“De overgang de ergste fase van een vrouwenleven? Nee hoor, er is heus wat aan te doen.”

-

Opvliegers, nachtzweten en een droge, verouderende huid. Geen feest, nee. En toch komt onherroepelijk iedere vrouw in de overgang. Sommigen al met 40 jaar, de meesten zo tussen de 45 en 55. En om deze periode, die meestal zo’n 5 tot 10 jaar duurt, zo goed mogelijk door te komen is er Vichy. Dé bron voor wanneer je in de overgang zit. Want wist je dat je er echt wel iets aan kunt doen? Saar ging in gesprek met overgangsconsulente Lianne Schots over het wel en wee van deze periode. 

Wat doet een overgangsconsulent precies?
Lianne: “Een overgangsconsulent weet alles over het vrouwelijk lichaam. In de basis zijn we verpleegkundigen. Wist je dat we vaak door de zorgverzekeraar worden vergoed? Ik heb in het ziekenhuis samen met een gynaecoloog het speciale menopauzespreekuur bijvoorbeeld. Maar ook in mijn eigen praktijk zie ik vrouwen met allerhande klachten, wel of niet gerelateerd aan de overgang. In een of meerdere consulten probeer ik daar een goed beeld van te krijgen. Wat ik steeds vaker zie is dat vrouwen – met alle respect voor de huisarts – worden doorverwezen naar een psycholoog met het stempel ‘burn-out’ terwijl ze in een (vervroegde) overgang zitten. Om juist die vrouwen te signaleren is voor mij de kers op de taart van mijn werk. Los van het feit dat ik het helpen van alle vrouwen met overgangsklachten geweldig vind natuurlijk. Zeker iemand die in een vervroegde overgang zit moet echt behandeld worden, want het brengt risico’s met zich mee. Je hebt een lager oestrogeengehalte en dus zijn je botten, huid en haar minder beschermt. Ook heb je meer kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. En ik wil de reden van de vervroegde overgang onderzoeken. Is het puur fysiologisch of komt het bijvoorbeeld door een chemokuur of operatie? Belangrijke stappen om zorg op maat te leveren. Dat is het voordeel van mijn vak, je hebt echt de tijd om met zo’n vrouw in haar klachten te duiken en de juiste behandeling uit te stippelen.”

Goed, je zit dus duidelijk in de overgang. En dan?
“Dan gaan we je klachten in kaart brengen. Het is belangrijk om te weten in welke fase een vrouw zit. Is het de pre-menopauze, het begin van de overgang? Dat is de fase waarin je wel eens een menstruatiecyclus overslaat. Of zijn de klachten er al langer en is het de peri-menopauze (rondom je laatste menstruatie) of zit iemand al in de post-menopauze (een jaar na de allerlaatse menstruatie)? Hoelang zo’n overgangsperiode duurt is heel moeilijk te zeggen, maar wat je wel kan doen is vaststellen in welke fase je zit. Gemiddeld duurt de overgang zo’n vijf tot tien jaar. Het is ook letterlijk een overgang natuurlijk; van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid. Dat kan confronterend zijn maar ook bevrijdend. Het is niet alleen maar drama hoor. Sommige vrouwen denken, help, dit wordt de ergste fase in m’n leven. Nee, het kan juist ook een hele mooie waardevolle periode zijn.”

Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam tijdens de overgang?
“Je eierstokken verouderen. Hun functie wordt minder waardoor je hormoongehalte daalt. Je krijgt een verandering in je hormonale balans en dat geeft klachten.”

Hoe kan ik het zelf herkennen?
“80% van de vrouwen heeft overgangsklachten. Zo’n overgangsperiode start met het uitblijven van je menstruatie. Soms ben je zo’n 3 maanden niet ongesteld en dan weer een keertje wel en dan weer een half jaar niet. Dan weet je, aha, het feest is begonnen. Sommige vrouwen zoeken dan gelijk hulp, voordat het scala aan klachten losbarst. Er zijn onder andere hormoontabletjes, -sprays of -pleisters die de overgang wat aangenamer maken. Je kunt last krijgen van nachtelijk zweten, de befaamde opvliegers, niet kunnen slapen, stemmingswisselingen en problemen met je huid en haar. Alles wordt een stuk droger.”

Wat zijn de gevolgen voor mijn lijf, huid, gemoedstoestand etc?
“Hormonen geven een beschermend effect. Voor je huid en je haar, maar ook richting je hart, je bloedvaten en je botten. Je kunt meer gaan bewegen om je lijf zo bescherming te bieden of hormonen gaan slikken. Gezonder gaan eten. Koffie en alcohol zijn triggers van een opvlieger bijvoorbeeld. En in de zomer hebben vrouwen meer last van opvliegers door de hitte. Dan kun je beter uit de zon blijven en je lijf extra hydrateren. Je huid kun je beschermen met een goede crème. Bijvoorbeeld Neovadiol van Vichy. Een speciale gezichtsverzorgingslijn voor vrouwen in de overgang.”

Merk je dat vrouwen vaak nog onwetend zijn over de overgang?
“Onwetend is niet echt het goede woord. Maar ik merk wel dat er toch nog een beetje een taboe op heerst. Zo van: we hebben het er maar niet over, het gaat vanzelf wel weer voorbij. Ik vind niet dat dat de juiste manier is om de overgang door te gaan. Je moet er gericht aandacht voor hebben en ondersteunen waar je kunt. Dat hoeft echt niet gelijk met een potje pillen te zijn, maar bijvoorbeeld meer gaan sporten, gezond eten, je rust zoeken en je huid goed verzorgen.”

Wil je meer weten over de overgang, inspirerende interviews van vrouwen lezen of juist advies van experts? Neem eens een kijkje op het platform van Vichy, geheel gewijd aan de overgang.

We schreven dit artikel in samenwerking Met Vichy, maar de inhoud is 100% van ons. 

gifgif

RECENTE ARTIKELEN