De telefooncel en andere dingen die nooit meer terugkomen

-

Irma denkt aan al die vertrouwde zaken die we nooit meer zien in het Hollandse straatbeeld. Zonder dat we het beseffen zijn ze geruisloos verdwenen om nooit meer terug te komen. 

 • Telefooncellen
  Met een echt telefoonboek op het plankje waaruit bladzijden gescheurd waren. En waar je al je losse munten voor tevoorschijn moest toveren, Maar eerst even bellen tot je voorganger uitgebeld is.  Ideaal in noodgevallen en als je stiekem je vriendje wilde bellen.

 • De SRV-bus
  Kwam vroeger aan de deur met allerlei noodzakelijke boodschappen die je toch vergeten was. Lekker makkelijk. Ook de melkboer kwam aan de deur, en iedere zondag een ijscowagen. Kregen we een wafel met vanille-ijs en slagroom (of vanille-ijs met slagroom in een kuipje). Het lekkerste ijs dat ik ooit gegeten heb.
 • Lifters
  Ze bestaan nog wel, maar zijn zeldzaam. Terwijl vroeger op iedere oprit en bij ieder benzinestation wel een student stond te liften. Deed ik trouwens zelf ook, vooral aan het eind van de maand als mijn geld op was (de ov-kaart voor studenten bestond nog niet). Maar goed dat mijn vader en moeder dat nooit geweten hebben.
 • Praatpalen
  Zelfde verhaal als telefooncellen: overbodig geworden door de mobiele telefoon. Ik heb er nooit een hoeven gebruiken, maar het idee dat ze er waren had iets veiligs.
 • Strippenkaarten
  Een ritje met de bus kostte je twee of drie strippen. Door er met haarlak een laagje overheen te spuiten, kon je de stempel er weer afvegen en de kaart nog een keer gebruiken.
 • Postkantoren
  Loketten waar je briefkaarten, postzegels, strippenkaarten en giro-enveloppen kon halen. Daar werkten PTT’ers heel langzaam en zorgvuldig terwijl de rij klanten groeide en groeide.
 • Free Record Shop
  Waar je uren door de platenbakken snuffelde en later ook videobanden en cd’s kon vinden.
 • Mussen en vlinders
  Ook in de grote stad zag je overal vlinders en stadsmussen. Kom je nog zelden tegen.

 • Kleine kinderen die zonder ouders naar school lopen
  Ik liep op mijn zesde samen met een vriendinnetje naar school. Op gevaarlijke kruispunten werden we overgezet door een klaarover.
 • Sigarettenautomaten op straat
  Omdat er nog geen nicotinemaffia bestond en iedereen dag en nacht aan sigaretten moest kunnen komen.

 

Irma van Schaijk
Irma van Schaijk
Irma is 53, heeft een latrelatie met Rob (al lijkt het soms meer op samenwonen) en woont in Bergen op Zoom. Haar vier kinderen zijn het huis uit, maar gelukkig zorgen twee katten en een ondeugend teckeltje voor genoeg leven in huis. Ze werkt als journaliste en heeft haar eigen tekstbureau.

RECENTE ARTIKELEN