Welke damesfiets moet ik kopen?? (Dit is de beste damesfiets van 2022!)

-

Denk je erover om een damesfiets te kopen, maar weet je niet zo goed welke? Na het lezen van dit artikel weet je wat een goede damesfiets is en waar je op moet letten.

De fiets is in Nederland één van de meest gebruikte vervoersmiddelen, vrijwel iedereen heeft minimaal één fiets. De één gebruikt de fiets alleen voor praktische doeleinden, de ander ook voor zijn of haar plezier. Een fiets is voor veel mensen in ieder geval belangrijk om te hebben. Maar wat is nu een goede damesfiets? Welke framemaat heb je nodig? En welke merken goede damesfietsen kun je kopen in Nederland?

Nederland kent veel goede fietsmerken. Denk aan bijvoorbeeld Gazelle, Batavus of Koga. Gebruik jij de fiets enkel om naar je werk te gaan of leg je graag tientallen fietskilometers af voor je plezier? Voor elke situatie is er een passende fiets te koop. Afhankelijk van jouw wensen en behoeften kun je de juiste fiets voor jou kiezen.

De beste modellen alvast op een rij!

Foto Model Afstand Type Prijs
woon werk fiets Pegasus Salerno 7 NL 2022 Tot 5 km Stadsfiets
woon werk fiets Kalkhoff Image 5B Belt BLX 2022 5-20 km Elektrische fiets
beste woon werk speed pedelec Stromer ST1 Sport 2022 10-40 km Speed pedelec
woon werkverkeer fiets Stromer ST2 Limited Edition 10-40 km Speed pedelec
Cube Compact Hybrid Sport 2022 OV Vouwfiets

Voor welke situatie gebruik je jouw damesfiets?

Zoals zojuist benoemd is een goede damesfiets afhankelijk van jouw wensen en behoeften. Waarvoor wil je de damesfiets gebruiken? Wil je ermee naar je werk toe? Wil je de natuur in voor lange fietstochten of gebruik je de fiets om boodschappen te gaan doen? En wil je jouw kinderen of kleinkinderen meenemen op je fiets? Dan heb je kinderzitjes nodig. Voor elke situatie is er een goede damesfiets te koop.

Wil je jouw damesfiets gaan gebruiken voor je boodschappen? Een goede damesfiets in deze situatie, is er één met een stevige bagagedrager. Je kunt dan namelijk een goede fietstas aan de bagagedrager hangen, zodat je jouw zware boodschappen gemakkelijk mee kunt nemen. Je kan in deze situatie bijvoorbeeld ook een mandje aan je stuur bevestigen, waar je de boodschappentas in kunt zetten. Een goede damesfiets voor boodschappen is dan een stevige stadsfiets of een moederfiets.

Wil je jouw damesfiets gaan gebruiken om tripjes mee te maken in de natuur? Zitcomfort en het hebben van veel versnellingen is in deze situatie belangrijk. Je kunt dan denken aan een hybride fiets of trekkingfiets.

Ga je voor een elektrische damesfiets of voor een normale fiets?

De eerste knoop die je door moet hakken bij de zoektocht naar een goede damesfiets, is of je een elektrische damesfiets wilt of een normale fiets. Beide fietsen hebben zo hun voordelen. Wanneer je fit bent, fiets je gemiddeld- bij een matige inspanning- een snelheid van twintig of vijfentwintig kilometer per uur. Wanneer je aan je conditie wilt werken, kan je het beste kiezen voor een normale fiets. Op die manier kom je niet in de verleiding om de trapondersteuning aan te zetten en zal je alle inspanning zelf moeten leveren.

Wanneer je uit gemak vaak de auto pakt, is een elektrische fiets juist weer een goede oplossing. Je bent met een elektrische fiets actiever dan bijvoorbeeld in de auto. Het is een ideale oplossing voor mensen die niet al te veel inspanning willen leveren, maar toch meer willen bewegen. De meest voorkomende blessures van fietsen zijn kniepijn, pijn in de bovenrug, nek en schouders, zadelpijn en lage rugpijn. Een goede fiets passend bij jouw situatie is daarom ook erg belangrijk. Wil jij lange afstanden fietsen of wil je de auto vervangen voor een fiets? Dan is de elektrische fiets een goede oplossing. Op deze manier kom je toch aan je dagelijkse beweging, maar is de lichaamsbelasting niet al te hoog.

Kies voor een ontwerp wat lang meegaat

Welke damesfiets bij je past, hangt ook af van het ontwerp dat je kiest. Fietsen gaan gemiddeld een jaar of 13 mee. Wanneer je kiest voor een hippe fiets, is deze over een jaar of 10 niet meer zo hip als toen je de fiets kocht. Een damesfiets met een tijdloos ontwerp gaat dus langer mee. Nóg een bijkomend voordeel is dat de tijdloze ontwerpen vaak goedkoper en sterker zijn.

Een damesfiets met comfort

Wil je graag een gezondere leefstijl? Kies dan voor een fiets waar je lang op kunt zitten, zonder zadelpijn te krijgen of uitgeput te raken. Het hebben van een goed zadel, verende voorvork en brede banden zorgen voor veel comfort tijdens je lange tocht. Vergeet niet om ook te kijken naar de hoeveelheid versnellingen die er op je damesfiets zitten. Heb je meer versnellingen? Dan kom jij met gemak een helling op! Een comfortabele fiets zorgt ervoor dat je geen hinder ervaart tijdens jouw fietstochten, waardoor je langer kunt en wilt blijven fietsen!

Welke remmen passen er bij een goede damesfiets?

De meeste kwalitatieve damesfietsen hebben een terugtraprem. Een groot voordeel van deze rem is dat deze bijna onverwoestbaar is en daarnaast ook altijd werkt. Een nadeel is dat je niet altijd veel kracht kan zetten op de pedalen. Zeker wanneer je een fiets hebt, die niet afgesteld is op jouw hoogte. Hierover lees je meer in de tabel hieronder.

Er zijn dus verschillende remmen. Je hebt bijvoorbeeld de velgremmen. Let wel op, met deze rem heb je de kans dat je slipt wanneer het regent. Deze zijn dus niet heel veilig. Welke remmen wel veilig zijn voor jouw goede damesfiets? De rollerbrakes, trommeltrem en de V-brakers. Let wel op dat deze V-brakers vragen om veel en goed onderhoud. Vervang de blokjes regelmatig om ongemakken te voorkomen.

Wil je de meest veilige rem op jouw damesfiets? Dit zijn de schijfremmen. Deze werken door middel van olie wat zich verplaatst door de remleiding naar de remklauw. De druk van het verplaatsen zorgt ervoor dat de remklauw tegen de remschijf wordt gedrukt en je dus tot stilstand komt. Een bijkomend voordeel is dat schijfremmen in principe weinig onderhoud nodig hebben. Wel kunnen de remblokken slijten. Aangeraden wordt om je schijfremmen te vervangen wanneer deze 1.5 mm dik zijn.

Welke framemaat damesfiets heb je nodig?

Damesfietsen – en fietsen in het algemeen- zijn verkrijgbaar in diverse fietsmaten of framematen. Welke framemaat damesfiets je nodig hebt? Houd hierbij rekening met je lichaamslengte en – verhoudingen. Hoe langer je benen en armen zijn, hoe groter het frame. De beste framehoogte voor jouw damesfiets, hangt vooral af van je lengte.  Als je hier rekening mee houdt, wordt trappen gemakkelijk omdat je veel kracht kan zetten. Hieronder lees je welke framemaat past bij jouw lengte. Vergeet niet om een proeftocht te maken op jouw (toekomstige) nieuwe fiets, zodat je zeker weet dat je de juiste maat kiest.

Welke framemaat heb je nodig?
Lengte Dames Framemaat Dames
1,55m – 1,65m 47/49 cm
1,65m – 1,70m 49/51 cm
1,70m – 1,75m 51/53 cm
1,75m – 1,80m 53/57 cm
1,80m – 1,85m 55/57 cm
1,85m – 1,90m 57/61 cm

Wil je jouw precieze framemaat berekenen? Meet hiervoor je binnenbeenlengte op. Hoe je dit doet? Zet je voeten ongeveer 20cm uit elkaar. Meet met een meetlint de maat tussen de grond en de kruishoogte. De lengte die je ziet op je meetlint, vermenigvuldig je met het getal 0,68. Heb je dit gedaan? Dan weet je nu wat je ideale framehoogte is voor jouw damesfiets.

Je kunt de maat ook opmeten aan de hand van je huidige fiets. Hoe je dit doet? Meet de hoogte vanaf het midden van de trapas tot de bovenkant van het frame, daar waar de zadelbuis uit het frame komt.

Twijfel je welke framehoogte damesfiets er bij jou past? Je kunt altijd langsgaan bij fietswinkels in de buurt. Bij deze winkels kan je ook proefritjes maken om te kijken welk framemaat past bij jouw situatie.

 Welk merk is de beste koop damesfiets?

In Nederland zijn er drie merken die vallen onder de zogenoemde A-merken. Dit zijn Gazelle, Batavus en Sparta. De beste damesfiets van deze A-merken worden vrij goed tot uitstekend beoordeeld. Het gaat hierbij om damesfietsen die zowel elektrisch als normaal zijn. Het grootste nadeel bij het kopen van damesfietsen met een A-merk is vooral de hoge aanschafprijs. Duitse merken als Pegaus en Kalkhoff staan ook bekend om hun hoge kwaliteit.

Beste damesfiets 2022

Er is niet één damesfiets als beste getest. Dat komt omdat dit per situatie verschilt. Er is geen beste koop damesfiets die geschikt is voor alle situaties.

Ben je benieuwd naar de beste damesfiets voor jou? Bekijk dan de opties en toelichtingen hieronder:

Gazelle chamonix C8 N8 Dames

goede damesfiets
Fietsen zonder hulpmotoren, zoals deze comfortabele Gazelle Chamonix met een heerlijke Nexus 8 versnelling, zijn nog altijd de beste keus om af te vallen.

Onder de damesfietsen zonder motor, is de Gazelle Chamonix C8 een favoriet. Deze fiets heeft een comfortabele zithouding, wat past bij het A-merk Gazelle. Deze damesfiets heeft maar liefst 8 versnellingen en betrouwbare remmen. Ook is deze Gazelle Chamonix C8 beschikbaar als elektrische variant.

Pegasus Revenna E8F 2022

beste elektrische damesfiets
De Pegasus Ravenna N8 is een goede en solide, maar toch betaalbare elektrische damesfiets, met acht versnellingen.

Deze Pegasus Ravenna E8F 2022 fiets is uitgroepen tot favoriet van Fietsvoordeelshop.nl. Deze fiets is voorzien van een zuinige en betrouwbare middenmotor van Bosch Active Line. De Pegasus kan je gebruiken voor fietstochten in het dorp, stad of wanneer je de natuur gaat opzoeken. Ook deze fiets heeft 8 versnellingen, waardoor je met gemak een helling opkomt.

Zoals eerder genoemd, is de beste damesfiets afhankelijk van jouw situatie. Gebruik jij de fiets om boodschappen mee te doen? Je (klein) kinderen mee naar school te brengen of de natuur in te duiken. In dit artikel heb je gelezen waar je op moet letten bij het kopen van jouw beste damesfiets. Is er nog iets onduidelijk? Neem contact op met Fietsvoordeelshop voor advies van vakmensen.

RECENTE ARTIKELEN