Dit chocotaartje met wijnperen is elke calorie waard

-

Een zelfgemaakt deegje gevuld met pure chocolade en peren gepocheerd in rode wijn. Wij zeggen: kom maar door met dit dessert. 

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 90 g fijne kristalsuiker
  • 1 biologisch ei
  • 2 tl vanille-extract of 1 vanillestokje, gespleten en merg eruit geschraapt
  • 250 g bloem
  • 1 biologische eidooier, gemengd met 1 el water

Voor de vulling

  • 225 g pure chocolade (70% cacao), grofgehakt
  • 90 g boter, in blokjes
  • 2 biologische eieren, losgeklopt
  • 80 ml slagroom
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • cacao, om te bestuiven
  • in rode wijn gepocheerde peren ter garnering (1 uur koken in wijn)
  • Eventueel meringuesticks ter garnering 

En zo maak je het 

Het deeg

  1. Klop voor het deeg met een elektrische mixer de boter en suiker tot ze goed gemengd en romig zijn. Klop het ei en de vanille erdoor. Voeg de bloem en een snufje zout toe en klop tot alles net gemengd is – vooral niet te lang. Wikkel het deeg in plasticfolie en zet het ten minste 30 minuten in de koelkast.
  2. Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dik en bekleed de taartvorm ermee. Druk het deeg voorzichtig in de ribbels en randen van de vorm en snijd overtollig deeg af. Prik de bodem met een vork lichtjes in. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de bodem met keramische bakbonen (of ongekookte rijst of linzen). Bak de deegbodem blind gedurende 10 minuten. Verwijder dan het bakpapier en de bakbonen. Bestrijk het deeg heel lichtjes met wat van het dooier-watermengsel.
  3. Bak de deegbodem nog 7 minuten, of tot hij goudbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

De vulling

  1. Bekleed de taartvorm met het deeg en bak het blind zoals hieronder beschreven. Haal de deegbodem na het blindbakken uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Verlaag de oventemperatuur naar 170 °C.
  2. Doe de chocolade en boter in een hittebestendige kom en zet deze op een steelpan met zacht kokend water; zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer tot de inhoud van de kom volledig gesmolten is, haal van het vuur en laat de massa 5 minuten afkoelen.
  3. Klop in een andere kom de eieren, slagroom en suiker glad. Voeg dan de gesmolten chocolademassa toe en klop alles goed door elkaar. Schenk het in de afgekoelde deegbodem en bak de taart 20 tot 25 minuten in de oven, of tot de randen van de taart iets gezwollen zijn, maar de vulling in het midden nog wat wiebelt als je de vorm zachtjes schudt.
  4. Laat de taart afkoelen in zijn vorm. Bestuif met cacao en garneer met gepocheerde perenhelften en meringuesticks.

Dit recept is afkomstig uit Cornersmith
van Alex Elliott-Howery en James Grant
Good Cook € 24,95

gifgif
Leonie Berkenbosch
Leonie Berkenbosch
Redacteur en illustrator Leonie Berkenbosch (nog lang geen vijftig en bijzonder stylish gekleed elke dag) struint het internet af om voor Saar de mooiste outfits bij elkaar te scoren. Trek die pinpas maar alvast!

RECENTE ARTIKELEN