De Saar-lezeres heeft best vaak last van stressmomenten (en gaat dan huilen, schreeuwen, stotteren)

-

Ons krijgen ze niet meer gek zou je denken. Mwah, valt tegen. Saar hield vorige maand een grote stressmomenten-enquête en daaruit blijkt dat we vrij onrustige kippen zijn.

Niks lekker relaxed door het leven. 73% van de 45+ vrouwen heeft een of meerdere keren per week een stressmoment.  En waar hebben we dan zoveel innerlijke onrust van? Met stip bovenaan staat werk: zo’n 60% krijgt daar extra spanning van. Verder maken we ons druk om onze financiële situatie, gezondheid en de kinderen. Trouwens, ook de menopauze komt in het rijtje spanningsfactoren voor.

Komt het dan allemaal door die vervelende baas, egocentrische kinderen of partner met een gat in de hand? Nee hoor, wij geven veel liever onszelf de schuld. We vinden dat we teveel verantwoordelijkheidsgevoel hebben, ons teveel betrokken voelen en teveel van onszelf eisen. Triggers zijn bijvoorbeeld een presentatie op het werk, een deadline of hoge werkdruk. We maken ons ook zorgen over de kinderen, je weet tenslotte maar nooit wat ze allemaal uitspoken. Verder jagen verjaardagen en etentjes ons spanningsniveau ook omhoog. Uit de cijfers blijkt overigens ook dat we niet verslaafd zijn aan social media. We kunnen best een tijdje zonder Facebook, Instagram en Twitter.

Herkenbare stressmomenten voor de meeste vrouwen zijn: zit je net in je joggingbroek op de bank, op het aanrecht vuile vaat en in geen dagen opgeruimd, wil je lekker netflixen met een glas wijn en stuk chocola, gaat ineens de bel. Trrrringg. Bezoek. En hopla, een accuut stressmoment. Nog zoiets: je gaat op vakantie maar moet je koffer nog pakken, de tickets uitprinten, een oppas vinden voor je kat, je huis schoonmaken en morgenochtend ook nog op tijd op het vliegveld zijn.

Van dit soort dingen schieten we dus spontaan ontregeld. In de top 3 staan vermoeidheid (55%), een kort lontje en slecht slapen omdat we piekeren.

Soms loopt een periode van stress zo hoog op, dat we een beetje de weg kwijtraken. Zo liep een Saar-lezeres de hele dag met haar jurk binnenstebuiten, een andere reed tegen een lantaarnpaal. Er wordt in spannende periodes ook heel wat afgehuild, geschreeuwd en gestotterd.

En lieve mensen, wat doen we eraan? We stappen niet meteen naar de dokter omdat we moe of chagrijnig zijn. Uit de enquête blijkt dat we het hoofd weer rustig proberen te krijgen door een glas wijn te drinken (21%), lekker lui naar series te kijken, te wandelen of vroeg naar bed te gaan.

28% van de deelnemers zoekt hulp bij een (natuurlijk) rustgevend middel. Ideaal in periodes van spanning zijn de rustgevende producten van Passiflora*, van A. Vogel. Zo heb je A.Vogel Passiflora Rustgevend Extra Sterk*: een natuurlijk middel dat een combinatie van passiebloem, citroenmelisse en valeriaan bevat. Dit zijn planten die bekend staan om hun rustgevende invloed. Dat geeft je de rust in je hoofd en helpt je de rust te bewaren tijdens stressmomenten.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met A.Vogel maar de inhoud is 100% van ons. Lees hier meer over ons advertentiebeleid.

*Voedingssupplement – kruidenpreparaat. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. KOAG/KAG nummer 11-0618-0841 

Irma van Schaijk
Irma van Schaijk
Irma is 53, heeft een latrelatie met Rob (al lijkt het soms meer op samenwonen) en woont in Bergen op Zoom. Haar vier kinderen zijn het huis uit, maar gelukkig zorgen twee katten en een ondeugend teckeltje voor genoeg leven in huis. Ze werkt als journaliste en heeft haar eigen tekstbureau.

RECENTE ARTIKELEN