‘Eet je gezond, dan heb je geen extra vitaminen, mineralen of supplementen nodig.’
Dat is de richtlijn van het Voedingscentrum en op zich is daar niets mis mee. Alleen zit er wel een verschil in de opname van voedingsstoffen tussen iemand die 25 is en iemand die 55 is.
Harde cijfers
- 60% van de vrouwen tussen de 50-70 jaar en meer dan 70% van de mannen en vrouwen boven de 70 jaar zich niet houden aan het advies van de Gezondheidsraad om extra vitamine D in te nemen.
- 54% van de ondervraagden niet weet dat vitamine B12 bij ouderen minder goed wordt opgenomen, waardoor tekorten kunnen ontstaan.
- Ruim de helft van alle ondervraagden zich er niet van bewust is dat langdurig gebruik van specifieke medicijnen de opname van voedingsstoffen kan remmen en kan leiden tot vitamine- en/of mineralen tekorten.
Bron: 50PlusBeurs
Wat slik je aan medicijnen?
Het gebruik van bepaalde medicijnen kan neveneffecten hebben, zoals verlaging van opname van stoffen uit voeding, verminderde eetlust, verandering in de stofwisseling en verlies van voedingsstoffen via urine. Mogelijke vitamine tekorten die kunnen ontstaan zijn:
- metformine (medicijn voor ouderdomsdiabetes: mogelijk tekort aan: vitamine B12, foliumzuur
- maagzuurremmers: mogelijk tekort aan magnesium
- plastablet (verlagen bloeddruk): mogelijk tekort aan: kalium, magnesium, vitamine B1, zink
- bij gebruik van meer dan 5 medicijnen tegelijk: mogelijk tekort aan vitamine D
- corticosteroïden/bijnierschorshormoon (ontstekingen en bij reacties van het afweersysteem): mogelijk tekort aan kalium, foliumzuur, magnesium, vitamine B1, zink, calcium, chroom en vitamine D
Te weinig vitamine B12?
Van de ondervraagden is 54% niet op de hoogte van het verhoogde risico op een vitamine B12 tekort bij ouder worden. Het lichaam neemt de vitamine, naar mate de leeftijd vordert, minder goed op. Vooral mannen (62%) weten dit niet. Een vitamine B12 tekort kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaar zijn en neurologische klachten. De vitamine kan onder andere fitheid en concentratie gunstig beïnvloeden.
Zorgenkindje: vitamine D
Van de vrouwen tussen de 50-70 jaar geeft 24% aan 10 microgram (mcg) vitamine D te slikken, conform het advies van de Gezondheidsraad en 16% slikt een hogere dosering. Bij de 70+ mannen én vrouwen volgt 19% het advies van 20 mcg vitamine D op en kiest 11% voor een hogere inname. Sommigen van de ondervraagden slikt af en toe vitamine D of gebruikt dit alleen in de winter. Een groot gedeelte van de mannen en vrouwen houdt zich dus niet aan het advies van de Gezondheidsraad.
Belang vitamine D
Met vitamines is veel gezondheidswinst te behalen. Het kan ouderen helpen om fit te blijven en ze kunnen met supplementen zelf werken aan een goede gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van calcium en vitamine D het risico op een gebroken heup met 30% verlaagt. Vitamine D is nodig voor sterke botten en tanden, maar is ook belangrijk om de weerstand en de spierkracht op peil te houden. Recentelijk nog liet wetenschappelijk onderzoek zien dat suppletie met vitamine D bij mensen met een lage vitamine D status het risico op griep en verkoudheid met 70% verlaagt.
Ben je boven de vijftig en slik je medicijnen, dan kan eens overleggen met je huisarts echt nuttig zijn, om inname van vitaminen en mineralen in balans te krijgen en te houden.
Bron: Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid
Nooit meer iets missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt wekelijks een verzameling van de beste stukken, updates over de podcast en de beste aanbiedingen van Saar in je mailbox!