“Dicht bij Vermeer geeft uitleg over het werk van Vermeer, maar vooral ook een kijkje in de keuken van de arrogante, internationale museumwereld”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Dicht Bij Vermeer. 

Dicht Bij Vermeer

Zijn de 28 schilderijen in de grote Vermeer-tentoonstelling in het Amsterdamse Rijksmuseum wel allemaal geschilderd door Johannes Vermeer?

Dicht bij Vermeer is de nieuwe film van de prijswinnende documentairemaakster Suzanne Raes. Het gaat over de totstandkoming van de grote Vermeer tentoonstelling, die momenteel in het Amsterdamse Rijksmuseum te zien is. In tegenstelling tot andere beroemde schilders, is er heel weinig bekend over Johannes Vermeer (1632-1675), de schilder van beroemde publiekstrekkers zoals Het Melkmeisje en Meisje met de Parel. Hij heeft nooit een zelfportret gemaakt en is slechts op één schilderij op zijn rug te zien. Althans, dat denkt men. Er zijn geen brieven of dagboeken gevonden; zijn kleine oeuvre is  alles wat hij naliet.

Dicht bij Vermeer volgt Gregor Weber, wereldberoemd Vermeer-kenner en excentrieke conservator van het Rijksmuseum. In het jaar voordat hij met pensioen gaat, werkt hij aan zijn opus magnum; de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit. Samen met een aantal collega’s reist hij naar alle musea ter wereld die een Vermeer in hun collectie hebben en hij probeert die in uitleen voor de tentoonstelling te krijgen. Tevens belooft hij dat alle schilderijen zullen worden onderzocht op wat een Vermeer een Vermeer maakt, door ze met laag voor laag te ontleden met röntgenstralen. En dan komen ze in de National Gallery of Art in Washington D.C. bij het schilderij ‘Meisje met de Fluit’. Een zeer omstreden schilderij. Is het een Vermeer of niet? Amerika zegt nee, Nederland zegt ja.

Ga deze film zien, al was het alleen al omdat er geen kaartjes meer te krijgen zijn voor de tentoonstelling in het Rijksmuseum. Deze film geeft superieure visie en uitleg over het werk van Vermeer, maar vooral ook een kijkje in de keuken van de arrogante, internationale museumwereld, waar iedereen denkt het gelijk aan zijn kant te hebben.

Ik heb genoten van alle kennis die ik over Vermeer heb gekregen en gesmuld van de kinnesinne in de innercircle van de internationale musea bestuurders!

Vanaf 9 maart in de bioscoop

Aantal sterren: ★★★★

gifgif
Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN