Cindy: “Wat wij werkende volwassenen kunnen leren van kleuters”

-

Cindy heeft de verschillen tussen kleuters en werkende volwassenen eens onder de loep genomen en is tot de conclusie gekomen dat er belangrijke zaken zijn omgedraaid: “Ik vind dat kleuters te veel moeten presteren. Terwijl het andersom zou moeten zijn: wij zouden op het werk veel meer moeten spelen.”

Volgens mij gaat er iets mis. Wij zouden ons op de werkvloer veel vaker als kleuters moeten gedragen. Geloof me, daar word je gelukkiger van. Dus laat onbeschaamd je nieuwe schoenen zien, vertel bij de koffie-automaat over je opa en oma en ga blind voor een sticker. Vergaderingen aan tafel? Die kunnen toch ook in de zandbak, of na een lange speurtocht ergens in een geheime hut.

En begín gewoon. Een kleuter houdt ook geen risico-analyse, die stort zich vol overgave ergens in. En als het anders loopt dan-ie had verwacht (de politieagent in de huishoek wil geen politieagent meer zijn, de blokkentoren stort in) gaat-ie verder met de nieuwe situatie of begint hij vol goede moed opnieuw.

Kleuters helpen elkaar, troosten elkaar. Ze zijn enorm flexibel. Ze moeten wel, want er komen steeds nieuwe kinderen in de groep bij en die maken ze (meestal) op een liefdevolle manier wegwijs. Vindt het nieuwe kind het eng om alleen naar de wc te gaan, dan loopt er even iemand mee. Ze accepteren dat de ene leerkracht andere regels heeft dan de andere. Naar andere kleuters toe zijn ze behoorlijk vergevingsgezind. Ongelukjes kunnen gebeuren, je bent op school om te leren. En ze zijn eerlijk en direct: als ze iets niet bevalt, hoor je het ook.

En ze vieren alles. Een veterdiploma, een losse tand, een nieuwe jas, een jarige cavia, een nieuwe vader of moeder. Wij moeten ook veel meer kleine successen vieren.

Ze dansen als de beste, zonder enige vorm van schaamte. Ze zijn continu in beweging en hebben plezier met elkaar. Dat lijkt me voor onze gezondheid ook niet slecht.

Om meer te spelen op de werkvloer heb je geen ingewikkelde programma’s nodig, je kunt het heel eenvoudig zelf doen. Vanaf nu heb je geen pauze meer, maar speelkwartier. Neem een glijbaan in plaats van de trap, tik je collega aan en roep ‘tikkie, jij bent em!’. Noem je lunchpauze weer ouderwets ‘tussen de middag’ en je voelt meteen de ruimte om nog even met lego te spelen of een boekje te lezen. En als je werk erop zit, ben je niet klaar, maar uit. Jihaaa! Lekker verder spelen.

Ik gun het iedereen van harte.

CURSUSGoed idee: op je 50e voor jezelf beginnen

Deze maand lees je op SAAR véél over werk. Van inspirerende 50+ vrouwen die iets anders zijn gaan doen tot de ervaringsverhalen van hoofdredacteur Barbara en alles er tussen in. Ook toe aan wat nieuws? Doe dan onze cursus. Want ja: ook na je 50e zitten er veel mensen op je te wachten.

gifgif
Cindy Pieterse
Cindy Pieterse
Cindy (50) is single en woont met haar katers Ko en Arie in een dorp aan de Amstel. Ze is schrijver (onder andere voor Dit Was Het Nieuws), presentator en comedian. Ook doet ze veel aan improvisatietheater. Ze zwemt drie keer per week en dat is vooral om het eten van taartjes te compenseren. Op Instagram @cindypieterrrse geeft ze elke maandag een vrolijke kijk op de dingen om haar heen. Foto door: Ineke Oostveen

RECENTE ARTIKELEN