Dit is de waarheid over geluk na je vijftigste

-

Je ligt niet meer wakker van een dikke kont of een rimpel en het interesseert je niet meer wat anderen over je denken. Het leven is zo slecht nog niet na je vijftigste. 

LEES OOK: 11 dingen die niemand je vertelt over 50+ zijn

Dit zijn de dertien waarheden over gelukkig zijn na je vijftigste.

 1. Je maakt je niet meer druk om wat anderen van je vinden
  Natuurlijk raak je nog weleens van slag. Als je kritiek krijgt op je werk bijvoorbeeld, kan dat er nog inhakken, maar je denkt veel eerder: och menske, wat boeit het mij nou wat jij allemaal vindt?
 2. Je bent best blij met je lijf
  Beter gezegd:  je vindt het minder erg dat de boel instort. Vroeger kon je wakker liggen van een puist op je gezicht of een broek waarin je een dikke kont kreeg. Nu baal je van rimpels, vetkwabben of grijze haren, maar je windt je er niet meer over op. Je bent toch niet gek.
 3. Alles wordt zo lekker comfortabel
  Designstoelen die niet lekker zitten zijn verleden tijd, net als goedkope schoenen waar je niet op kunt lopen en bedden die slecht slapen. Comfort gaat boven goedkope rommel. Heerlijk.
 4. Stress is er nog steeds, maar wel minder
  Wel of niet die baan, wel of niet die man, wel of niet kinderen, welke of niet een hypotheek. Al die keuzestress die je had toen je dertig was is voorbij. Je kunt je nog druk maken om kleine dingen maar het is allemaal peanuts vergeleken bij een tijdje terug.
 5. Je doet alleen nog wat je leuk vindt
  Geen zin om bij die vervelende buren langs te gaan? Dan ga je toch lekker niet. Nog niet zo lang geleden deed je allerlei dingen voor de lieve vrede of omdat je dacht dat het zo hoorde. Nu weet je wat voor jou het best is: doen waar jij je goed bij voelt.
 6. Je wordt serieus genomen
  Het is eigenlijk te gek voor woorden, maar in winkels nemen ze je als vijftiger serieuzer dan als dertiger of veertiger. Echt waar. Je merkt het ook in chique poeha-winkels. De arrogante winkelmeisjes doen net iets minder arrogant. Stom, maar wel handig.
 7. Je leunt achterover terwijl twintigers worstelen met het leven
  Als je jongeren ziet dubben over studies, banen en uitzoeken wie ze zijn, ben je blij dat jij dat allemaal niet meer hoeft. Been there, done that.
 8.  Sex is zo relaxed
  Al dat nepgedoe in bed, al die dingen die je deed om hem te pleasen, het hoeft allemaal niet meer. Je weet precies wat leuk en lekker is en schamen doen we ons allang niet meer. Dit is pas wat je noemt seksuele vrijheid. Nu alleen nog zorgen dat we het wel blijven doen.
 9. Je weet zo lekker veel
  Langzaam maar zeker krijg je door dat je eigenlijk al best veel weet en hebt meegemaakt. Helaas kun je als vijftigplussers ook nog vele blunders begaan, maar over het algemeen weet jij toch veel meer dan al dat jonge grut. En dingen uitleggen is ook al zo leuk.
 10.  Je hoeft niet meer elke dag uit
  Wilde je altijd overal bij zijn en niks missen, nu sla je met gemak een verjaardag of feestje over. Meer dan ooit tevoren kun je gelukkig zijn met een avondje op de bank. Hoe burgerlijker hoe beter. Laten die dertigers maar last hebben van FOMO: fear of missing out. Wij genieten thuis bij een kaars en een glas wijn.
 11. We accepteren rimpels en kreukels
  Als veertigers probeer je nog elke rimpel de das om te doen of te camoufleren. Dat lukt nog aardig, maar als vijftigplusser weet je dat er geen beginnen meer aan is. Je kunt de boel wel stuken, vullen en wegsnijden, maar het gaat sneller hangen en kreuken dan jij het kunt bijwerken. Je beseft dat je nooit meer dertig zal lijken en dat is maar goed ook. Alsof je toen zo gelukkig was.
 12. Vriendinnen kruipen uit hun holen
  Lange tijd waren ze gefocust op hun gezin, nu de kinderen ouder worden komen ze uit hun huizen gekropen en schreeuwen ze dat ze iets leuks willen doen. Het is weer tijd voor vertier. Weekendjes weg, avondje film, uit eten, het kan allemaal.
 13. Je geniet van suffe dingen en je schaamt je er niet eens voor
  Al die dingen waar je vroeger niet aan moest denken omdat het te suf voor woorden was, vind je opeens heerlijk. Wandelen in de bergen, vroeg naar bed gaan, een regenpak, Jezus-slippers op vakantie, je imago zal je worst wezen. Je vindt het zalig.

 

Pssstt… Wist je dat we ook een tijdschrift hebben? Neem een abonnement of koop een los nummer om te kijken wat je ervan vindt.

Wies Verbeek
Wies Verbeek
Ik woon samen in Amsterdam met de allerleukste Rotterdammer: Paul. Kinderen hebben we niet, wel kat Teddy waar ik verliefd op ben. Ik ben in de vijftig maar ik denk telkens dat ik 31 ben. Van de achterkant zou ik ook zomaar voor een dertiger kunnen doorgaan. Van voren lukt dat niet. Zo zonde die rimpels, want verder is een vijftiger zijn eigenlijk best leuk. Ik ga uit met vriendinnen, geef etentjes bij mij thuis, hang graag rond in de Zara en ik sport veel. Maar van alle dingen die ik doe, vind ik borrelen verreweg de leukste bezigheid die er bestaat.

RECENTE ARTIKELEN