Dit zijn ze: mannen die nooit een vrouw boven de 50 zouden daten

Deze mannen van middelbare leeftijd zitten echt niet te wachten op een vrouw die net zo oud is. ‘Vrouwelijke vrouwen. Vind die maar eens van 50 jaar of ouder. Ik ben ze nog niet tegengekomen.’

Richie (49) zoekt een vrouw van tussen de 30 en 35 jaar. Zo oud voelt hij zichzelf ongeveer ook.

‘Ik heb wel gedate met vrouwen van mijn leeftijd. Verder dan één drankje kwam het nooit’

“Ik ontmoet in het dagelijks leven genoeg vrouwen van mijn leeftijd. Nooit denk ik: daar wil ik eens het befaamde beschuitje mee eten. Ik ben best visueel ingesteld. Natuurlijk is het innerlijk belangrijk, maar het begint toch met het uiterlijk. Voel je je tot elkaar aangetrokken? Zelf denk ik dat een vrouw tussen de 30 en 35 jaar het beste bij mij past, veel ouder dan dat voel ik mezelf niet. Ik val op vrouwen met een strak lichaam. Zelf ben ik nog hartstikke strak al ben ik dan bijna 50. Ik ben een halve Indo, heb gelukkig goede genen meegekregen. Maar ik doe er ook veel voor. Ik ga een paar keer per week naar de sportschool, smeer iedere avond voor het slapen gaan allerlei crèmepjes op, ga naar de schoonheidsspecialiste en heb een paar maanden geleden een ooglidcorrectie ondergaan. Het is niet dat ik weiger ouder te worden, heb daar helemaal geen probleem mee, maar ik probeer er wel goed uit te blijven zien. Dat heeft ook te maken met respect voor je lichaam en daar zuinig op zijn.

Vrouwen van mijn leeftijd lijken leuk uitzien soms opgegeven te hebben. Ze knippen hun haar af en kiezen vaker dan jonge vrouwen voor kleding die eerder comfortabel is dan leuk, laat staan sexy. Op vrouwen op platte schoenen kan ik echt afknappen. Doordeweeks zal het best praktisch zijn, maar ga ik in het weekend samen met een vrouw op stap, uit eten of dansen, dan wil ik wel dat ze hakken draagt. Dat maakt haar hele lijf anders, veel vrouwelijker en daar val ik op. Vrouwelijke vrouwen. Vind die maar eens van 50 jaar of ouder. Ik ben ze nog niet tegengekomen.

Vijf jaar geleden ben ik gescheiden na een relatie van 12 jaar. Het liep stuk omdat zij vreemdging. Daar heb ik veel verdriet van gehad. Onze zoon van 14 woont bij mij. Het is een lief kind, ontzettend rustig voor een puber. Ik hoor in mijn omgeving dat dat ook anders kan zijn. Mijn ex-vrouw ziet er goed uit. Ze is drie jaar jonger dan ik, niet noemenswaardig, maar ze ziet er lichamelijk veel jonger uit. Mijn ex is wat ik gewend was en dus spiegel ik nieuwe vrouwen die ik ontmoet daaraan. Dat gaat vanzelf. Al is die relatie al lang en breed voorbij.

Ik heb wel gedate met oudere vrouwen. Nou ja, vrouwen van mijn eigen leeftijd dus. Dat ging via internet. Iemand ontmoeten die jonger is, is online lastig. Je leeftijd staat zo duidelijk in je profiel en dat is toch een van de eerste dingen die vrouwen zien. Dat is een groot verschil met iemand ontmoeten tijdens het uitgaan, dan kan de vonk al over zijn gesprongen voordat je het überhaupt over leeftijd hebt. Ik heb dus toch geprobeerd, wilde ook niet te kortzichtig zijn qua leeftijd. Verder dan één drankje kwam het nooit. Ik vond de meeste zo saai. Ik hou best van een avondje hangen op de bank, maar ga ook nog stappen met mijn vrienden in het weekend. Daar zitten oudere vrouwen niet meer op te wachten. Ook qua uiterlijk spraken de vrouwen me niet aan, hoor. Daar ben ik heel eerlijk in. De meeste vrouwen van mijn leeftijd zijn zo uitgedijd. Waarom zou ik daten met iemand die ik niet aantrekkelijk vind? Gewoon om gezelschap te hebben? Nee, dan ben ik liever alleen.”

  

Bas (64) hoopt een jongere vrouw te ontmoeten. De zestigers waarmee hij tot nu toe op dates ging, deden hem denken aan zijn moeder.

‘Ik voel me jonger dan de vrouwen van mijn leeftijd die ik ontmoet’

“Ik heb een paar afspraakjes gehad met vrouwen van zestigplus. Een stadswandeling leek me een fijne en ongedwongen manier om elkaar te leren kennen. Ik hou van wandelen, stap graag flink door. Als het nodig is, pas ik mijn tempo natuurlijk aan, maar dit ging van schuifel-schuifel-schuifel. Alsof ik met mijn moeder van 90 de Brink overstak. Ik voel me jonger dan de vrouwen van mijn leeftijd die ik ontmoet. Ik ben erg actief en wil iedere dag nog iets leren. Oefenen op mijn muziekinstrumenten, mijn talen bijhouden, of gewoon lezen over geschiedenis of hoe de hersenen nu precies werken.

Mijn leven lang heb ik lesgegeven. Engels en Russisch onder andere. De laatste jaren geef ik bijna alleen nog privélessen. Dat gaat me beter af omdat ik niet goed ben in orde houden. Op een middelbare school hield ik het nooit langer dan een jaar uit. Mijn jongste leerling nu is een meisje van inmiddels twaalf, dat sinds haar tiende accordeonlessen bij me volgt. Haar moeder zei laatst tegen me: “Ze heeft maar één echte hobby, en dat zijn de lessen bij jou.” Ook geef ik al anderhalf jaar een vrouw bandoneonles, een instrument dat ik iedereen afraad omdat het krankzinnig ingewikkeld is, maar zij was niet te stuiten. We werken met veel enthousiasme aan Adios Nonino, het lied van de traan van Maxima. Ik ben goed met jongere mensen. Ik voel me prettig in hun gezelschap, herken hun leergierigheid en enthousiasme. Misschien wil ik daarom wel een jongere vrouw. Of het komt doordat ik als stuntelige twintiger niks klaarspeelde bij vrouwen en dat nu in wil halen. Klinkt aannemelijk, toch? Maar dat kunnen ook rationalisaties achteraf zijn.

Ik denk dat iedere man naar jongere vrouwen kijkt; dat is gewoon de natuur. Ik heb één lange relatie gehad, van in totaal zo’n twintig jaar. Kinderen heb ik nooit gekregen en ben ik dat ook niet meer van plan. Ik ben een gelukkig mens, maar mis één ding om het geluk compleet te maken: een intieme relatie, inclusief seks. De meeste andere dingen waar ik behoefte aan heb vind ik wel bij iemand anders. Ik heb genoeg intellectuele vriendschappen en geniet van de contacten met mijn leerlingen. Ik heb een tijdje bij een relatiebemiddelingsbureau ingeschreven gestaan, en daar vertelde ik ook dat ik een jongere vrouw zocht. Er is geen enkele date uit voortgekomen. Ik denk dat ik vaak ten onrechte op de nee-stapel ben gelegd vanwege dat cijfertje 6 in mijn leeftijd. Die zestig lijkt voor velen een grens. Terwijl ik toch echt niet de suffe bejaarde ben die zij misschien voor zich zien. Als het niet te nat is skeeler ik elke zondag naar Halfweg op en neer. Deze zomer ging ik wadlopen en heb ik meegedaan met een wandeling langs de Oostvaardersplassen, waar ik vanuit Amsterdam op de roeifiets naar toe ging en weer terug. Mensen twintig jaar jonger dan ik hebben daar de volgende dag spierpijn van. Ik heb nergens last van.”

 

Peter (56) heeft een vriendin die 25 jaar jonger is. Ook al zijn eerdere relaties waren met flink jongere vrouwen.

‘Het klinkt geweldig, een vriendin van in de twintig, maar makkelijk is het niet’

“Een jongere vrouw is mijn lot. Dat denk ik. Want het klinkt geweldig, als vijftiger een vriendin van in de twintig hebben, maar makkelijk is het niet. Ze zijn prachtig, natuurlijk. Mooi lijf, een vrije geest. Een ontembare behoefte om écht te leven. Ze zijn daardoor ook onvoorspelbaar. De ene dag praten ze over grootse plannen samen, de volgende dag twijfelen ze aan de toekomst van je relatie. Of ze ontmoeten een ander en storten zich daar weer volop in. Ik heb het een paar keer meegemaakt. Dat maakte me onzeker, zeker wanneer ze me verlieten voor een man van hun leeftijd. Tuurlijk heb ik weleens gedacht: ik moet deze voorkeur opgeven. Dat maakt het leven voor mij makkelijker en vergroot de kans dat ik iemand ontmoet die bij me wil blijven.

Mijn voorkeur is niet bewust. Ik ben in mijn leven omringd door jonge mensen. Ik werk als docent op een universiteit en ik woon in een woongroep. Ik ken bijna geen mensen van mijn eigen leeftijd, heb geen vrienden die net zo oud zijn als ik. Collega’s wel. Die leiden een heel ander leven dan ik. Met kinderen, een koophuis en andere interesses die ik niet heb. Bij vrouwen die zo leven voel ik niets. Geen vibratie, geen verlangen. Dat heeft niet eens te maken met het lichamelijke. Het maakt gewoon niets in mij wakker.

Ik merk dat ik de liefde met een jongere vrouw intenser ervaar. Die daagt mij uit. Daarmee kan ik het meeste groei doormaken. Mijn huidige vriendin ken ik uit de woongroep waar ik in woon. Zij woonde daar tot voor kort ook in. Er groeide iets tussen ons, terwijl ze mijn leeftijd nog niet kende. Al was het natuurlijk geen geheim. Maar wat maakte het eigenlijk uit?

Het leeftijdsverschil merk ik amper. Niet in negatieve zin, in ieder geval. Ik praat niet over muziek of films uit mijn jeugd, die zij dan niet kent. Dat interesseert me niet. Ik heb het liever over het leven zelf, over welke manier van leven ‘klopt.’ Dat wil zij net zo. En ja, ik voel me bij haar nog weleens onzeker. Ze is net dertig, ze heeft nog zoveel te ontdekken.

Onlangs besloot ze ergens anders te gaan wonen. Dat maakte me opnieuw onzeker. Zou het weer net zo gaan als met die andere vrouwen? Ik ben voor haar gaan zitten en heb alles verteld wat ik voelde, terwijl zij alleen maar luisterde. Uiteindelijk concludeerde ik dat het mijn uitdaging is om vertrouwen te hebben. Dat ik haar juist moet aanmoedigen te doen wat ze voelt dat ze moet doen. Want die die hang naar het leven, dat maakt haar juist zo aantrekkelijk voor mij. Zij helpt mij om te leren leven met een open hart, zelfs als dat soms pijn doet.”

 

Edwin (58) vindt in vrouwen van zijn leeftijd niet de spontaniteit die hij aantrekkelijk vindt. Dus eindigt hij altijd met een veel jongere vrouw.

 ‘Vrouwen van mijn leeftijd missen spontaniteit’

“Ik heb het heus geprobeerd. Een handje vol dates heb ik gehad met vrouwen van mijn eigen leeftijd. Vrouwen die hun leven op orde hadden, een fijne carrière, financieel onafhankelijk. Dan zat ik tegenover ze en voelde het meer als een sollicitatiegesprek dan een afspraakje. De spontaniteit was ver te zoeken. Geen giecheltje. Niets meisjesachtigs meer aan. Vonkjes levensvreugde, daar val ik voor. Dat is aantrekkelijk.

Het gaat mij niet om een jong lijf, al weet ik eerlijk gezegd niet hoe het is om met een vrouw van mijn eigen leeftijd in bed te liggen. Ik zoek gewoon geen vrouw die in een harnas zit. Dat is wat de jaren in onze maatschappij met veel mensen doen. Ze drukken je in een soort vormpje. Oudere mensen gaan praten over hoe zij het hebben ten opzichte van anderen. De spullen die ze hebben. Over succes op het werk, de auto die ze rijden. Zo oninteressant. Ik heb zelf een aantal succesvolle bedrijven in de bouw, maar ik weet dat het geluk daar niet in zit. Waarom dan tijdens een afspraakje daar zo uitgebreid over praten? Ik wil samen lachen. Ik wil praten over wat geluk is. Dat doen jonge vrouwen eerder. Die zijn daar onbevangen genoeg voor.

Mijn ex-vrouw was 21 jaar toen ik haar leerde kennen, ik was 34. We ontmoetten elkaar in de kroeg, zoals dat vroeger nog ging. Zij kwam naar mij toe, herinner ik me nog. Twintig jaar waren we getrouwd, bijna 25 jaar samen in totaal. Nadat dat eindigde, had ik nog twee korte relaties. Allebei 13 jaar jonger. Ook zij stapten op mij af. Vrouwen van mijn eigen leeftijd doen dat niet. Misschien een gebrek aan spontaniteit, of ze zijn gewoon conservatiever. Ze vinden dat een man een vrouw mee uit moet vragen, niet andersom. Dat draagt er ook aan bij dat ik met jongere vrouwen eindig, denk ik. Ik heb me weleens afgevraagd waarom ik zulke jonge vrouwen aantrek. Ik denk dat het komt doordat ik er veel jonger uitzie en zo ook in het leven sta. Ik luister niet naar muziek uit de jaren ’60 of ’70 om weg te zwijmelen bij de herinneringen die ik daarbij heb. Ik hou van de muziek van nu, want ik leef nu. Ik ben 58 jaar, maar voel me anders dan leeftijdsgenoten. Mannen en vrouwen. Doordat ik eigen bedrijven heb, moet ik meebewegen met de tijd. Als de wereld verandert, de jeugd nieuwe dingen ontdekt, dan weet ik dat, dan interesseert me dat. Dan beweeg ik mee.

Ik ben nog altijd vernieuwend en flexibel. Anderen van mijn leeftijd zeggen: laat alles maar zo zoals het is. Verandering is eng. Ik denk dan: als je een nieuwe tv wilt, ga je toch ook niet naar de winkel om een zwart-wit-tv te bestellen met zo’n grote beeldbuis aan de achterkant. Nee, dan wil je wat nu nieuw is. Ik zoek een vrouw die nog nieuwsgierig is. Niet naar het hebben van nieuwe spullen. Maar naar nieuwe inzichten, ontwikkelingen. Bij veel dames drijft dat gevoel weg naarmate ze ouder zijn. Bij mij gelukkig nog niet.”

 

Robert (51) heeft een kinderwens en wil dus een jongere vriendin. Oké, en gewoon omdat hij die aantrekkelijker vindt dan vrouwen van zijn eigen leeftijd.

 ‘Ik zie veel oudere vrouwen die hun haar afknippen en een fleecevest kopen’

“Op Tinder heb ik als gewenste leeftijd 35-45 jaar ingevuld. Vrouwen van die leeftijd passen het beste bij me. Ik hou van reizen, wil nog zoveel van de wereld zien. Een vijftigplusvrouw krijg je met geen acht stokken meer een hostel in. Die tijd hebben ze gehad, zeggen ze dan, dat is voor jonge mensen. Zij gaan liever drie weken met een reisorganisatie mee, die zelfs voor ze bepaalt wanneer en waar ze mogen plassen. Dat vind ik zo suf. Een jongere vrouw heeft die hang avontuur, die wil nog van alles in het leven. Net als ik.

Ik werk op Schiphol. Daar zie ik veel oudere vrouwen die hun haar afknippen en een fleecevest kopen. Dat straalt voor mij uit: ik heb het mooiste in mijn leven al achter de rug. Terwijl ik leef alsof het mooiste nog moet komen. Natuurlijk heeft het ook met uiterlijk te maken. Iedereen kan wel roepen dat het niet belangrijk is hoe de ander eruit ziet. Ga toch weg. Ik ben niet voor niets geboren met ogen. Ik denk dat iedere man naar jongere vrouwen kijkt. Of je nou 40 of 60 bent, een meid van 25 ziet er gewoon leuker uit dan een van 55. Dan kun je nog zo mooi oud worden. Ik hoorde laatst iemand op tv zeggen: ‘Bij vrouwen die ouder worden, gaat alles omlaag hangen. Alleen het tandvlees trekt omhoog.’ Dan denk ik al: laat maar aan mij voorbijgaan.

Ik zelf voel me een jaar of 35. Ik hoor ook altijd dat ik er veel jonger uitzie dan ik daadwerkelijk ben. Tijdens mijn reizen horen de mensen die ik ontmoet mijn leeftijd vaak pas wanneer ik incheck ergens en mijn geboortedatum valt. Dan geloven ze dat gewoon niet. Jij? 51? Ik doe er veel voor om er jong uit te zien. Fanatiek yoga, bewust eten. Daarnaast slik ik iedere dag tabletten zink en selenium, die helpen je lijf om de eigen cellen beter en sneller te herstellen. Ook gebruik ik iedere week een peeling. Natuurlijk heb ik ook goede genen. Mijn lijf voelt nog jong.

Ik zou nog graag vader worden. Die wens heb ik al heel lang, ondanks dat ik zo’n tien serieuze relaties heb gehad is het er nooit van gekomen. Een paar keer ging het de goede kant op, maar strandde die relatie toch. Ik denk dat het ook pech was. Zo ging een van mijn grote liefdes na een paar jaar terug naar haar ex. Ja, dan kan ik nog zulke mooie plannen hebben, alleen red je dat niet. Als vrouw met een kinderwens ga je gewoon naar de spermabank. Als man ben je nog steeds afhankelijk van een vrouw. Sommige mensen zeggen: je bent vijftig geweest, geef het op. Dat doe ik niet. Wat Mick Jagger kan, kan ik ook. Ik las laatst dat hij op zijn tweeënzeventigste nog vader is geworden met zijn 29-jarige vriendin. Okee, ik heb niet zo’n grote zak geld als hij. Wat ik kan bieden is een mooi avontuurlijk leven, met een lieve, trouwe man. En de zekerheid dat ik een toegewijde vader zal zijn. Ik hoop nog een mooie, jonge vrouw te ontmoeten voor wie dat genoeg is.”