehoord van de inbraak. Ik ben wel blij dat we niet eerder zijn thuisgekomen en de inbrekers hebben aangetroffen. Zelf dacht ik altijd dat zoiets als een inbraak iets is wat anderen overkomt, niet ons. Maar er wordt gemiddeld honderd keer per dag ingebroken. Natuurlijk is dan de kans groot dat het jou ook een keer treft. Inmiddels zit er een extra balk achter de schuifpui en hebben we een inbraakalarm aangeschaft.

We wonen op een hoekhuis met veel ramen, dat maakt het inbraakgevoeliger. Daarom hebben we aan een van de zijkamers ook een rolluik bevestigd. Ook laat ik ramen en deuren niet meer open als ik wegga, zelfs al is het voor een kleine boodschap. We nemen inbraakpreventie nu nog serieuzer. Natuurlijk zijn veel materiële dingen die je kwijtraakt na een inbraak gelukkig vervangbaar door de verzekering. Maar spullen zoals de trouwringen van mijn schoonouders, de sieraden van mijn vrouw of het melktandje van onze zoon, ook die dingen zijn gestolen. Dat zijn zaken die voor ons een grote emotionele waarde hebben en die nooit meer te vervangen zijn.”

5x tips om inbrekers te slim af te zijn 

  • Plaats een anti-inbraakstrip bij de voordeur. Zo voorkom je dat een inbreker er met een plastic pasje langs kan gaan om de deur, als die niet op slot is, te openen.
  • Voorzie ramen en deuren van gecertificeerd hang- en sluitwerk. Het haalt de vaart er bij een inbraak uit en het verkleint de slagingskans.
  • Inbrekers zijn creatief. De container, bezem of ladder in de tuin kunnen gebruikt worden om de woning binnen te komen. Berg zulke dingen dus op.
  • Verstop geen sleutels op ‘geheime’ plekken rondom je huis. Leg ook geen sleutels in het zicht, en laat ze niet in het slot zitten
  • Laat je lampen branden met een timer als je een weekendje weggaat. Een huis waarin lampen branden, ziet eruit alsof er mensen thuis zijn.

Test het! hoe veilig is jouw buurt

Woninginbraken komen overal voor. De ene gemeente is meer in trek bij inbrekers dan de andere. Op inbraakbarometer.nl zie je in één oogopslag in welke gemeente het meest werd ingebroken in de laatste 12 maanden. Er zijn verschillende mogelijkheden om inbrekers te weren of inbraakschade te verkleinen. Zoals een draadlos raamalarm, een aanwezigheidssimulator of veiligheidsfolie op de ramen. Dit folie is niet zichtbaar, het veroorzaakt geen doorkijkbelemmering, maar is wél effectief, want je breekt er niet zomaar doorheen. Natuurlijk hebben huishoudens niet alleen last van inbrekers, ook kan er brand- of waterschade ontstaan. Ook daar kun je zelf veel aan doen. Ga naar Interpolis.nl/veiligheidsmeter en krijg op die manier inzicht in de veiligheid in en om je woning.


Een veilig huis

Je huis is een plek voor ontspanning en waar je fijn en vooral ook veilig wil voelen. Interpolis wil samen met jou zorgen voor een thuis met minder brand-, inbraak en waterschade. Wil je meer weten? ga naar interpolis.nl/wonen

 

 

 

gifgif
Femke Sterken
Femke Sterken
Femke Sterken is een van de oprichters van SAAR. Nog geen vijftig, maar on her way. Ze houdt van roze koeken, cheese onionchips en zoveel mogelijk ‘leggen’ (als in liggen op de bank, in bed, en op een zonnebedje met een cocktail in de hand).

RECENTE ARTIKELEN