Deze vrouw zei ‘fuck it’ tegen haar kantoorbaan en sprong in het diepe

-

Wees eerlijk: doe jij echt wat je altijd hebt willen doen? Journaliste Suzanne (51) denkt dat de meeste mensen dat niet doen. Maar waarom dan niet? Omdat je denkt dat je te oud bent? Haar vriendin Diana (49) deed het wel, ze sprong in het diepe en begon voor zichzelf.

Na de zoveelste keer boventallig te worden verklaard door een van mijn vaste opdrachtgevers, voel ik me nogal moedeloos. Tel daarbij een knagend onderbuikgevoel op van: is dit het? Waarom ga ik niet gewoon doen wat ik altijd heb willen doen? Heel even voel ik me invincible: ja, natúúrlijk alles is nog mogelijk. Er zijn talloze voorbeelden van mensen die echt al op leeftijd waren toen ze hun debuutroman schreven. Want ja, zoals veel schrijvers droom ook ik van het schrijven van een boek. Tot nu toe ben ik echter niet verder gekomen dan een synopsis. Ook zou ik het geweldig vinden om iets met fotografie te doen. Waarom volgde ik anders die best prijzige opleiding? Wat me tegenhoudt dan om iets compleet nieuws te gaan doen wat echt bij mij past? Eigenlijk maar één reden: mijn accountant die een carrièremove schromelijk laat vindt. Maar die is sowieso nogal praktisch ingesteld.

En toch denk ik de laatste tijd weer veel na over een carrièreswitch.  Eigenlijk vanaf het moment dat ik hoorde dat een vroegere vriendin zich van een baan in mode had omgeschoold tot yogalerares. Nieuwsgierig geworden naar hoe dit proces is gegaan, nam ik contact met haar op en vroeg haar hoe het allemaal tot stand is gekomen. Diana (49) legt uit: ’Ik had al een aantal jaren verschillende vormen van yoga beoefend voordat ik in aanraking kwam met yin yoga, een meditatieve vorm. Ik merkte dat dit een heel goede uitwerking op mij had. Ik ben zelf van nature vrij onrustig en snel afgeleid en werd door het beoefenen van yin yoga rustig. Ik bleef meer mezelf.’

Diana werkte op dat moment op het kantoor van een distributiecentrum, maar volgde ondertussen allerlei opleidingen. ‘Ik had al meerdere cursussen gevolgd op het gebied van mindfulness en NLP, maar het bleef erbij. Totdat mijn vader in 2015 vrij plotseling overleed. Dat was vrij heftig. Ik besefte ineens dat het leven zo voorbij kan zijn. Ik besloot mijn droom te verwezenlijken en ben in 2016 de opleiding tot Yin Yoga Teacher gaan volgen. Ik heb altijd de wens gehad om mensen te helpen (weer) in balans te komen. De positieve dingen die ik zelf ervaar, kan ik nu delen met anderen.’

Vier jaar geleden studeerde ze af. Sindsdien mag ze zichzelf yogalerares noemen en begon haar eigen studio in het Friese Harlingen. ‘Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de stilte, meditatie en mindfulness. Dit komt allemaal terug in yin yoga. Jezelf overgeven aan de houding en accepteren van wat is, vind ik het mooiste maar ook het meest uitdagende van yin yoga. Op de mat krijg je een spiegel voorgehouden. Het geeft me inzichten over mezelf en die kan ik toepassen in mijn dagelijkse leven.’

Diana is dus het bewijs dat het nooit te laat is om een nieuwe carrière te beginnen. Leeftijd en angst moeten dat niet in de weg staan, vindt ze. ‘Je doet jezelf tekort als je niet je dromen najaagt. Alleen moet je wel actie ondernemen en keuzes maken. Dromen komen niet vanzelf uit. Je bent zelf de stuurman op je eigen schip, de regisseur van je eigen leven.’ Het is heel inspirerend om mensen als Diana te spreken die in plaats van blijven dromen gewoon doen. The sky is the limit.

CURSUS – Goed idee: op je 50e voor jezelf beginnen

Deze maand lees je op SAAR véél over werk. Van inspirerende 50+ vrouwen die iets anders zijn gaan doen tot de ervaringsverhalen van hoofdredacteur Barbara en alles er tussen in. Ook toe aan wat nieuws? Doe dan onze cursus. Want ja: ook na je 50e zitten er veel mensen op je te wachten.

Redactie
Redactie
De redactie van Saar bestaat uit een heel professioneel en toch gezellige groep van vrouwen rond de 50 & 60, plus een paar superleuke meiden van rond de 30 die wel alles weten van de nieuwste trends, techniek & social (en trouwens zo langzamerhand ook (bijna) alles van 50+ zijn).

RECENTE ARTIKELEN