Echte kerstkaarten met een postzegel – hoe leuk was dat

-

De tijdlijn van Noor loop vol met mensen die hun Facebook-vrienden een fijne Kerst en gelukkig nieuwjaar wensen. Heel lief en Noor doet er vrolijk aan mee, maar ondertussen heeft ze heimwee naar echte kaarten met een postzegel.

De postbode stopt zelden iets in mijn brievenbus. En al helemaal nooit iets leuks. De enige die nog aan papieren post doet is de belastingdienst. Lang geleden had ik penvriendinnetjes in Berlicum, Texas en Zuid-Afrika. Als we op vakantie waren, schreef ik de buurvrouw lange brieven. Mijn ouders stuurden  kaarten. Echte, met een plaatje van de omgeving. Vaak waren wij eerder terug dan dat de kaart werd bezorgd, maar dat gaf niks – het ging om het idee.

Toen ik achttien was, ging ik op kamers, zo’n honderd kilometer van mijn geboortestad. Mobiele telefoons bestonden nog niet en in het studentenhuis hadden we geen telefoon. Dus schreven mijn vriendinnen en ik elkaar brieven. Dat hebben we jarenlang volgehouden, ook toen ik allang getrouwd was.

Tegenwoordig schrijft niemand meer brieven. Waarom zouden we, als een appje gratis binnen een paar seconden is waar het moet wezen. Daarmee verviel de verrassing van een brief in de brievenbus. Dat voelde als een cadeautje en daar kan geen bliepje tegenop.

Kerstkaarten maakten de kerstperiode extra leuk. Mijn peetoom was altijd de eerste: begin december, voor Sinterklaas, viel zijn kaartje in de bus. En al waren het bijna ieder jaar kaarten van dezelfde mensen, het voelde toch iedere dag als een verrassing. Een kaartje van de vriendin die ik maanden niet had gezien, de tante waarvan ik niet eens wist dat ze nog leefde.

Als ik dit jaar drie kaarten krijg, is het veel. De rest van de mensheid stuurt Facebookberichten, sommigen een mail en anderen hebben het sowieso opgegeven. En dat is jammer: geen muren vol kerstkaarten, slechts één zielig exemplaar op de kast.

Zal ik de oude traditie weer in ere herstellen? En iedereen waarvan ik hou een kaart sturen? Mijn kinderen, familie, beste vrienden? En dan maar hopen dat er iets terugkomt.

Lees ook: De familiekerstkaart (gaap), maar maar dan goed (wauw!)

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Noor Zuidema
Noor Zuidema
Noor Zuidema (52) woont samen met Pieter, heeft drie volwassen kinderen, een fulltime baan en een teckel die de macht heeft overgenomen in huis.

RECENTE ARTIKELEN