Van pompoen kun je de lekkerste soep en curry maken. En taart. We bedoelen maar: wat ons betreft is het herfstseizoen officieel begonnen.
16 personen. bereidingstijd 1 uur – wachttijd 1 nacht
Voor de bodem
- 140 g tarwebiscuits
- 80 g boter
- 60 g amandelmeel
Voor de vulling
- 1 middelgrote pompoen (of 800 gr blokjes)
- 1 blikje gecondenseerde melk van 400 ml
- 100 g suiker
- 3 eieren
- mespunt zout
- 2 tl speculaaskruiden
Extra nodig
- springvorm van 24 cm doorsnee, bekleed met bakpapier
En zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 ºC.
- Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Maal de biscuits fijn in een keukenmachine en meng met de gesmolten boter en het amandelmeel. Schep het koekmengsel in een met bakpapier beklede springvorm en bak de bodem ongeveer 15 minuten in het midden van de oven.
- Schil de pompoen, verwijder de pitten en draden en snijd in blokjes. Kook de pompoen in 8 minuten gaar. Giet af en laat 5 minuten staan. Stamp de pompoen tot puree en laat uitlekken in een zeef.
- Meng de puree met de gecondenseerde melk, suiker, eieren en kruiden. Giet in de taartvorm en bak de taart nog 10 minuten op 200 ºC. Verlaag de temperatuur daarna naar 160 ºC en bak nog 80 à 90 minuten.
- Laat de taart helemaal afkoelen op het aanrecht en zet hem dan minimaal 3 uur in de koelkast.
Dit recept komt uit het kookboek Lekker Miljuschka,
van Miljuschka Witzenhausen | €20