De zaak die #MeToo in Japan ontvlamde: Black Box Diaries *****

-

Black Box Diaries is een fantastische documentaire gemaakt door de jonge Japanse journaliste Shiori Ito. Zij ging solliciteren op een baan bij een grote Broadcast-organisatie in Hongkong en toen zij aankwam op het adres, waar ze hadden afgesproken, bleek zij uitgenodigd voor een lunch met een man, die haar wel wilde aannemen, mits zij met hem mee zou gaan naar zijn hotelkamer. Uiteraard zag Shiori dat totaal niet zitten, maar zij wist toen nog niet dat deze hoge pief haar zou drogeren en volstrekt tegen haar wil zou meesleuren naar zijn hotelkamer, waar hij haar meerdere keren verkrachtte. Toen ze aangifte ging doen bleek de verkrachter de bekende Japanse verslaggever Noriyuki Yamaguchi te zijn, een vertrouweling en biograaf van de toenmalige Japanse premier Shinzo Abe. De politie seponeerde haar aangifte direct ondanks DNA-bewijs.

Vanaf dat moment besloot Shiori om al haar gesprekken met rechercheurs en aanklagers op te nemen met een microfoontje in haar beha. Ook nam ze haar zoektocht naar gerechtigheid op haar iPhone op. Omdat ze maar geen ingang krijgt bij de overheid, besluit ze nationale persconferentie te geven waarbij zij haar verhaal vertelt en haar verkrachter bij naam noemt. De persconferentie schokt het publiek; in Japan wordt het als beschamend gezien om over zulke zaken te spreken. Binnen enkele dagen belandt Shiori in een Japanse verkiezingsstorm: rechts beschouwt haar als bedreiging voor de regering van premier Shinzo Abe, terwijl links haar als een heldin ziet, om diezelfde reden. Doodsbedreigingen, cyberpesten en haatmail duwen Shiori in een neerwaartse spiraal, maar ze geeft niet op en begint een civiele zaak tegen haar verkrachter.

Ik vind het onvoorstelbaar knap en dapper dat deze toentertijd 26-jarige journaliste  Shiori Ito zoveel moed heeft getoond om haar zaak publiek te maken, ondanks alle negatieve adviezen. Zonder verder te vertellen hoe het afloopt, kan ik wel zeggen dat haar documentaire in Japan een aanzienlijke invloed heeft gehad op de #MeToo-beweging en heeft aangezet tot hervormingen in de Japanse wetgeving. Absoluut een aanrader!

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN