We kunnen wel balen van ons korte lontje en 25.000 therapieën uitproberen, maar we kunnen het beest ook recht in de smoel kijken. Dat we geen bullshit meer accepteren, heeft namelijk een geweldige reden.
Francine Oomen vertelt in haar boek Oomen stroomt over hoe ze totaal ontredderd raakt rond haar vijftigste. Haar relatie loopt mis en oude jeugddemonen breken haar op. Ook Medina Schuurman en Isa Hoes constateren in Te lijf dat ze het niet meer lukt alle ballen in de lucht houden. Dat herken ik. Ik ben ook veranderd. Ik weid liever niet uit over mijn reeks nieuwe en afschuwelijke eigenschappen (er lezen mensen mee die ik niet graag kwijtraak), maar laat ik ze tactisch samenvatten met: eerlijker en directer.
En dat is vast niet voor niks. We kunnen wel balen en mopperen of 25.000 therapieën uitproberen, maar we kunnen de aap ook recht in de smoel kijken. Want de natuur heeft natuurlijk een logische reden voor onze nieuwe gemoed.
Wat er feitelijk verandert als je ‘over gaat’ is dat je geen baby’s meer kunt krijgen. Wat er ook verandert is dat we minder gaan pleasen. We houden niet meer braaf onze mond, willen niet meer sloven voor behoeftige kinderen en familie en pikken allerlei bullshit niet meer. Dingen die we voor de overgang wel deden. Maar toen waren we vruchtbaar.
Ik denk dat we alleen maar slijmden en renden en draafden omdat we er onbewust een beetje leuk op wilden staan. Wij waren voorbestemd om een man te krijgen en kinderen te verzorgen. Dan moet je je natuurlijk een beetje aanpassen en opofferen en niet te druk zijn met jezelf. We deden ons alleen maar aardig vanwege ingeprogrammeerde voortplantingsdoelen. Nu die wegvallen, blijft onze ware aard over. We zijn eindelijk onszelf.
Neem Isa Hoes en Medina Schuurman. Zij waren al jaren alleenstaande moeder toen ze de vijftig naderden. Al die tijd deden ze hun best en liepen ze op hun tenen. Tot de overgang. Toen was het opeens: en nu klaar en afgelopen, dit trek ik niet meer, het moet anders.
Francine Oomen en alle andere vrouwen die thuis opeens ruzie krijgen: wie zegt dat je relatie daardoor slechter wordt? Misschien verandert je relatie wel omdat je eindelijk jezelf bent. Wie weet zie je de ander opeens in helder neonlicht, terwijl je daarvoor alles voor de goede vrede onder het tapijt veegde.
Laten we ons vooral niet meer excuseren voor bepaald gedrag met teksten als: sorry-de-hormonen. Die hormonen zijn vrienden die roepen: “Joehoe, je mag weer gewoon voor jezelf leven hoor!”
Lees ook: 35 feiten over de overgang die je echt wilt lezen