‘Ik ben mijn beste vriendin kwijt, omdat ze jaloers is op onze nieuwe huis’

-

Dolblij was ze, Klarien (57), toen ze samen met haar man Tom (59) een nieuw, groter huis kocht. Waar veel mensen als de kinderen de deur uit zijn kleiner gaan wonen, besloten Klarien en Tom hun droom achterna te gaan: een boerderij, net buiten de stad, met heel veel grond. Ze dacht dat iedereen blij voor haar zou zijn, maar dat viel behoorlijk tegen.

“Lidewij en ik kennen elkaar al vanaf de basisschool en zijn met elkaar opgegroeid. Van samen spelen op het schoolplein en in de zandbak, tot samen naar de middelbare school. Daar kregen we vriendjes, borsten, spijbelden we samen en rookten we joints. Toen was er al wel strijd, ze was verliefd op mijn vriendjes, was jaloers op mijn beha’s en wilde nooit zeggen waar zij haar spullen had gekocht. Maar we hadden vooral ook heel veel lol samen.

Vriendin maakt man zwart

Ze was erbij toen ik Tom leerde kennen en vanaf toen ging het eigenlijk ‘echt mis’. Vanaf het moment dat ik vertelde dat we aan het daten waren, begon ze hem zwart te maken. Dat hij niet goed voor me zou zijn, dat ik te knap voor hem was, dat hij een boer was. Noem maar op. Ik trok me daar niets van aan, heb een keer aangegeven dat ik het niet leuk vond en toen werden de opmerkingen als steken onder water. Ik durfde ook nooit met relatieprobleempjes bij haar te komen, bang dat ze zou zeggen: ‘zie je wel’.

Jaloerse vriendin

In de jaren die kwamen, bleef het hetzelfde en ergens begreep ik het ook wel, die jaloezie – want dat was het. Al haar relaties mislukten, ze werd zwanger van een jongen die haar in de kou liet staan en moest alleen een kind opvoeden. En ik had het allemaal goed voor elkaar. Goede baan, lieve man, twee kinderen. Toch heb ik haar altijd dubbel en dwars gesteund, ondanks de gemene opmerkingen en afgunst. We woonden zelfs bij elkaar in de straat, dus het was makkelijk om bij elkaar naar binnen te lopen – we hadden zelfs elkaars huissleutel.

Verhuizen

Tot ik mijn nieuwe huis kocht. Tom en ik hadden het al jaren over een boerderij en nu kon het. De kinderen zijn de deur uit en we hadden een erfenis gekregen van Tom zijn vader. We moeten nog een paar jaar werken en dan gaan we met pensioen, daar wilden we van genieten in onze droom. Ik had het daar wel eens over gehad met Lidewij, maar we wilden het pas aan de grote klok hangen als het rond was.

‘Je bent alleen maar bij hem voor zijn centen’

Dus toen ik het haar vertelde, dacht ik dat ze dolblij voor me zou zijn. KWAAD. Ze was zó kwaad. “Ik wilde dat huis kopen”, “Ik heb je het huis notabene laten zien via Funda” en “Je bent alleen maar bij Tom voor z’n centen.” Ik begon te huilen en ze deed er nog een schepje bovenop: “Het komt jou allemaal maar aanvliegen he, en ik maar ploeteren. Nooit, NOOIT, heb je naar me omgekeken.” En toen was voor mij de maat vol. Al die jaren van onderhuidse opmerkingen en vooral ál die woorden die ik heb ingeslikt.

Middelvinger

Ik ben de deur uitgelopen en heb nooit meer achteromgekeken. Zwak? Wellicht. Op de dag van de verhuizing reed ik langs haar huis en toen zag ik haar in de voortuin staan. Huilend, met een zakdoekje en haar inmiddels volwassen dochter naast haar. Ze keken me aan en ergens hoopte ik nog op een verzoening, tot ze haar middelvinger naar me opstak.

‘Liever kwijt dan rijk’

Hoe kun je zo zijn dat je iemand echt niets gunt? Dat je vanuit jaloezie allemaal rare capriolen gaat uithalen en zelfs leugens over mij verspreidt? Van iemand die ja al meer dan vijftig jaar kent, hè. Ik kan er met mijn pet niet bij. En natuurlijk heb ik er verdriet over, maar zulke vrienden? Die kun je beter kwijt dan rijk zijn.”

NIEUW: SAAR CURSUSSEN Hey! Wist je dat we nu ook cursussen hebben? Niet van die niemendalletjes gemaakt door jonge meiden, maar stevige en slimme online trainingen gemaakt door en voor 50+ vrouwen. Kijk hier voor ons nieuwe cursusaanbod.

NU MET 15% INTRODUCTIEKORTING (gebruik bij het afrekenen de code: introductiekorting)

Monica Oliveira
Monica Oliveira
Monica Oliviera interviewt vrouwen voor Saar Magazine. Ze is 51, getrouwd en woont in Twente. Haar drie kinderen zijn min of meer de deur uit - behalve rond etenstijd.

RECENTE ARTIKELEN