De belastingaangifte: leuker kunnen ze het niet maken, makkelijker ook niet

-

Shit, we moeten aan de bak. Het belastingformulier moet worden ingevuld. Irma vindt het elk jaar opnieuw een gruwelijke klus. 

LEES OOK: Brief aan de inspecteur van de Belastingdienst

Zo moeilijk kan het niet zijn, zou je denken. Ik ben het afgelopen jaar (alweer) niet getrouwd, heb geen huis gekocht, geen kinderen gekregen, geen bedrijf gestart. Eigenlijk is er niks veranderd dus moet zo’n belastingaangifte doodsimpel zijn. Er is tegenwoordig zelfs een app: downloaden, de belastingdienst heeft het allemaal al voor je ingevuld, nog even ondertekenen, opsturen, klaar.

Niet dus. Want de app weet niet hoe het met mijn pensioen geregeld is. Ik ook niet, trouwens. En ik kan het nergens vinden, dus vul ik uiteindelijk maar hetzelfde in als vorig jaar (hoop dat de belastingdienst niet meeleest).

Humor hebben ze wel, bij de Belastingdienst. Ieder jaar krijg ik in december een voorlopige aanslag, die belooft dat ik een paar duizend euro terug ga krijgen. Ik weet inmiddels dat dit een grapje is: ik krijg niks terug, en ben al blij als ik niet al te veel bij moet betalen.

Ieder jaar begin ik vol goede moed. En ieder jaar raak ik halverwege verstrikt in vragen, waarop ik het antwoord niet weet. Ben ik nou de enige die hier last van heeft? Ik heb potverdrie gestudeerd, er moeten toch massa’s mensen zijn die dit ook mega-ingewikkeld vinden.

Loonheffingskorting, inkomensheffing, forfaitaire beroepskosten, marginale aanslagvoet, wat kun je wel en niet aftrekken: ik heb geen idee. Ik vul het zo goed mogelijk en naar waarheid in. Blijkbaar zijn er massa’s mensen die frauderen of gewoon een klein beetje sjoemelen met hun belastingaangifte. Dat durf ik niet: ik weet zeker dat ze dan met z’n allen op de stoep staan om alles te controleren en megaboetes uit te schrijven.

Ik doe het stukje voor stukje: iedere dag vul ik een beetje in, zodat de frustratie niet al te hoog op kan lopen. Zo moet het lukken het deze maand af te krijgen. Ik heb er weleens over gedacht de hele boel over te dragen aan een professional, maar die ziet me aankomen met mijn simpele aangifte. Lijkt me meer iets voor bedrijven en andere ingewikkelde toestanden.

Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel, is de slogan van de Belastingdienst. Wat mij betreft zijn ze er nog lang niet. Het kan vast een stuk eenvoudiger, voor simpele wezens als ik.

Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

gifgif
Irma van Schaijk
Irma van Schaijk
Irma is 53, heeft een latrelatie met Rob (al lijkt het soms meer op samenwonen) en woont in Bergen op Zoom. Haar vier kinderen zijn het huis uit, maar gelukkig zorgen twee katten en een ondeugend teckeltje voor genoeg leven in huis. Ze werkt als journaliste en heeft haar eigen tekstbureau.

RECENTE ARTIKELEN