Waar had je ook alweer je sleutels neergelegd? Loop een stukje achteruit; grote kans dat je het dan weer weet.
Hoogleraar psychologie aan de Harvard University, Dr. Daniel Schacter, ontdekte dat achteruitlopen het korte termijngeheugen kan verbeteren. Hij liet 114 proefpersonen videobeelden zien van een geënsceneerd misdrijf, een woordenlijst of een groep afbeeldingen.
Daarna werden de deelnemers gevraagd om vooruit te lopen, achteruit, stil te zitten of een voorstelling te maken van vooruit- of achteruitlopen. Vervolgens moesten ze vragen beantwoorden over de dingen die ze hadden gezien. In alle gevallen waren de mensen die achteruitliepen of dachten aan achteruitlopen beter in staat om de informatie terug te halen dan de mensen die stil zaten. In vergelijking met vooruitlopen was het geheugen bij achteruitlopen in 5 op de 6 gevallen beter.
Nadat de deelnemers gestopt waren met achteruitlopen hield het verbeterde geheugen nog 10 minuten aan.
Volgens Schacter kan het zo zijn dat niet zozeer de fysieke handeling van het achteruitlopen ons geheugen stimuleert, maar eerder de connectie die er in ons brein gemaakt wordt op dat moment. Mensen zouden de handeling van het achteruitgaan kunnen koppelen aan dingen die in het verleden gebeurd zijn, waardoor onze hersenen deze weer makkelijker voor de geest kunnen halen.
Mentale pré’s
- Het zorgt ervoor dat je meer in verbinding staat met je lichaam
- Je coördinatie verbetert
- Het helpt je stemming te verbeteren
- Het helpt je beter te slapen
- Het motiveert je om buiten je comfortzone te stappen
- Het houdt je brein scherp
- Denken en andere cognitieve functies verbeteren
- Zet je zintuigen op scherp en verbetert je zicht
Lichamelijke voordelen zijn er ook
- Maakt de minder actieve beenspieren sterker
- Helpt bij knieblessures
- Verbetert je houding en balans
- Je verbrandt er calorieën mee
- Versterkt je botten en pezen
- Geeft je energieniveau een oppepper
- Het heeft een positief effect op je metabolisme
Dit verhaal verscheen eerder op ‘n Beetje Leuk Ouder Worden, van pro-age journalist Wies Verbeek, waar je nog veel meer wetenschappelijk onderbouwde tips vindt!
Nooit meer iets missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!