De helft van jullie twijfelt aan je relatie (best shocking, toch?)

-

De helft van jullie – de lezeressen van Saar – twijfelt weleens aan haar relatie. Na 20 of 30 jaar huwelijk is het vuur er wel een beetje uit. En omdat wij er willen zijn om het leven van de 50+ vrouw leuker en beter te maken, zijn we daarin gedoken. Femke en Barbara maakten daarom de cursus Weg met je relatietwijfel, samen met de messcherpe relatiecoach Anne de Jong, want we denken dat een heel groot deel van onze relaties daarmee op te vrolijken is.

We deden een onderzoekje onder jullie, de lezeressen van Saar. We wilden weten hoe blij jullie waren met jullie relatie. Want om me heen hoor ik een hoop vrouwen die het best moeilijk hebben na pak ‘m beet 20 jaar huwelijk. Als je echt doorvraagt krijg je een regen van klachten over hoe het ervoor staat. Te weinig seks, hij wil nooit wat, alle leuke dingen moeten van mij komen, hij zit altijd voor de tv, we praten nooit – dat werk.

En wat bleek uit dat onderzoek? Ruim 50% van de vrouwen twijfelt weleens aan haar relatie, 43% zelfs regelmatig (score 8-10) en 13,45% gaf haar twijfel zelfs een 10.

Dat vind ik best veel.

Ik herken het ook, ik en mijn man kennen elkaar nu 20 jaar en ik kan zeggen: het is hard werken. De kinderen die groot zijn en dat je dan denkt: is dit het nou? Niet voor niks is er een scheidingspiek rond de leeftijd van 50 en die groeit heel hard. We blijven langer jong, denken: ik voel me nog energiek en aantrekkelijk, nu kan ik nog switchen, als ik langer wacht, ben ik te oud. Het past helemaal in deze tijd.

Onze eerste conclusie was dat een heel leven samen zijn gewoon te veel gevraagd is, een ouderwets model. In deze consumptiemaatschappij waarbij we hebben geleerd dat we moeten streven naar eeuwige romantiek en liefdesgeluk is het logisch om na 20 jaar op elkaar uitgekeken te zijn. Dan heb je er alles uitgeperst wat erin zit en is het misschien wel tijd voor een nieuw avontuur.

Maar toen zijn we dieper gaan kijken. We zijn ons gaan verdiepen in de Lange Relatie en gaan praten met experts, vrouwen en relatietherapeuten. Daar kwam een heel andere conclusie uit dan we hadden verwacht. Inmiddels zijn we ervan overtuigd dat bijna elke relatie – hoe ingekakt ook – te redden is, als beide partners maar open staan voor heel veel werk. En werk ook dat pijn doet.

Dat komt zo. Ooit heb je elkaar leuk gevonden, je hebt de eerste verliefdheid overleefd, en daarna heb je ook voor elkaar gekozen. Er moeten dingen zijn die je samen leuk vond en aantrekkelijk aan elkaar. Toen is het leven er overheen gegaan en is er slijtage opgetreden in je relatie, zijn er dingen gebeurd die je elkaar eerst moet vergeven. Nu zit je op die puinhopen van de slijtage, maar dat is dus op te ruimen als je allebei maar in beweging wilt komen.

Als je echt wilt kun je weer een stuk van elkaar van uit het prille begin terugvinden. Tenminste: als het toen goed was, wat natuurlijk niet altijd zo was. Daar kom je ook niet zomaar, dat is hard werken. Maar aan de hand van Anne de Jongs stappen in onze nieuwe cursus duik je er weer diep in.

Het maken van deze cursus heeft mij heel veel gebracht. Ik heb de afgelopen jaren ook regelmatig dat uitgebluste gevoel gehad, wat resulteert in relatietwijfel. Door er samen met Anne zo goed en helder over na te denken en haar tips gaandeweg toe te passen heb ik de boel weer om weten te keren, het is weer in beweging. En ik kan je vertellen: dat is een verademing. Je kan deze cursus helemaal alleen doen, zonder je partner te vertellen dat je iets aan het doen bent. Als jij kleine stapjes maakt, kan hij volgen.

Wij vinden dat het leven te kort is voor relatietwijfel en dat je daar zo snel mogelijk weer uit moet. Want óf je hebt je relatie jarenlang verwaarloosd, dus heeft die dringend een oppepper nodig. Of je bent echt uit elkaar gegroeid en twijfelt al veel te lang of je wel of niet weg zou moeten gaan. In beide gevallen wensen we jou een beter liefdesleven toe.

Daarom hebben we deze cursus gemaakt: Weg met je relatietwijfel. In 6 stappen van piekeren naar duidelijkheid. Deze cursus hebben we samen met relatiecoach Anne de Jong (52) gemaakt, we leggen er nu de laatste hand aan en hij gaat vrijdag 24 maart om 16.30 live met een livestreamsessie van Anne de Jong en Barbara van Erp.

Doe mee, je gaat er echt heel veel aan hebben, het kost minder dan een uurtje échte relatietherapie en je kan er 6 weken lang mee aan de slag (en langer).

NU MET €50,- EARLY BIRD KORTING
De cursus gaat 24 maart live met een livestreamsessie met Anne de Jong en Barbara van Erp

Kijk op https://saarmagazine-cursussen.nl/relatietwijfel/

 

Barbara van Erp
Barbara van Erp
Barbara van Erp (52) is journalist, ondernemer en oprichter van Saar. Ze is getrouwd met Thomas en moeder van pubers Felix en Morris. Ze woont in hartje Amsterdam en is gek op pilates, ruige outdoorvakanties met haar jongens, witte wijn en eten met vriendinnen.

RECENTE ARTIKELEN