De overgang 20 jaar uitstellen? Dat kán met deze techniek

-

Meer keuze voor vrouwen, altijd goed.

Britse artsen hebben een methode ontwikkeld om de menopauze uit te stellen. Weefsel van een gezonde, nog werkende eierstok dient hierbij als een soort hormoonimplantaat. Hierdoor krijgen vrouwen geen last van opvliegers, stemmingswisselingen of andere gezondheidsproblemen die verband houden met de menopauze, en kunnen ze hun kwaliteit van leven langer oprekken.

Dagbehandeling

“De techniek omvat een laparoscopische procedure, waarbij een stukje van het weefsel van de eierstok wordt weggehaald,” zegt Professor Christiani Amorim, één van de bedenkers van de ingreep, in Scientias. “De operatie duurt minder dan een uur en de patiënt verlaat het ziekenhuis op dezelfde dag. Het weefsel wordt in kleine plakjes gesneden en vervolgens ingevroren en bewaard bij -196 graden Celsius.” Dit heet Ovarian Tissue Cryopreservation (OTC).

“Wanneer de vrouw de eerste symptomen van de menopauze begint te vertonen, worden sommige weefselplakjes ontdooid en bijvoorbeeld onder de oksels geënt. Dit is een kleine procedure uitgevoerd met lokale anesthesie. Door deze ingreep komt de hormoonproductie weer op gang. Na een paar maanden begint het transplantaat te werken en wordt de overgang gestopt.”

Omkeerbaar

Volgens Amorim heeft de ingreep geen bijwerkingen. Ook is het volledig omkeerbaar. “Het voordeel is dat als de vrouw het geënte weefsel niet meer wil, het gemakkelijk kan worden verwijderd,” zegt ze. Rond de ingreep is nogal wat kritiek omdat het ‘sleutelen met de natuur’ zou zijn. “We leven 85 à 90 jaar,” zegt Amorim. “Ik vind het persoonlijk geweldig dat we onze kwaliteit van leven kunnen verbeteren en langer geestelijk en lichamelijk gezond kunnen blijven met behulp van een natuurlijk alternatief, namelijk ons eigen weefsel. IVF is ook ingrijpen in de natuur, maar dat is alom geaccepteerd. Waarom zouden vrouwen al die klachten niet bespaard mogen worden?”

Implantaat verversen

De ingreep is alleen zinvol als je nog niet in de overgang zit, dus op dit moment heeft alleen de generatie van je dochter er iets aan. Bovendien zijn nog dingen die onderzocht worden, zoals een eventueel verhoogd risico op baarmoederkanker en borstkanker. Ook is nog niet precies duidelijk hoe vaak het implantaat ‘ververst’ zou moeten worden, naar schatting zou het om de vier, vijf jaar moeten worden vervangen om het effect te behouden. Meer informatie vind je op ProFaM (Protecting Fertility and Menopause), onderdeel van de universiteit van Birmingham.

Nooit meer iets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!

Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN