“De film Broker draait om het dilemma of je kind te vondeling leggen egoïstisch of liefdevol is”

-

Filmrecensent Kathleen Warners gaat wekelijks naar premières van de nieuwste films. Voor SAAR deelt ze sterren uit. Weet jij ook meteen of het de moeite waard is om een avondje bios te plannen. Deze week: Broker.

Broker

Je kind te vondeling leggen, is dat egoïstisch of juist een daad van liefde? Dat is het grote dilemma in de Zuid-Koreaanse film Broker.

In Broker zien we hoe een jonge vrouw ’s avonds laat in de stromende regen naar een kerk loopt en daar haar baby te vondeling legt en wegrent. Twee vrouwelijke politieagenten zien dit gebeuren en deze besluiten zich op te splitsen in hun actie. Een van de twee volgt de wegvluchtende vrouw om haar gegevens te noteren en de ander legt de baby in het zogenaamde babyvondelingenluik, waarna kerkmedewerkers zich kunnen ontfermen over de baby.

Een van de vrijwillige kerkmedewerkers is Sang-hyun. Hij heeft een wasserij, waar ook zijn compagnon Dong-soo werkt. Samen verdienen ze veel geld aan het stelen van de te vondeling gelegde baby’s door ze te verkopen op de adoptiemarkt. Sang-hyun neemt de zojuist gedropte baby mee naar huis en verzorgt het jongetje liefdevol.

Na een paar dagen komt Moon So-young, de moeder van de baby, terug op haar beslissing om de baby af te staan en ontdekt de illegale praktijken van de twee mannen. Door twijfel en wanhoop (ze wordt door de politie gezocht voor een moord) besluit ze met de mannen mee te gaan in een poging om de baby in een andere stad te verkopen. Zo begint een bijzondere roadmovie waarin harde realiteit en zacht sentiment elkaar afwisselen.

Broker vind ik een mooie film omdat alle karakters tot volle bloei komen dankzij een subtiel script. Je krijgt begrip voor alle personages en leert waarom ze doen wat ze doen. De film had wel wat korter mogen zijn, maar blijf kijken, want het einde is zo verrassend, bijzonder en mooi!

Vanaf 12 januari in de bioscoop. 

Aantal sterren: ★★★

gifgif
Kathleen Warners
Kathleen Warners
Kathleen Warners gaat wekelijks naar de leukste filmpremières en schrijft daarover voor SAAR. Ze heeft 40 jaar in de media gewerkt, waarvan de laatste 20 jaar als Hoofd Amusement bij BNNVara. Niet alles is altijd koek en ei in haar leven, maar over het algemeen lukken haar pannenkoeken wonder en wel en de mooiste én liefste is haar grappige zoon Peter Pannekoek.

RECENTE ARTIKELEN