De ‘almond mom’ (amandelmoeder) is een relatief nieuw fenomeen waarin een moeder (of vader), meestal in de categorie Millennial, geobsedeerd is met hippe, quasi healthy voedingsrages die niet per se gezond zijn.
@britishpopcultureclips Not me being hungry still after a burger, fries and milkshake🫣😭 #gigihadid #yolandahadid #bellahadid #supermodel #model #food #foryoupage ♬ original sound – British Pop Culture Clips
Voorbeeld: kind komt rammelend van de honger uit school, moeder zegt: ‘Hier heb je twee amandelen, goed lang kauwen’ omdat overgewicht haar grootste schrikbeeld is. De term is groot geworden dankzij Yolanda Hadid, de moeder van topmodel Gigi. We legden de amandelmoeder voor aan trouwe Saartjes en die vinden er wel wat van.
Magere melk
Peet (58): “Mijn dochter en ik hebben er wel eens een aanvaring over gehad. Ze maakte de babyvoeding aan met magere melk ‘want ik wil niet dat hij dik wordt’. Van mij nam ze niks aan ‘want we doen het tegenwoordig helemaal anders’. Gelukkig had het consultatiebureau wel invloed. Ik ben er niet meer over begonnen, dat vond ik lullig voor haar. Maar ik was wel blij toen de inhoud van hun koelkast er anders uit ging zien en mijn kleinzoon in rap tempo de achterstand op zijn groeicurve inhaalde.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Is het mijn schuld?
Cora (54): “Vaak vraag ik me af of het mijn schuld is. Ik heb maat 54 en mijn dochter kent me niet anders dan dat ik op dieet was of overwoog om weer te gaan lijnen. Sinds ik in de menopauze ben, heb ik dat los kunnen laten, het leven is te kort om calorieën te tellen. Maar ik zie haar dat wel doen. Haar kinderen leren dat er slecht en goed eten is, in plaats van slechte en goede porties. Overgewicht is volgens mij een soort schrikbeeld voor die generatie. En daar zit best iets in, als je kijkt naar alle kwalen die je ervan kunt krijgen. Maar ‘zou je dat nou wel doen?’ zeggen tegen een gezond, actief kind van tien dat graag een bakje vla voor toe zou willen, vind ik echt wel een voorzet voor een ongezonde relatie met eten. Maar misschien komt dat allemaal wel door mij.”
Caloriearme lunchtrommel
Tiana (54): “Het is heel goed dat er gelet wordt op gezond eten, maar sommige ouders slaan echt door. Ik heb in de klas een meisje van negen met hoogopgeleide bakfietsouders. Die kreeg naar school een lunchtrommel mee die zo op Instagram kon, maar je kunt niet leren en spelen op komkommer, radijsjes en drie walnoten – het was een pierig, pips kind zonder energie. Pa en ma waren intens beledigd toen ik het voorzichtig aankaartte, want ze waren overtuigd dat ze het goed deden en ik geloof ook wel dat ze goede bedoelingen hadden. Maar dat kind kreeg gewoon niet genoeg binnen door hun obsessie met gewicht en gezondheid. Uiteindelijk heb ik het via de oma’s gespeeld. Die bleken wel invloed te hebben, want daarna verschenen er gelukkig ook volkoren boterhammen met avocado en fruit in de trommel.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Zeewierspread
Eslem (58): “Mijn kleinkinderen eten biologisch brood met vegan kaas en plakjes appel of een soort zeewierspread. Ze weten niet beter. Ze eten ook broccoli uit het vuistje. Ik krijg het niet weg. Ze zijn gezond en actief, ik bemoei me er maar niet mee – het is de lifestyle van mijn schoondochter. Maar ik moet altijd wel erg lachen als mijn zoon stiekem langs de McDrive is geweest en dan bij mij langs wipt om het afval weg te gooien. Iets met thuis de lieve vrede bewaren. De kinderen – 4 en 6 – zijn er nog nooit geweest. Ik weet niet goed of ik dat nu zielig of bewonderenswaardig vind. Vaak denk ik toch: flikker op met je havermelk en sojakaas.”
Bloemkoolpizza
Carola (61): “Als ik oppas bij mijn zoon en schoondochter neem ik mijn eigen snacks mee. Ze hebben niets lekkers in huis, alleen maar potten met havermout en volkorenpasta. De logica ontgaat me soms: suiker mag niet, een beetje honing dan weer wel. Volgens mij is dat óók gewoon suiker, maar ik ga de discussie met mijn schoondochter liever niet meer aan. Voor de kinderen staat al het eten altijd al geprept klaar, ik eet mijn Snickers en druiven als ze liggen te slapen. Ik twijfel geen seconde aan hun liefde en goede zorgen, maar ik vind dat ze erg doorslaan met hun pizza’s met een bodem van bloemkool (echt niet te hachelen) en verheug me stiekem op de tijd dat de jongens pubers zullen zijn en alleen nog zakken bolognesechips willen verzwelgen. Net als hun vadertje destijds.”
‘Ieder pondje gaat door het mondje’
Babette (55): “Je kunt het een moeder niet kwalijk nemen dat ze haar kinderen zo gezond mogelijk wil opvoeden. Ik zou het vreselijk vinden als mijn kleinkinderen leefden op alleen patat, pannenkoeken en pizza. Maar ik vind dat mijn dochter nogal doorslaat in haar gezonde gedoe. Zij geeft daadwerkelijk een handje amandelen als tussendoortje, gewoon standaard. Want ‘elk pondje gaat door het mondje’ of ‘je hebt geen honger, je verveelt je gewoon’. ‘Hoe kun jij dat nu weten?’ denk ik dan. En ik kan wel zeggen dat noten ook hartstikke calorierijk zijn, dat zijn dan ‘gezonde calorieën’, volgens haar. Het is soms bijna sektarisch: geen vlees, geen zuivel, geen suiker. Havermout met havermelk, nooit frisdrank, zelfs geen suikervrije ranja. Ze gaan echt niet dood van eens een zakje chips of een ijsje. Maar goed, daar heb je dus opa’s en oma’s voor. Mijn dochter keurt het af, maar verbiedt het gelukkig niet.”
Water bij het eten
Zita (72): “Ik was een amandelmoeder voor mijn tijd. Elke ochtend om zes uur op om gezonde broodtrommels te maken. Volkoren brood, voorgesneden fruit, water bij het eten, taart en patat alleen op verjaardagen. Ik zou mijn kinderen wel eens even een gezond eetpatroon inprenten! Het lukte tot het eerste semester van de brugklas. Daarna kwamen de gezonde trommels vol terug of ze flikkerden de inhoud weg om geen gezeur van mij te hebben. Ik was zó teleurgesteld. Zodra ze een bijbaantje hadden, lieten ze pizza bezorgen als ik nog aan het werk was en in hun studententijd leefden ze volgens mij op shoarma, bier en spritzers. Daar werden ze pukkelig en vadsig van zodat ze vanzelf gezonder gingen leven toen ze verkering wilden. Ze hebben inmiddels zelf kinderen, ze lopen tegen dezelfde dingen aan als ik destijds. Hoe drukker je je ergens over maakt, hoe minder kinderen onder de indruk zijn, geloof ik. Alles met mate, dan komt het vanzelf goed.”
Nooit meer iets missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!