Collageenpoeder, helpt dat je nu echt aan een mooiere huid?

-

De expert is kritisch, maar zie ook mogelijkheden.

Op de socials heb je ze vast al langs zien komen, zakjes en supplementen met collageenpoeder die je aan een stevigere huid zouden helpen. Menig BN’er en influencer promoot het, maar om nou op gesponsorde informatie af te gaan?

Collageen en bindweefsel

Even de basics: collageen is een lichaamseigen eiwit  dat onderdeel is van het bindweefsel. Dat zorgt door je hele lijf voor stevigheid, het houdt de boel als het waren bij elkaar, als deel van botten, pezen en banden en de verpakking van alles: je huid.

De aanmaak van collageen neemt vanaf ongeveer je dertigste verjaardag af. Hoe ouder je wordt, hoe dunner en slapper je huid wordt, omdat het bindweefsel afneemt. Ongezond eten met veel snelle suikers, roken en zonnen versnellen het proces. De poeders en pillen zouden het verlies van collageen afremmen of zelfs kunnen compenseren.

Wat zegt de expert?

“Ik ben lange tijd best heel sceptisch geweest over het nut van deze poeders en drankjes”, zegt Dr. Jetske Ultee. “Het lastige is dat er zoveel producten op de markt zijn van verschillende bronnen als vis, varken, rund en zelfs vegan supplementen die losse aminozuren van collageen bevatten. Of dit werkt is maar de vraag.

Echt collageen heeft een positieve werking op de huid waarschijnlijk te danken aan de losse aminozuren die met elkaar in verbinding zijn. Er is geen onderzoek gedaan naar deze plantaardige supplementen.

Toch is er wel wat veranderd in mijn visie de afgelopen tijd, sinds we de studies naar collageen hebben bijgehouden. Er verschijnen namelijk steeds meer onderzoeken naar gehydrolyseerd collageen. Dit is een vorm van collageen die al ‘opgeknipt’ is in kleine stukjes (peptides).

Dit is een voordeel omdat het daardoor goed verteerbaar en opneembaar is in het lichaam. Die vorm lijkt toch wel goede dingen te kunnen doen voor de huid: namelijk een vermindering van rimpeltjes en een toename van de elasticiteit en hydratatie. Ik zeg er wel bij: veel van die studies zijn gesponsord door bedrijven die collageen verkopen. Maar je kan ook stellen dat er anders geen onderzoek zou zijn geweest. Ik zou daarom zelf ook graag onderzoek doen.”

Conclusie

Zonder stevig wetenschappelijk onderzoek blijft het een kwestie van geloof, hoop en poedertjes. Maar als je er geld aan wilt uitgeven, kies dan in ieder geval een variant met gehydrolyseerd collageen.

gifgif
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen
Ella Vermeulen (58) is journalist, dienaar van vier teckels en twee poezen, verslaafd aan tiara’s, internet, het nieuws en alles waarin teveel calorieën zitten.

RECENTE ARTIKELEN