Als je Wies op de kast wil jagen moet je haar meenemen naar een restaurant waar ze geen kraanwater schenken. Belachelijk vindt ze dat bronwatergedoe. “Zet gewoon een grote karaf kraanwater op tafel.”
Het Nederlandse drinkwater is kwalitatief één van het beste van de wereld. Waarom kopen we dan nog steeds honderden miljoenen plastic flesjes per jaar met daarin ‘natuurlijk’ water? Het kost geld, is slecht voor het milieu (denk: plastic soep) en is niet gezonder dan leidingwater. Ik snap dat een restaurant geld wil verdienen aan bronwater, maar service is zoveel meer waard. Verkoop het aan mensen die het lekker vinden en zet daarnaast een grote karaf kraanwater op tafel.
Nederlanders drinken gemiddeld 22 liter bronwater per jaar, dat is vier keer zoveel als in 1980. Dat water komt uit bronnen, spa’s en bergbeekjes. En dan moet je weten dat het Nederlandse leidingwater via de waterleidingwet beter wordt getest en gecontroleerd dan flessenwater. Zo moet leidingwater aan 57 kwaliteitseisen voldoen (bronwater aan 15), onder andere op het gebied van de afwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën, nitraat, chloor en fluor. Daarmee is het één van onze best bewaakte voedingsmiddelen.
Ook internationaal staat de kwaliteit van ons leidingwater hoog aangeschreven. Sterker: de Keuringsdienst van Waarde onthulde onlangs dat waterbedrijven als Bar-le duc en Sourcy uit dezelfde waterbron putten als de provincie Utrecht dat doet voor ons leidingwater. En toch zweren veel bronwatergebruikers bij hun flesjes omdat het zoveel lekkerder zou smaken. Nu valt over smaak niet te twisten, maar uit blinde onderzoeken blijkt dat verschil in smaak lang niet altijd.
Op basis van deze berichten zou je dus wel gek zijn als je nog maar één dag langer ook maar een euro uitgeeft aan water uit een fles. Ik weet ook niet waarom ik hier zo’n moraalridderig in ben, je kunt je over ergere dingen druk maken, maar zullen we met z’n allen een leidingwaterrevolutie beginnen en voortaan in elk restaurant om kraanwater vragen?