“De Nederlandse film Sweet Dreams is een koloniale satire, die van begin tot eind boeit”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Sweet Dreams.

Sweet dreams

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat de nieuwe Nederlandse film Sweet Dreams in première is gegaan op het Nederlands Filmfestival in Utrecht en vele nominaties heeft gekregen. En terecht, want het is een zeer bijzondere film.

We gaan naar Nederlands-Indië van rond 1900. Renée Soutendijk speelt de koloniale matriarch Agathe, die na de dood van haar man Jan aan het hoofd van een Nederlandse familie staat die een suikerplantage leidt. Na de plotselinge dood van haar man Jan, komen hun zoon Cornelis en diens hoogzwangere vrouw Josefien naar Indië. Zij willen de plantage zo snel mogelijk verkopen en terug naar Nederland. In Indië aangekomen, blijkt dat Cornelis niet de erfgenaam is. Bovendien zijn de Indonesische arbeiders een staking begonnen. Agathe wil de plantage absoluut niet verkopen en probeert op alle mogelijke manieren de verkoop te voorkomen, tot woede van haar zoon Cornelis.

De film Sweet Dreams kan ik het best omschrijven als een koloniale satire, maar ook een absurdistisch sprookje, dat vervreemding oproept. Daarbij is alles groot aangezet: de kostuums, het decor, de kleurstelling en de hiërarchische verhoudingen. Heel grappig is het feit dat de Hollandse Cornelis en zijn vrouw Josefien voortdurend door muggen worden gestoken en zo zitten er in deze heerlijke film allemaal spannende, maar ook hilarische scenes. Alle acteurs zijn zonder uitzondering geweldig en het verhaal boeit van begin tot het eind!

Aantal sterren: ★★★★★

Vanaf 28 september in de bioscoop. 

Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN