E-bike schoonmaken: wat zijn de belangrijkste tips?

-

Als je regelmatig je e-bike onderhoud, gaat je fiets langer mee. Onder onderhoud valt ook het schoonmaken van je tweewieler. Het is misschien niet zo’n leuk klusje, maar uiteindelijk ziet je e-bike er stralend uit en ga je veilig de weg op! In deze blog lees je de belangrijkste tips over het schoonmaken van je e-bike.

Waarmee maak je je e-bike schoon?

Don’t: gebruik voor het schoonmaken van je elektrische fiets absoluut geen hogedrukspuit. De hoge druk van het water is niet geschikt voor de elektrische componenten en mechanische onderdelen.

Do: wat je dan wel het beste kunt gebruiken om je e-bike schoon te maken?

  • Een emmer gevuld met lauw water
  • Spons of washandschoen die zacht is
  • Borstel met zachte haren
  • Zeep of speciale fietsshampoo
  • Meerdere droge handdoeken of oude t-shirts die na gebruik weg mogen worden gegooid
  • Een tandenborstel om de fietsketting schoon te maken
  • Vet voor de fietsketting

Bekijk hier het aanbod schoonmaakmiddelen.

Beschermen van batterij en fietsdisplay

Voordat je gaat beginnen aan je grondige schoonmaakbeurt, is het verstandig je fietsdisplay en de batterij van de e-bike te verwijderen. Is het niet mogelijk om deze belangrijke elementen los te koppelen? Dek het dan zo goed mogelijk af met een plastic zak.

Tip: heb je wel de fietsaccu kunnen verwijderen? Let er dan op dat je deze opbergt op een droge plaats bij kamertemperatuur. Wees er in ieder geval zeker van dat je niet per ongeluk je emmer met water over je accu heen laat vallen.

Lees hier meer tips om zo lang mogelijk plezier te hebben van de accu van je e-bike 

Beginnen aan de grote schoonmaak

Stap #1 Heb je de batterij en fietsdisplay verwijderd of bescherm met een plastic zak? Dan is het nu tijd om te beginnen aan de grote schoonmaak. Veeg met de zachte borstel de e-bike schoon. Met deze borstel haal je eventueel achtergebleven zand weg en voorkom je dat er krassen te zien zijn.

Stap #2 Na het afborstelen, is het tijd voor je emmer met lauw water en sop. Gebruik geen agressieve middelen om je e-bike schoon te maken. Je e-bike kan hierdoor beschadigen. Let er ook op dat er geen water en sop terecht komt in de voorvork van je elektrische fiets. Dit kan zorgen voor roestvorming.

Stap #3 Na het afnemen van je fiets met sop, spoel je je fiets af met lauw of warm water. Hiervoor kun je een tuinslang gebruiken of een emmer of gieter te vullen met water. Hierbij is het belangrijk dat je goed let op de draaiende onderdelen. Deze moeten goed droog zijn. Je kunt het beste je e-bike droog wrijven met een handdoek of oud t-shirt, die na gebruik weg kan worden gegooid.

Stap #4 Als je je e-bike echt goed wilt onderhouden, is deze vierde stap van belang. In het vet van de ketting blijft namelijk veel vuil hangen. Al veel vet kan verwijderd worden met een droge handdoek of een oud t-shirt. Eventueel kun je ook ontvetter gebruiken om vet te verwijderen. Vervolgens breng je nieuw kettingvet aan. Hiermee zorg je ervoor dat ketting roest en de ketting weer soepel loopt. Vermijd kettingvet op de schijfremmen.

Lees hier meer belangrijke tips om je e-bike goed te onderhouden.

RECENTE ARTIKELEN